SP u Kataru

Srbija ispala nakon dramatične utakmice sa Švicarskom, dva preokreta i nekoliko tučnjava obilježilo susret

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Švicarska je tako završila kao druga u skupini sa šest bodova, koliko je skupio i prvi Brazil koji je istovremeno iznenađujuće izgubio od Kameruna sa 0-1 (0-0), ali je ipak Brazil imao za jedan gol bolju razliku pogodaka



DOHA Švicarska nogometna reprezentacija posljednji je, 16. sudionik osmie finala ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva nakon što je u susretu posljednjeg, 3. kola skupine G na stadionu 974 svladala Srbiju sa 3-2 (2-2).


Švicarska je povela golom Xherdana Shaqirija (20), Srbija je preokrenula preko Aleksandra Mitrovića (26) i Dušana Vlahovića (35), no Švicarska je sa po jednim golom na kraju prvog i na početku drugog poluvremena koje su postigli Breel Embolo (44) i Remo Freuler (48) stigla do pobjede.


Švicarska je tako završila kao druga u skupini sa šest bodova, koliko je skupio i prvi Brazil koji je istovremeno iznenađujuće izgubio od Kameruna sa 0-1 (0-0), ali je ipak Brazil imao za jedan gol bolju razliku pogodaka. Srbija je, pak, ostala posljednja s jednim bodom, dok je Kamerun treći s četiri boda.




Srpski izbornik Dragan Stojković odlučio se na potpunu ofenzivu od prve minute pa je u utakmicu krenu s dva klasična centarfora, standardnom Mitroviću pridodao je i Vlahovića. No, Srbija je mogla pasti u zaostatak nakon samo 20 sekundi, Xhaka je odlično proigrao Embola u kaznenom prostoru, švicsrski napadač je prvi stigao do lopte, ali je pogodio u prsa istrčalog Milinković-Savića, lopta se potom odbila do Xhake, ali srpski je vratar ponovno odlično reagirao.


Srpska ofenziva umalo je rezultirala vodstvom u 11. minuti, raspoloženi kapetan Tadić pripremio je situaciju za udarac Živkovića sa 20-ak metara, lopta je uzdrmala vratnicu, a na odbijanac nije najbolje reagirao Vlahović pa je Kobel uhvatio loptu.


Do prednosti je prva stigla Švicarska u 20. minuti, odlični Rodriguez je prošao po lijevoj strani, povratnom loptom pronašao Sowa koji je lucidno proslijedio na desno do Shaqirija koji je snažnim udarcem sa 10-ak metara kroz blok pogodio bliži kut.


Prednost nije dugo trajala, u 26. minuti Freuler je izgubio loptu, pritom je vjerojatno nagažen, ali sudac Rapallini je pustio da se igra nastavi, Tadić je ubacio s lijeve strane točno na glavu Mitroviću koji je izmaknuo pozornosti Akanjija i svladao Kobela.


Potpuni preokret Srbija je kreirala u 35. minuti, Shaqiri je neoprezno vraćao loptu sa sredine igrališta prema svojoj obrani, to dodavanje presjekao je Tadić i odmah potražio Vlahovića u kaznenom prostoru. To proigravanje presjekao je Freuler, ali nedovoljno dobro, pa se Vlahović ipak domogao lopte i zatim preciznim udarcem pogodio sam donji lijevi kut.


Zapavši u rezultatski zaostatak Švicarska je preselila igru na polovicu Srbije te uspjela poravnati i prije odlaska na odmor. Sow je odlično uočio utrčavanje Widmera na desnoj strani, uslijedio je prizemni ubačaj na pet metara gdje je natrčao Embolo i zakucao loptu u mrežu.


Odmah po početku nastavka Švicarska je opet povela nakon sjajne kombinacije. Shaqiri je ubacio u kazneni prostor za Rodrigueza, ovaj je petom uspio smiriti loptu i ostaviti ju za natrčalog Freulera koji je sa 11 metara pronašao nebranjeni dio mreže.


Iako je Srbija gubila u utakmici u kojoj je morala pobijediti za prolazak u osminu finala, Stojković je u 55. minuti iz igre povukao strijelca Vlahovića i ubacio Jovića, kasnije tijekom drugog poluvremena je izvadio i svoje najkreativnije igrače Milinković-Savića i Tadića, a to se pokazalo kao pogreška. Srbija u drugom poluvremenu više nije uspijevala niti zaprijetiti švicarskom golu, a u završnici utakmice Švicarska je mogla i povećati svoju prednost.


U 82. minuti pokušao je Akanji iz slobodnog udarca iz povoljne pozicije, ali je pogodio vanjski dio mreže, dok je Fassnacht u 88. minuti stigao u odličnu poziciju, no Milinković-Savić je pravodobnim istrčavanjem ušao u udarac.


Nervozni srpski igrači u sudačkoj nadoknadi pokušali su se i fizički obračunati sa švicarskim kapetanom Xhakom, no sudac Rapallini uspio je zadržati kakav-takav mir na travnjaku.


Švicarska će tako u osmini finala u utorak igrati protiv Portugala.