Nesreće na gradilištima

Švedski nogometni klubovi pozivaju FIFA-u na reguliranje uvjeta stranih radnika u Kataru, još uvijek nije ispunjeno obećanje

Hina

Radnici na stadionu u Kataru/Foto REUTERS

Radnici na stadionu u Kataru/Foto REUTERS

U svom najnovijem izvješću ovog tjedna, AI je napisao da Katar još uvijek nije ispunio obećanja o poboljšanju radnih uvjeta i okončanju izrabljivanja više od dva milijuna radnika-emigranata.



STOCKHOLM Švedski prvoligaški i drugoligaški nogometni klubovi potpisali su peticiju Amnesty Internationala (AI) kojom se poziva krovni međunarodni savez FIFA da regulira uvjete za strane radnike na gradilištima nadolazećeg Svjetskog prvenstva u Kataru.


Peticija je potpisana u svih 32 prvoligaška i drugoligaška kluba, javlja njemačka novinska agencija dpa.


Udruga švedske elitne lige (SEF), koja uključuje klubove prvog i drugog razreda švedskog nogometa, podržala je peticiju AI potpisima direktora klubova, a njome žele  podsjetiti FIFA da Katarani nisu značajnije promijenili ono što su obećali, samo godinu dana prije početka SP-a.




U svom najnovijem izvješću ovog tjedna, AI je napisao da Katar još uvijek nije ispunio obećanja o poboljšanju radnih uvjeta i okončanju izrabljivanja više od dva milijuna radnika-emigranata. AI je stoga FIFI simbolično pokazao crveni karton za nerad na ovom području i pozvao na potporu peticiji, na koju je danas SEF odgovorio potpisima 32 kluba.


“Nemamo utjecaja na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Ali pritiskom na FIFU možemo pokazati da smo zabrinuti i da nas nije briga. FIFA bi trebala učiniti više na ovom području i preuzeti odgovornost”, rekao je predsjednik SEF-a Jens Andersson u izjavi.


U Švedskoj je peticiju do danas potpisalo 20.000 ljudi.