Sastanak krovne organizacije

Svjetska organizacija vodenih sportova ne priznaje suspenzije Hrvatske i Portugala, FINA tvrdi da su bile politički motivirane

Ivana Vaupotić

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Do suspenzije nije došlo temeljem odgovarajućeg ispravnog postupka, već je riječ o politički motiviranoj odluci koja je vođena osobnim interesima. Upotreba logotipa od strane zemalja članica LEN-a nije kršenje niti jednog akta LEN-ovog statuta, stoji u odluci FINA-e



RIJEKA Dobre vijesti za hrvatsko plivanje stigle su poslijepodne iz Lausanne gdje je održan sastanak Ureda FINA-e, izvršnog tijela krovne svjetske organizacije vodenih sportova, na kojem su njegovi članovi jasno dali do znanja da FINA ne priznaje suspenziju Hrvatskog i Portugalskog plivačkog saveza, što je donesena na sastanku Ureda LEN-a, europske organizacije vodenih sportova, 6. studenoga u Kazanu, a koju su potpisali predsjednik LEN-a Paolo Barelli te David Sparkes, generalni tajnik LEN-a.


Suspenzija dvaju Saveza na snazi je trebala biti do 6. studenoga 2022. godine, a odnosi se samo na čelnike i djelatnike Hrvatskog i Portugalskog saveza, ne i na plivače, koji bi i dalje na svim natjecanjima pod ingerencijom LEN-a mogli plivati pod svojim nacionalnim zastavama.


Sporno pismo


Razlog suspenzije je pismo koje je Josip Varvodić, predsjednik Nadzornog odbora HPS-a te član Zdravstvene komisije LEN-a i FINA-e, zajedno s Antonijom Silvom, predsjednikom Portugalskog plivačkog saveza, poslao nacionalnim savezima pozivajući ih da predlože svoje eventualne kandidate za prijevremene izbore za vodstvo LEN-a, što će se održati 5. veljače 2022. godine u Frankfurtu, na izvanrednom kongresu krovne organizacije europskih vodenih sportova. Naime, Varvodić i Silva su u prilogu pisma poslali LEN formular za izbore na kojem stoji logotip LEN-a, što je protumačeno kao teška povreda Statuta.




Sve je počelo na rujanskom kongresu LEN-a u Budimpešti na kojem je vodstvu krovne europske organizacije vodenih sportova izglasano nepovjerenje zbog čega je više od 20 nacionalnih saveza zatražilo održavanje izvanrednog kongresa na kojima bi glavna točka dnevnog reda bili prijevremeni izbori za novo vodstvo. A Josip Varvodić će na tim izborima biti kandidat Hrvatskog plivačkog saveza za dopredsjednika LEN-a.


Transparentnost


– Na temelju rasprave unutar Ureda FINA-e i uz podršku šest neovisnih pravnih mišljenja, Ured FINA-e odlučio je da ne priznaje suspenziju Hrvatskog i Portugalskog plivačkog saveza budući da do nje nije došlo temeljem odgovarajućeg ispravnog postupka, već je riječ o politički motiviranoj odluci koja je vođena osobnim interesima. Upotreba logotipa od strane zemalja članica LEN-a nije kršenje niti jednog akta LEN-ovog statuta, stoga je odluka o suspenziji dvaju saveza neopravdana i protivna svim pravilima LEN-a i FINA-e – stoji u odluci FINA-e koju je potpisao izvršni direktor Brent Nowicki.


Ured FINA-e od LEN-a traži transparentnost, jednakost, demokratičnost i dobro upravljanje, kao i održavanje izvanrednog kongresa 5. veljače 2022. godine u Frankfurtu, koji će kao glavne točke dnevnog reda imati razriješenje dosadašnjeg vodstva LEN-a i izbor novih čelnika. A izborima će nazočiti i pravo glasa imati i Hrvatska i Portugal.