Stigao je Australian Open

Svjetlo na kraju COVID tunela: u Melbourneu počinje prvi Grand Slam sezone

Zlatko Horvat

Novak Đoković/Foto: REUTERS

Novak Đoković/Foto: REUTERS

Novak Đoković kreće u pohod po rekordni deveti naslov pobjednika Australian Opena. Jedan od favorita je i Rafael Nadal, koji ima prigodu osvojiti rekordni 21. Grand Slam naslov.



RIJEKA Marin Čilić jedini će od hrvatskih predstavnika zaigrati prvog dana Australian Opena, premijernog Grand Slam turnira sezone, koji zbog pandemije koronavirusa kreće tri tjedna kasnije.


Igrači i igračice, kao i njihova pratnja, zaigrat će poslije nesvakidašnjeg, ali jedino mogućeg uvoda. S obzirom na to da se Australija uspješno bori s koronavirusom, jer do sada su imali manje od 29 tisuća zaraženih i manje od tisuću umrlih, svi 1.200 tenisača i tenisačica i njihove pratnje morali su testove na koronavirus i proći dva tjedna karantene, koji su za neke, koji su se našli u zrakoplovima gdje je bilo pozitivnih testova, čak i produženi, uz nemogućnost izlaska iz sobe. Ostalima je dozvoljeno pet sati izvan sobe zbog treniranja.


Veliki dan


Tenisači i tenisačice, koji su morali ostali u sobi dva tjedna, njih 160, snalazili su se kako su znali, vozili su kućne bicikle, trčali po sobama, udarali po lopticama na stotinu načina samo da bi koliko-toliko ostali u formi. Nakon tjedna uvodnih turnira, koji su također imali dan pauze zbog jednog slučaja COVID-a 19, došao je i dan početka Australian Opena. Koliko čak i Australci imali nešto reći protiv toga, ali ono što ih muči manje su tenisači, a više realnost i sve ono što su prošli ili prolaze. No, igračice i igrači zahvalni su Australcima što su došli u Melbourne, u zonu bez koronavirusa, i imaju priliku zaigrati Grand Slam turnir i barem malo uživati u australskom ljetu.




Novak Đoković kreće u pohod po rekordni deveti naslov pobjednika Australian Opena. Uz prvog tenisača svijeta, jedan od favorita je Rafael Nadal, koji ima prigodu osvojiti 21. Grand Slam naslov i postati samostalni rekorder budući da sada dijeli rekord s Rogerom Federerom. No, problemi s leđima, zbog kojih nije igrao na ATP kupu, bit će otežavajući faktor. Prošlogodišnji finalist Dominic Thiem, lani pobjednik Roland Garrosa te Danil Medvjedev u prvom su krugu Đokovićevih rivala za krunu, u drugom su sjajni Grk Stefanos Tsitsipas i Nijemac Alexander Zverev.


Serena


Serena Williams traži put do izjednačenja rekorda Margaret Court. Predaja u polufinalu pripremnog turnira nije razlog za preveliku brigu, više je to predostrožnost, što vrijedi i za Naomi Osaku i Viktoriju Azarenku, koje su izabrale predah uoči starta Australian Opena.


– Moje desno rame bit će u redu do starta turnira, u to sam potpuno uvjerena – poručuje Serena Williams.
Australci se nadaju prvoj domaćoj pobjednici od 1978. godine, njihov adut je prva tenisačica svijeta Ashleigh Barty, koje nije bilo na Touru 11 mjeseci.


Što u cijeloj priči mogu napraviti hrvatski tenisači i tenisačice?


Podsjetimo, Borna Ćorić, koji je postavljen za 22. nositelja, u prvom kolu igrat će protiv Argentinca Guida Pelle, dok Marina Čilića očekuje 18. nositelj Bugarin Grigor Dimitrov. Petra Martić u prvom se kolu sastaje sa Srpkinjom Olgom Danilović, a Donna Vekić s Kineskinjom Yafan Wang. Čilić je igrao tri Grand Slam finala, osvojio je US Open 2014. godine, igrao finale u Melbourneu prije tri godine, ali u prethodne dvije sezone nije prošao osminu finala na najvećim turnirima. Teško će i sada s obzirom na to da mora proći Dominica Thiema. Neće biti lako ni Ćoriću jer mora proći Medvjedeva. No, bez velikih pobjeda nema ni velikih rezultata na Grand Slam turnirima…