HNL

Tadić nije jedini trener koji se oslanja na igrače mlađih godišta. Zaštitni su znak više od pola lige

Denis Frančišković

Snimio: Mateo Levak

Snimio: Mateo Levak

Rijeka je prvu utakmicu sa Šibenikom odigrala s prosjekom prve postave od 26,1 godine, protiv Gorice taj prosjek je zaokružen točno na 24 godine.



RIJEKA – Dragan Tadić, trener Bijelih, u posljednjoj utakmici s Goricom jasno je naznačio neki kratkoročni smjer prvoligaša s Rujevice. Stockholm nije bila iznimka i želja da se priredi iznenađenje, Tadić je i u domaćem remiju s Turopoljcima ostao dosljedan i šansu dobrim dijelom nastavio pružati mlađim igračima, što dosad u tolikoj mjeri nije učinio niti jedan Rijekin trener posljednjeg desetljeća. Rijeka ne igra bajno, još uvijek se traži, ali generalno navijači su dobro prihvatili takav popriličan zaokret. Zaokret kojim je ujedno, na neki način, potvrđeno da igrači, koji su ovog ljeta došli na Rujevicu, još uvijek nisu pojačanja.


Rijeka je prvu utakmicu sa Šibenikom odigrala s prosjekom prve postave od 26,1 godine, protiv Gorice taj prosjek je zaokružen točno na 24 godine. Na Šubićevcu su od mlađih igrali Bušnja i Smolčić, na Rujevici uz njih dvojicu još Hodža, Jurišić i Frigan u udarnom sastavu.


Protiv Djurgardena dogodilo se nešto slično, prvu utakmicu igrali su iskusniji i izgubili 1:2, a od mlađih igrao je samo Smolčić, uz prosjek momčadi od 26,4 godine. U uzvratu u porazu 0:2 taj prosjek je pao na 24,3 godine, a šansu su od prve minute dobili Smolčić, Liber, Frigan i Hodža. Nema sumnje da će Tadić ustrajati na ovom putu i na gostovanju protiv Lokomotive. Iako se drži one da igrače ne dijeli na mlade i stare, prinove i domaće, već samo na spremne i nespremne, dobre i loše u određenom trenutku. A sprema Halilovića i Vrančića miljama je daleko od željene, Alvarezova i Obregonova polovična, Solano je na putu oporavka, a na Mitrovića ne treba računati ove godine. Uz navedene igrače, Rijeka ima još niz mladih koji mogu dobnu granicu dodatno spustiti (Bristrić 19, Karrica 21, Vlasenko 21, Vuk 22, Lepinjica 23).




Ukupno gledajući Rijeka u rosteru ima 34 igrača, Osijek ih ima najmanje (30), a Šibenik (43) i Lokomotiva (42) najviše. Prosjek Rijekine momčadi je 24,1 godina, starije momčadi imaju Osijek (26,9), Dinamo (25,9) i Hajduk (25,7). Tek nešto starije Šibenik (24,6) i Slaven Belupo (24,5), dok mlađi prosjek rostera imaju Varaždin (23,7), Lokomotiva (23,2), Istra 1961 (22,5) i Gorica (22,7). Uz to Rijeka je momčad koja ima ponajviše stranaca u momčadi, njih 17, uz Goricu (19), Lokomotivu (18) i Istru 1961 (15). Najmanje ih imaju Varaždin (8) i Osijek (9). No, prijelazni rok traje još do kraja kolovoza i stvari će se mijenjati, iako ne bitnije po pitanju dobne granice momčadi.


Na početku prvenstva zanimljiva su još dva detalja vezana uz Rijeku. Prince Ampem je uz Mislava Oršića vodeći s dvije asistencije, a zanimljivo, Ivan Smolčić s prosječne 4,5 oduzete lopte po utakmici drugi iza Vinka Skrbina iz Gorice sa 6 oduzetnih lopti. Rijeka je i druga u poretku momčadi s najviše prekršaja (16,5), ispred je samo Lokomotiva (17).