Probija led

Susret Njemačke i Kostarike u Kataru ući će u povijest, prvi put jednu će utakmicu na SP-u suditi – žena

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Odlučujući dvoboj za plasman u osminu finala vodit će Francuskinja Stephanie Frappart, a pridružit će joj se pomoćnice Brazilka Neuza Back i Meksikanka Karen Diaz



DOHA Susret 3. kola E skupine Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru između Njemačke i Kostarike, koji je na rasporedu u 1. prosinca, ući će u povijest World Cupa kao prva utakmica koju će suditi žena.


Odlučujući dvoboj za plasman u osminu finala vodit će Francuskinja Stephanie Frappart, a pridružit će joj se pomoćnice Brazilka Neuza Back i Meksikanka Karen Diaz.


Frappart će tako postati prva žena u povijesti Svjetskog prvenstva koja je sudila utakmicu na muškom turniru.




“Svjetsko prvenstvo za muškarce najvažnije je sportsko natjecanje na svijetu. Bila sam prva sutkinja u Francuskoj i u Europi pa znam kako se s tim nositi”, rekla je 38-godišnja Francuskinja prije početka prvenstva.


“Svjesni smo pritiska. Ali mislim da se nećemo promijeniti. Moramo biti smirene, koncentrirane i fokusirane na teren,” rekla je


Frappart je postala prva sutkinja koja je vodila mušku kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo kada je Nizozemska pobijedila Latviju 2-0 u Amsterdamu u ožujku prošle godine. U prosincu 2020. postala je prva sutkinja koja je vodila mušku utakmicu Lige prvaka između Juventusa i Dynamo Kijeva.


Frappart je sudila i utakmicu europskog Superkupa između Liverpoola i Chelseaja 2019. te finale Svjetskog prvenstva za žene između SAD-a i Nizozemske iste godine.


Prvi put u 92-godišnjoj povijesti svjetskih prvenstava na popisu se nalazi i šest žena – tri glavne sutkinje i tri pomoćnice.


Čast da budu glavne sutkinje na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri osim Francuskinje Stephanie Frappart, imat će i Ruanđanka Salima Mukansanga i Japanka Yoshimi Yamashita, a kao pomoćnice Brazilka Neuza Back, Meksikanka Karen Diaz Medina, te Amerikanka Kathryn Nesbitt.


Njemačka je trenutačno posljednja sa samo jednim bodom i momčad Hansa-Dietera Flicka mora pobijediti kako bi se plasirala u osminu finala. S druge strane, Kostariki bi remi bio dovoljan da izbaci Njemačku iz natjecanja, ali će ovisiti i o drugom dvoboju između Španjolske i Japana.