Važna pobjeda

SRETNO DO TROBODA Nogometaši Rijeke teško svladali Slaven Belupo, Zlomislić spasio pobjedu obranom s kreča

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

No, u trenutku u kojem se nalazi Rijeka pobjeda je ipak najvažnija, momčad Bijelih vratila se u pravo vrijeme nakon šokantnog domaćeg poraza od Hajduka i puno toga drži u svojim rukama pred završne četiri domaće utakmice u prosincu



RIJEKA Sretno i spretno došli su nogometaši Rijeke do važne pobjede u posljednjem ovogodišnjem ligaškom gostovanju, matiravši Farmaceute identičnim rezultatom kao i na Rujevici. Bilo je to poprilično blijedo izdanje Bijelih u maglovitom okruženju nakon kojeg se pamti samo teško izborena pobjeda. Kad protivnik zabije jedan jedan autogol, a vratar u ključnom trenutku obrani protivniku jedanaesterac, to također dosta govori o igri Riječana na neugodnom gostovanju kod pretposljednje momčadi HNL-a.


SLAVEN BELUPO – RIJEKA 1:2

Gradski stadion „Ivan Kušek Apaš”. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo). Strijelac: 0:1 Krstanović (51′-ag), 0:2 Drmić (71′). Žuti karton: Selahi (Rijeka), 1:2 Caimacov (74′).


SLAVEN BELUPO: Čović 6,5, Bosec 6,5, Božić 5, Van Bruggen 6, Soldo 6 (od 61′ Laušić 6), Marina 6,5 (od 88′ Zirdum), Caimacov 7, Glavčić 6 (od 79′ Brković), Utin 5,5, Zvonarek 5,5 (od 79′ Hadžić 5), Krstanović 5 (od 61′ Zapata 5,5).




RIJEKA: Zlomislić 7, Tomečak 6, Velkovski 6, H. Smolčić 6,5, Vukčević 6,5, Selahi 5,5, Pavičić 6 (od 72′ Lepinjica -), Čerin 5,5, Murić 6,5 (od 72′ Vučkić 5), Abass 5 (od 61′ Bušnja 5,5), Drmić 7 (od 89′ Galović -).

No, u trenutku u kojem se nalazi Rijeka pobjeda je ipak najvažnija, momčad Bijelih vratila se u pravo vrijeme nakon šokantnog domaćeg poraza od Hajduka i puno toga drži u svojim rukama pred završne četiri domaće utakmice u prosincu. Veliko iskušenje prije toga Riječane čeka u Maksimiru u četvrtfinalu Kupa protiv Dinama…


Ključni trenutak sudara u Koprivnici dogodio se u u 85. minuti kada je Smolčić igrao rukom, a sudac pokazao na “bijelu točku”. Hadžić je preuzeo odgovornost i pucao tako loše i naivno da je Zlomislić lako pročitao njegovu namjeru i u padu prigrilo loptu, postavši junak. Sačuvao je Bijelima važnu pobjedu. Drmić (87′) i Vučkić (90′) u bliskom susretu samo su je još mogli zapečatiti da Čović s druge strane nije spašavao.


Problemi umjesto rutine


Riječani su na najbolji mogući način otvorili drugo poluvrijeme. U 51. minuti Murić je izveo korner, Smolčić poletio s visoko podignutom kopačkom, a loptu na putu prema vratima u kut nes(p)retno u svoju mrežu smjestio bivši igrač Bijelih Krstanović – 0:1.


No, domaćini se nisu predavali, četiri minute kasnije Glavčić je dobro tukao u kut, a Zlomislić bio oprezan, da bi u 65. minuti Marina ukrao loptu i proslijedio je do Laušića, a njegov udarac u bloku prema mreži zaustavio Velkovski.


Riječani su u 70. minuti izveli dobru kontru, ali u njenoj završnici Bušnja je mlako, prizemno tukao sa 16 metara točno u vratara. No, samo nekoliko sekundi kasnije nakon ubačaja Murića najviši u skoku na petercu bio je Drmić pokraj Božića za svoj 13. ovosezonski gol – 0:2. Činilo se da će Rijeka rutinski privesti susret kraju, ali brzo je upala u probleme. Gnezda Čerin je u 74. minuti izgubio loptu u opasnoj zoni, a Kajmakov odvažno i majstorski s 20 metara pogodio rašlje ukopanog Zlomislića – 1:2. Uslijedio se scenarij s kojim Riječani moraju biti zadovoljni. Krstanović je izašao iz igre, a on obično pogađa s “bijele točke”…


Prvo poluvrijeme donijelo je ravnopravnu igru i najbolju šansu domaćih preko Boseca u 35. minuti. Igralo se po magli već od početka, Rijeka je imala dominaciju u posjedu, ali bez rješenja s organiziranom obranom domaćina. S druge strane Slaven je posebno opasan bio preko lopti koje su lakoćom prolazile kroz sredinu.


Slabo otvaranje


Prvih petnaestak minuta nije bilo ozbiljnijih prigoda, a onda je Utin dobro ubacio za Zvonareka koji je ostao kratak, a Zlomislić uz malo poteškoća primirio loptu. U 21. minuti nakon kornera Zlomislić je dobro reagirao na dva pokušaja Marina, koji je prvo tukao glavom, a potom nogom odbijenu loptu.


Nakon toga Riječani su se malo razbudili, ali još uvijek su djelovali blijedo i bezopasno. U 33. minuti Drmić je ubacio s desne strane, a Pavičić zakasnio s pravom reakcijom na vrhu peterca u izglednoj situaciji. I tada se dogodila prigoda poluvremena. Marina je na sredini uzeo jednu loptu i gurnuo u šansu Boseca koji je sa 17 metara, malo iskosa opalio, a lopta fijuknula tik pored vratnice Zlomislića. Bio je to trenutak s puno sreće za Riječane.


Do odmora Rijeka je opet preuzela inicijativu, ali jalovu. Nije bila toliko poduzetna i s idejom koja bi razbila Slavenov blok. Naprotiv na drugoj strani, Krstanović je u 37. minuti malo zakasnio na dobru loptu u šesnaestercu, točnije Smolčić je otklonio opasnost. Do odmora Rijeka je imala još jednu polušansu. Bila je to (40′) zapravo reprizna akcija u kojoj je s istog mjesta Drmić opet ubacio, a Pavičić loše zahvatio loptu.