Nikola Šafarić

Sportski direktor Varaždina jednu je sezonu proveo u dresu Bijelih: “Rijeka ima veliku snagu u navijačima i prebrodit će krizu”

Zlatko Horvat

KRAJ KOLOVOZA - Bijeli su pognute glave napustili travnjak nakon poraza od Varaždina (1:2)/Foto V. KARUZA

KRAJ KOLOVOZA - Bijeli su pognute glave napustili travnjak nakon poraza od Varaždina (1:2)/Foto V. KARUZA

Svi su naviknuti da je Rijeka u vrhu i kod nas je odmah tragedija ako sve ne ide po planu, kako se zacrtalo. Ali neko se mora boriti i za ostanak. Ako žele proizvoditi igrače iz svoje škole, nešto treba istrpiti - kaže Šafarić



RIJEKA Nikola Šafarić, sportski direktor Varaždina, može biti ponosan. Preuzeo je funkciju nakon ispadanja iz HNL-a, u lipnju prošle godine, a zatim je posložio momčad koja je izborila SuperSport HNL i sada je u gornjem dijelu ljestvice, na petom mjestu, nakon što su na otvaranju prvenstva doma doživjeli dva poraza (Slaven Belupo, Hajduk).


U nedjelju Varaždinci dočekuju Bijele, a za Šafarića bit će to susret s bivšom momčadi. Jednu sezonu proveo je na Kantridi (2007./2008), odigrao 34 utakmice i postigao dva pogotka. Bijeli su tu sezonu završili kao četvrti s 53 boda, s bodom zaostatka za drugoplasiranim Slaven Belupom i trećeplasiranim Osijekom. Dinamo je odjurio do titule s 82 boda s Modrićem i Mandžukićem u momčadi.


– Bila je to odlična sezona, rezultati su bili dobri, a Rijeka kao grad i klub ostali su mi u lijepom sjećanju. Sve je bilo super. Momčad je bila jako dobra – kaže Nikola Šafarić, sportski direktor Varaždina.


Trener Mario Kovačević i Nikola Šafarić/Foto PIXSELL




Uspomene na Rijeku blijede, ali neke stvari ostale su za cijeli život.


– Vežu me prijateljstva, ima tu suigrača s kojima sam ostao odličan prijatelj, od Mancea do Mohorovića… Kada god idem na more, put me vodi preko Rijeke.


Bogato igračko iskustvo sada može koristiti u fotelji sportskog direktora. Puno je utakmica u nogama, ali puno i na tribinama, prateći igrače.


– Na ovoj sam funkciji od početka priprema prošle sezone. Prvi je cilj bio povratak u Supersport HNL. Mali šok je bilo ispadanje, ali brzo smo se resetirali i posložili. Zaključili smo da nemamo vremena za gubljenje, željeli smo odmah napasti vrh i promociju. Uspjeli smo u tome, posložili dobru ekipu, koju smo još malo nadogradili. Stvoren je jedan pobjednički mentalitet i ovi rezultati plod su zajedničkog rada u ovih godinu i pol dana.


Za momčad koja se vratila u elitno društvo, gornji dio ljestvice, peto mjesto i veći broj pobjeda od poraza velika je stvar, pogotovo nakon dvaju domaćih poraza u prva dva nastupa.


– Ciljano smo odradili neke stvari. Imamo domaćeg trenera i sve se poklopilo. Imamo jedno obiteljsko ozračje. Kada smo ispali, imali smo crnu seriju od 13-14 utakmica bez pobjede. Sada smo u pozitivnom nizu, pobjede nas drže. Zajedništvo koje smo imali u drugoj ligi, ostavili smo za HNL. Dobro smo se doselekcionirali, pogodili s igračima, dok su se druge momčadi tek slagale. Mislim da je to naša najveća snaga.


Zajedništvo


Varaždinci dočekuju Bijele s dvije pobjede u nizu, od kojih je jedna (4:1) nad Osijekom, a Bijeli s dva uzastopna poraza (Slaven Belupo, Istra 1961).


– Nitko nije mogao ni zamisliti da će se Rijeka naći u ovakvoj situaciji. No, kada su se Bijeli svojedobno počeli spašavati, bili su u sličnoj situaciji. Tada su se digli, došli su novi igrači i sve se opet posložilo, sve se u klubu podiglo na višu razinu, a Mance je došao na mjesto sportskog direktora. Taj domaći štih podignuo je sve na visoku razinu. Sada su u nezavidnoj situaciji, ali Rijeka je Rijeka, trebaju se resetirati, posložiti. Imaju veliku snagu u navijačima. Sada su u jednoj krizi, ali mislim da će je prebroditi.


