Boćanje

SUPER 8 Nives Jelovica najbolja boćarica Hrvatske, titulu osvojila na turniru održanom u Kastvu

Valentina Prokić

Davor Zubović, Nives Jelovica i Denis Peršić/Foto V. KARUZA

Davor Zubović, Nives Jelovica i Denis Peršić/Foto V. KARUZA

Očekivala sam biti među tri najbolje na kraju, ali naslov u brzinskom izbijanju me stvarno iznenadio - kaže Nives Jelovica, koja je slavila s 42 boda. Ria Vojković (Labin) druga, Carrolina Bajrić (Čavle-Škola boćanja) treća



KASTAV Nives Jelovica (Labin) najbolja je boćarica Hrvatske, titulu je osvojila na turniru Super 8 održanom u Boćarskom domu Slavko Stanić u organizaciji Hrvatskog boćarskog saveza i uz domaćinstvo Kastva. Boćarica Labina u konačnom je poretku slavila s 42 boda.


– Očekivala sam biti među tri najbolje na kraju, ali naslov u brzinskom izbijanju me stvarno iznenadio. Nakon 58 pogodaka iz dvije serije, nisam očekivala da ću pobijediti u raspucavanju. Bilo je teško, maratonski zahtjevno igrati cijeli dan. U formi sam za novu sezonu koja počinje odgođenim derbijem sa Čavle-Školom boćanja 23. siječnja na Čavlima. Tjedan dana kasnije kreće nastavak prvenstva. Nadam se da ću nastaviti s dobrim igrama i da će forma samo rasti – rekla je pobjednica Nives Jelovica.


Nives Jelovica/Foto V. KARUZA


Druga je u konačnom poretku bila još jedna boćarica Labina, Ria Vojković, s 34 osvojena boda, dok je na trećem mjestu završila Carrolina Bajrić (Čavle-Škola boćanja), braniteljica naslova s prvog turnira Super 8 održanog na kraju 2019. godine s 24 boda.




– Nisam išla na to da obranim naslov jer nisam bila fizički spremna. Posljednju utakmicu sam odigrala na Božićnom turniru, a proteklih tjedan dana sam bila bolesna. Cilj mi je bio ozdraviti toliko da mogu igrati koliko-toliko dobro. Iako još nisam prava, odigrala sam najbolje što znam. Zadovoljna sam rezultatima, osim onima u krugu. Teško je bilo igrati cijeli dan, prezahtjevno je to čak i za one koje su sada u boljoj kondiciji od mene – rekla je trećeplasirana Carrolina Bajrić.


Peršić: Naglasak na mladima i ženskom boćanju

Nagrade najboljim boćaricama uručio je nedavno izabran novi predsjednik HBS-a Denis Peršić, koji sutra kreće u nove radne pobjede sa svojim Izvršnim odborom.
– Na prvoj sjednici ćemo formirati komisije, imenovati izbornike te prvi put izabrati direktora svih reprezentacija koji će koordinirati rad svih izbornika i selekcija. Naš naglasak bit će na radu s mladima, ženskom boćanju, promociji i marketingu jer je boćanje slabo vidljivo i nije dovoljno prepoznatljivo s obzirom na rezultate koje postižemo, a mi smo jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportova. Želimo zadržati rezultate na istoj razini kao i protekle četiri godine, odnosno unaprijediti ih tamo gdje je moguće. Iako smo bili najbolja reprezentacija na posljednjem SP-u, nekoliko nam je zlata izmaklo u posljednjim trenucima i trebamo napraviti analizu da bismo premostili taj zadnji korak potreban za osvajanje zlata – rekao je predsjednik Peršić.

Četiri discipline


Super 8 turnir za boćarice osmišljen je na način da na njemu sudjeluje osam boćarica koje su na prvenstvima Hrvatske u 2021. godini ostvarile najbolje rezultate. Prvakinja Hrvatske u bilo kojoj disciplini stječe direktno pravo nastupa, a u prošloj godini je čak pet naslova prvakinje Hrvatske u šest disciplina, koliko ih se igra, pripalo najtrofejnijoj hrvatskoj boćarici Nives Jelovici. Jedini naslov koji Jelovica nije osvojila je onaj u brzinskom izbijanju, on je pripao njenoj suigračici iz Labina Riji Vojković.


Ostale natjecateljice stekle su pravo nastupa temeljem osvojenih mjesta na prvenstvima Hrvatske po sustavu koji je osmislio idejni začetnik turnira Dino Blečić, predsjednik Sportske komisije Hrvatskog boćarskog saveza. Kao osma pozivnicu je dobila Nikol Marelja-Bošnjak (Čavle-Škola boćanja), koja je naslov prvakinje Hrvatske osvojila u 2020. godini kada zbog pandemije koronavirusa turnir nije održan.


Osam najboljih hrvatskih boćarica natjecalo se u četirima različitim disciplinama, pojedinačnom klasičnom, preciznom i brzinskom izbijanju te bližanju i izbijanju u krug. Bodovanje poretka u pojedinim disciplinama dalo je ukupan zbroj bodova, a boćarica koja je skupila najviše bodova u sve četiri discipline je i ukupna pobjednica Super 8 turnira, odnosno najbolja boćarica Hrvatske za 2021. godinu.


BOĆARSKA NEDJELJA – Sudionice turnira Super 8/Foto V. KARUZA


Tri pobjede


Da je Jelovica odnijela naslov bilo je poznato i prije starta zadnje discipline, bližanja i izbijanja u krug, u kojem je završila prva svladavši u finalu Riju Vojković 28:20. Treće mjesto u bližanju i izbijanju u krug pripalo je Roberti Petrović koja je bila bolja od Nikol Marelje-Bošnjak (26:25). Jelovica je pobijedila i u kraljevskoj disciplini pojedinačno klasično u kojoj je u finalnom dvoboju svladala Robertu Petrović (Čavle-Škola boćanja) 10:7. U susretu za treće mjesto Dolores Vlaše (Kastav) je nadigrala Doru Fućak (Čavle-Škola boćanja) 11:6.


Nakon dodatnog raspucavanja od jedne minute, Nives Jelovica je pobijedila i u brzinskom izbijanju ispred Rije Vojković i Carroline Bajrić. Naime, nakon dvije serije brzinskog izbijanja Jelovica i Vojković imale su identičan rezultat od 58 pogodaka, po 29 u svakoj seriji, ali u raspucavanju je Jelovica pogodila osam boća, a Vojković boću manje. Treće mjesto pripalo je Bajrić (27, 21) koja je kao i četvrta Dora Fućak (25, 23) pogodila 48 boća, no Bajrić je imala bolju prvu seriju u kojoj je pogodila 27 boća. Ria Vojković slavila je u preciznom izbijanju s 45 punata iz dvije serije (23, 22). Carrolina Bajrić završila je druga s 36 (17, 19), a Nikol Marelja-Bošnjak treća s 31 (22, 9).