U goste Dinamu...

Sportski direktor Rijeke uoči nedjeljnog derbija: “Ta utakmica neće odlučivati, ali može puno toga usmjeriti”

Denis Frančišković

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Dinamo je Dinamo, a sada se dogodilo da nema takvu dominaciju koju je imao godinama. Oni imaju svoje probleme, a Rijeka sada izgleda dobro. No, svaka je utakmica posebna. Mi gledamo sebe i da budemo pravi. A bit će što će biti. Mi bismo bili sretni da odigramo dobru utakmicu - kaže Raić Sudar



RIJEKA Rujevicu su očekivano preplavili valovi zadovoljstva, nisu samo domaći vikendi oni koji donose poticajno ozračje. Tako je svugdje oko kluba, na svim razinama, pa i u klupskim uredima. Zna to najbolje i Darko Raić Sudar, sportski direktor Bijelih koji je na neki način najčvršća spojnica između travnjaka i kancelarija, odnosno struke i uprave. Rijeka ubire plodove dobrog jesenjeg rada, a po pitanju zaokruživanja rostera, uz Sergeja Jakirovića, Raić Sudar je odigrao krucijalnu ulogu.


– Imali smo težak uvodni raspored, Rijeka je tradicionalno uvijek imala problema s Goricom, a nakon toga nas je čekao Jadranski derbi. No, dečki su odigrali vrhunski – kaže Raić Sudar. – Mislim da nas je pobjeda u Splitu jako digla, posebno motivacijski, a nakon toga samopouzdanje je samo raslo. Protiv Lokomotive smo odigrali možda i jednu od najboljih utakmica od kada sam u Rijeci. Još je puno utakmica i mi idemo nekim normalnim tijekom, od ogleda do ogleda. A dečki su zaslužili sve ovo svojim igrama i pristupom.


Rijeka je došla u situaciju da je kandidatura za naslov istaknuta odmah na startu proljeća i da je ona na čvrstim temeljima. Komplimenti javnosti gode…




– Trinaest je kola do kraja, prvi smo na ljestvici i naravno da se želimo do kraja boriti za prvaka. U početku smo slagali momčad koja će minimalno izboriti Europu i što dalje dogurati u Kupu. U Europi smo stvarno bili blizu prolaza, ta utakmica s Lilleom je pokazala da imamo kvalitetu za nešto više. I da rezultati nisu slučajni. Ova momčad definitivno ima kvalitetu i sada je na nama u klubu da zadržimo ovu razinu što dulje. Normalno da neće biti lako, sad nas svi drukčije gledaju i posebno se pripremaju za nas. U sportskim sam krugovima i svi su nas i ranije doživljavali kao jednu dobru momčad koja se može ravnopravno boriti za prvaka. Puno je do kraja, ali spremni smo na sve što nas čeka – tvrdi sportski direktor.


Velika snaga s tribina

Sinergija travnjaka i tribina poseban je zamašnjak u posljednim utakmicama.


– I prije sam govorio da Rijeka ima veliku snagu u navijačima. Osjeti se ta atmosfera i u gradu, ljudi pričaju o nogometu, a igrači to osjete. Na Rujevici imamo posebnu energiju s tribina, a vidjeli smo da se u zadnjim utakmicama igrači »bacaju na glavu«. Rasprodajemo stadion, vjerojatno će tako biti i dalje i to je velik uspjeh za sve nas. Živi se za svaku utakmicu i to je velika stvar – kaže Raić Sudar.

Pripreme i plan


Rijeka je nakon priprema izašla preporođenija, popravila je gostujuća izdanja, energetski je izgledala bolje i gladnija uspjeha. Zasluge pripadaju i Željku Sopiću.


– Pripreme su bile kratke i specifične, a odlučili smo da ne idemo u neke »toplije krajeve«. Slovenija se pokazala kao dobra procjena. Došao je i prijelazni rok i bio sam uvijek na stajalištu da možemo dovesti igrača koji će dati samo nešto više. Nije bilo velikih odlazaka i nije imalo smisla dodatno dovoditi igrače. Onda to često stvara nezadovoljstvo i probleme jer ne mogu svi igrati. Držali smo se plana i vjerujem da ova momčad daje dosta, a može još više. Bio bih sretan da zadržimo ovu razinu igre i onda imamo velike šanse da do kraja budemo u borbi za prvaka. Vjerojatno će odlučivati male stvari. Utakmice s Dinamom i Hajdukom mogu puno toga usmjeriti, ali »male« utakmice bit će također jako bitne – smatra Raić Sudar.


Obregon i rad


Veliki derbi s Dinamom je pred vratima. Rijeka nakon dugo vremena u Zagreb odlazi kao momčad s naglašenim ambicijama, Dinamo u ovom trenutku nije izraziti favorit.


– Dinamo je Dinamo, a sada se dogodilo da nema takvu dominaciju koju je imao godinama. Oni imaju svoje probleme, a Rijeka sada izgleda dobro. No, svaka je utakmica posebna, Modrima nije nitko davao izglede u Sevilli pa su zasluženo pobijedili. Dinamo ima kvalitetu i puno dobrih igrača, a sada ne izgleda onako kakvog su ga svi očekivali. Mi gledamo sebe i da budemo pravi. A bit će »što će biti«. Mi bismo bili sretni da odigramo dobru utakmicu. Neće ta utakmica odlučiti ništa, ali može puno toga usmjeriti. Kad bismo u Maksimiru napravili dobar rezultat, napravili bismo stvarno veliki korak za dalje.


Ovo proljeće donijelo je bitan uzlet nekih igrača od kojih je svakako u prvom planu Jorge Obregon.


– Obregon je već dugo u Rijeci i, nažalost, nije se uspio profilirati u prvu špicu. Imao je i jaku konkurenciju u Drmiću i Friganu koji su u tom razdoblju bili odlični. Obregon je dobar igrač, samo je kod njega puno »stvar glave«. Mora si posložiti neke stvari i drago mi je daje bitan doprinos momčadi. Ali to je tako. Iskočio je Obregon, sad Bogojević… Treba samo pošteno raditi i čekati svoju priliku. Bio sam trener i znam kako funkcioniraju te stvari. Svi su oni došli u Rijeku s nekom kvalitetom i preporukom. Ti dečki dobro rade, a nije lako onima koji ne igraju. Dobra konkurencija je najbolja.


Sad se pokazuje i koliko je važna širina kadra. Dilaver i Mitrović kao ponajbolji stoperi HNL-a trenutačno »griju klupu«, Galešić i Radeljić prigrabili su svoju šansu.


– Tvrdim da imamo četiri najbolja stopera u ligi. Nitko u HNL-u nema takva četiri igrača na tim pozicijama. Stvarno se odlično nadopunjuju, Galešić i Radeljić odigrali su na Poljudu bez greške, a i dalje tako igraju. Sreća za trenera i klub da imamo takve igrače. Kod nas se ne osjeti ako izostane bilo koji pojedinac – zaključuje Raić Sudar.