Biciklizam

Talijan Milan slavio na otvaranju ovogodišnjeg CRO Racea, to mu je prva profesionalna pobjeda u karijeri

Hina

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Milan, član momčadi Bahrein Victoriuos, preuzeo je i ukupno vodstvo na utrci, koja završava u nedjelju u Zagrebu



LUDBREG Talijan Jonathan Milan (Bahrain Victorious) pobjednik je prve etape ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke CRO Race vožene od Osijeka do Ludbrega u dužini od 223.5 kilometara.


Milan je ciljem prošao u vremenu od 5:31:48 sati ispred sunarodnjaka Sache Modola (Bardiani CSF Faizane) i Mirca Maestrija (Eolo-Kometa).


U vrlo brzom spuštanju prema “središtu svijeta” nakon posljednjeg uspona dana na Ludbreške Vinograde Milan je profitirao od odličnog rada svoje momčadi te na cilju slavio s nekoliko dužina bicikla prednosti u odnosu na najbliže pratitelje za svoju prvu profesionalu pobjedu u karijeri.




“Osjećaj je nevjerojatan. Sredinom sezone imao sam zdravstvenih problema koji su sada iza mene. Nakon nekoliko plasmana na pobjednička postolja u Njemačkoj i Poljskoj, napokon sam pobijedio. Zahvaljujem se i i svojim momčadskim kolegama Carusu i Mohoriču na sjajnom radu na usponima”, rekao je Milan.


Ubrzo nakon starta u Osijeku iz glavne skupine izdvojilo se sedam vozača, Talijan Samuele Rivi (Eolo-Kometa), Poljak Marcin Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski), Francuz Pierre Rolland (B&B Hotels-KTM), Belgijanac Kenny Molly (Bingoal Pauwels Sauces WB), Švicarac Matthias Reutimann ((Vorlarlberg) te Slovenci Jernej Hribar (Ljubljana Gusto Santic) i Jaka Špoljar (Adria Mobil). Nije im trebalo niti 20 kilometara kako bi stvorili prednost od tri minute u odnosu na peloton, pa su prvi prošli kroz oba prolazna cilja koja su se nalazila u uvodnoj trećini etape.


Prolaznim ciljem u Donjem Miholjcu prvi je prošao Rivi ispred Mollyja i Rollanda, a u Slatini Budzinski ispred Mollyja i Rivija.


Ubrzo nakon drugog prolaznog cilja iz vodeće skupine otpali su Rivi i Rolland, a nakon nekog vremena “zamijenili” su ih Španjolac Pablo Castrillo Zapater (Kern Pharma) i Danac Niklas Larsen (Uno-X).


Predvođena “WorldTour” momčadima, glavna skupina nije dopustila bjeguncima ostvarivanje prevelike prednosti što je bio jasan znak kako će etapni pobjednik biti odlučen u posljednjih 25 kilometara, odnosno u završna dva kruga oko Ludbrega tijekom kojih je pred vozačima bio i jedini uspon dana na Ludbreške Vinograde.


Prilikom prvog prolaska ciljnom linijom u Ludbregu, 25.2 kilometara prije cilja, vodeća sedmorica imala su 20-ak sekundi prednosti u odnosu na peloton, a predvodio ih je Budzinski ispred Mollyja i Reutimanna.


Loše vrijeme i jaka kiša koji su pratili vozače u završnici utrke utjecali su i na sam rasplet, pa je već na prvom usponu na Ludbreške Vinograde došlo do velikog raslojavanja, prvi je brdskim ciljem prošao Britanac Oscar Onley (DSM) ispred Talijana Damiana Carusa (Bahrain Victorious) i Talijana Jonathana Milana (Bahrain Victorious). Zahvaljujući radu momčadi Bahrain Victorious glavna skupina prilikom drugog prolaska ciljnom linijom u Ludbregu brojala je tek 40-ak vozača.


Onley je bio prvi i prilikom drugog uspona na Ludbreške Vinograde ispred Francuza Victora Koretzkyja (B&B Hotels-KTM) i Milana pa je stoga postao prvi nositelj zelene majice za najboljeg penjača s maksimalnih šest bodova osvojenih u prvoj etapi.


Druga etapa od Otočca do Zadra u dužini od 163 kilometra na rasporedu je u srijedu.