Teoretski, što bi Šafarić učinio da je sportski direktor Rijeke? Trener ili igrači?


– Ne bih se uopće s time bavio. Znam kakve smo mi probleme imali. Lako je to izvana pratiti i zaključivati, ali dok ne znaš što se sve događa, teško je donositi neke odluke. Ovako je sve u sferi rekla-kazala. Mi smo možda doveli »no name« igrače, ali igrali su već HNL, stasali su, imaju tridesetak utakmica u kontinuitetu. Pokazali su potencijal i sada se to samo nadograđuje. Mladom igraču trebaju utakmice, a mi smo te utakmice skupili. Osim toga, imamo zajedništvo, dečki se već znaju napamet. Kada ima puno novih igrača, onda treba i vremena da igrači uhvate način razmišljanja, mentalitet i svlačionice i trenera. Kvalitete ima u svlačionici Rijeke, samo se to treba posložiti.


Mladim igračima Rijeke možda nedostaje baš tih dvadesetak utakmica, odnosno ova sezona.


– Svi su naviknuti da je Rijeka u vrhu i kod nas je odmah tragedija ako sve ne ide po planu, kako se zacrtalo. Ali neko se mora boriti i za ostanak. Ako žele proizvoditi igrače iz svoje škole, nešto treba istrpiti. Od Frigana nadalje, da dalje ne nabrajam, sve su to dobri dečki, za koje treba malo vremena.


Juniorski Kup


Varaždin se okrenuo svojoj djeci, obilaze se Zagorje i Međimurje.


– Prije su nas mučile financije, iako nikad dosta. Uvijek treba ulagati. Klinci su nam odlazili, nudili su im bolje uvjete i željeli su ići na bolje. Ja sam uvijek tvrdio da im je kod kuće najbolje. Ako si u prvom rangu natjecanja, od mlađih kategorija nadalje, možeš vidjeti gdje si u odnosu na Dinamo, Hajduk, Osijek… Sada su se ti klinci počeli vraćati, imamo veću koncentraciju kvalitete. Dokaz tome je osvojeni juniorski Kup Hrvatske, pobijedivši Dinamo. Generalno, mladi igrači moraju shvatiti da je sve na njima. Ne živi se od bljeskova. Puno je tu odricanja, rada, posvećenosti. Stalno se traže krivci, što je pogrešno, mladi igrači moraju se baviti sa sobom.


Do kraja ovog dijela prvenstva ostala su dva kola, utrka će se zahuktati na proljeće.


– Moglo bi biti zanimljivo. Osijek se digao, Hajduk solidno pliva. Dinamo je definitivno po kvaliteti pokazao da može igrati na više frontova, imaju najbolji kadar. Ali, prvenstvo je dugo. Tu je i Gorica, Rijeka, mi, svi se bore za što bolji plasman i nikog nije lako pobijediti. I velikim klubovima bit će teško, treba se stalno dokazivati, a nitko nema pravo na pogrešku.


Anas i Nikola

U arhivi fotografija našeg lista je jedna sa Šafarićem u dresu Rijeke uz Anasa Sharbinija.


– Anas je tada izašao na pozornicu. Složila se dobra momčad, u kojoj je Anas počeo iskakati svojom kvalitetom. Anas u karijeri nije iskoristio ni 20-30 posto kapaciteta. Koliko se sjećam, dodatno je trenirao, mogao je napraviti što je poželio, ali nije bio dovoljno gladan da bi iskoristio sav svoj potencijal – ocjenjuje Šafarić.


A Šafarićeva karijera, u kojoj ima i tri nastupa za Vatrene?


– Tu su i tri europska prvenstva za kadete, juniore i mlade reprezentacije. Dosta sam toga prošao. Sigurno se moglo i više, pogotovo što se tiče inozemne karijere i transfera. Ali valjda je ovako trebalo biti. Zadovoljan jesam, ali da je moglo bolje, moglo je. Treba biti sretan što je bilo i ovako, srećom nije bilo težih ozljeda. Svugdje gdje sam bio, ostavio sam neki trag tako da ostaje zadovoljstvo u svemu tome.