Veliko slavlje

Stanley Cup osvojio klub koji je osnovan prije šest godina! Las Vegas izjednačio rekord star 81 godinu

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Samo dvije momčadi prije toga, Toronto Maple Leafsi 1942. i Detroit Red Wings 1936., također su zabile devet puta u finalu Stanley Cupa u povijesti lige.



LAS VEGAS Hokejaši Las Vegas Golden Knightsa ovogodišnji su pobjednici NHL lige, a po prvi su put u svojoj klupskoj povijesti osvojili Stanley Cup svladavši na svom ledu Florida Pantherse s 9-3 za ukupnih 4-1 u seriji.


U šestoj godini postojanja klub iz kockarske meke je došao do naslova, a u posljednjoj utakmici izjednačili stari NHL rekord.


Golden Knightsi izjednačili su rekord velikog finala NHL-a star 81 godinu s devet golova. Samo dvije momčadi prije toga, Toronto Maple Leafsi 1942. i Detroit Red Wings 1936., također su zabile devet puta u finalu Stanley Cupa u povijesti lige.
Vitezovi su nakon dvije trećine vodili s 6-1, Kanađanin Mark Stone je bio junak s tri gola, a Jonathan Marchessault, makar ovoga puta nije zabio, ali je s 13 golova i 12 asistencija u finalu postao MVP-jem doigravanja.




“Ne mogu opisati osjećaje koji trenutno ključaju u meni, to je sve što možete zamisliti”,rekao je nakon pobjede presretni junak posljednje utakmice Stone. Cijelu sezonu usporedio je s mlinom.
“To su 82 utakmice, četiri runde doigravanja i ti se boriš i melješ i melješ i na kraju dana mi smo bili posljednja momčad koja je ostala na nogama. To je nevjerojatno”.


Golden Knightsi plasirali su se u doigravanje kao prvi nositelji, prvaci Pacifičke skupine i sa 111 bodova najbolja momčad Zapada.Na putu do kupa u prvom su kolu eliminirali Winnipeg Jetse s 4-1, u drugom kolu Edmonton Oilerse s 4-2, a u konferencijskom finalu Dallas Stars s pobjedu od 4-2.


Florida Panthersi su ušli u doigravanje kao osma momčad regularne sezone na Istoku, a najveće iznenađenje priredili su već u prvom kolu doigravanja kada su pobjedom 4-3 eliminirale atlantskog prvaka i nositelja President’s Cupa, te najbolju momčad regularnog dijela sezone sa 135 bodova Boston Bruinse.


I Vegas i Florida su po drugi put igrali u velikom finalu. Momčad iz grada kocke ušla je u borbu za Stanley Cup nakon prve sezone u NHL-u 2017/18, kada je izgubila od Washingtona. Momčad Floride igrala je protiv Colorada u velikom finalu 1996. godine.