Darko Raić Sudar

Sportski direktor Rijeke o rezultatima Bijelih, interesu bundesligaša za Labrovića te mogućoj utakmici na Kantridi

Denis Frančišković

ZADRŽATI STABILNOST I OZRAČJE - Darko Raić Sudar/Foto M. LEVAK

ZADRŽATI STABILNOST I OZRAČJE - Darko Raić Sudar/Foto M. LEVAK

Ne bi bilo dobro da nas sve ovo ponese jer brzo se stvari znaju iz pozitive pretvoriti u negativu. Imamo ozbiljnje i karakterne igrače i vjerujem da su svjesni toga. Mi smo ovo zaslužili, nitko nam nije ništa dao, ali euforija zna biti opasna - tvrdi sportski direktor



RIJEKA Nogometaši Rijeke imali su tri dana zasluženog odmora, a danas nastavljaju s treninzima pred subotnji pirpremni ogled s Udineseom. U isto vrijeme odmora nema za Darka Raića Sudara, sportskog direktora Bijelih, prvi operativac Riječana u radnom je zamahu jer klupski život traži svakodnevnu aktivnost, ne samo u vrijeme prijelaznog roka.


U taboru Riječana mogu itekako biti zadovoljni nakon deset kola, s Kvarnera gledaju ostatak HNL-a s vrha, istina samo s bodom prednosti ispred Hajduka i tri ispred Dinama s utakmicom manje, ali i to je slatka i važna prednost pred nastavak prvenstvenih okršaja koji Bijele odmah vodi preko Učke.


Rijeka je na startu ove sezone doživjela veliki preobražaj, mnogi se ne žele niti prisjetiti turobne i frustrirajuće jeseni prošlog prvenstva, već guštati u plodovima ljetnog listopada.




– Po meni su iskreno ključne bile one utakmice protiv Slaven Belupa i Rudeša, kao i ona u Kupu. Odradili smo to kako treba i momčad je zadržala psihološku stabilnost, tako da sam se derbija s Hajdukom najmanje bojao – kaže Darko Raić Sudar. – Znao sam da će stadion biti pun, atmosfera i energija na visini, a tu smo mi pravi. Pokazalo se da baš na Rujevici dobro izgledamo. Utakmica je bila vrlo teška, ali dečki su išli »na glavu«. U globalu smo zadovoljni i idemo dalje. Prošao je samo jedan dio prvenstva, stanka je i dečki su dobili malo više odmora, a već u subotu nas čeka ozbiljna utakmica s Udineseom.


Nova vrijednost


Raić Sudar od svog dolaska teži da momčad bude što kompetitivnija.


– Kad smo počeli slagati momčad još u vrijeme Sergeja Jakirovića, radili smo i gledali da napravimo nabolji mogući posao. To je želio i predsjednik Damir Mišković koji je generator svega. Tražili smo mlade, potentne igrače i da stvorimo neku novu vrijednost. Uz miks s iskusnim igračima. Potom su nam došli Pjaca i Yansane. Ako se ukaže prilika da nam može doći dobar igrač, uzimamo ga odmah u skladu s našim okvirima i bez obzira što imamo u kadru. Svaki dobar igrač samo zaoštrava konkurenciju.


Dinamo, Rijeka i Hajduk čine, dojam je, ipak glavnu konkurenciju za sam vrh ljestvice.


– Osijek je doživio dosta turbulentnih situacija, a u početku je imao euforiju s otvaranjem novog stadiona. Krenulo im je super pa su pali. Dinamo igra Europu i to traži dodatnu širinu, a mi i Hajduk se sada možemo koncentrirati samo na prvenstvo. Nama je najvažnije da mi izgledamo dobro i da smo pravi.


Transferi zamrznuti, ali brzo će zima

Transferi su u fazi mirovanja, »zamrznuti«, no mnogi klubovi i sada rade na njima.


– Istina, Borussia Mönchengladbach je bila zainteresirana za Labrovića u prijelaznom roku. Do zime i prijelaznog roka sada nema ništa. Evo, na ovom derbiju bilo je dosta skauta koji su došli pogledati igrače i Rijeke i Hajduka. Svaka utakmica je izlog, a najvažnije je da igrači dobro igraju. Ponuda će onda sigurno biti – kaže sportski direktor.

Pravo ozračje


Za Bijele su stvarno veliki kapital igrači koji su došli u prijelaznom roku koji su Jakirović i Raić Sudar jako kvalitetno odradili.


– Stvarno imamo širinu, uzmimo primjerice naš stoperski par, odnosno četiri igrača, ne znam tko ima bolje u HNL-u. Imamo raznovrsni napad i brzinu. Mladost i energiju u veznoj liniji. Stvarno imamo dobru momčad i uvijek težimo da budemo još bolji. Vrijeme će sve pokazati. Na početku smo visoko pobjeđivali slabije momčadi, ali onda me Lille uvjerio da imamo moć.


Sportskog direktora posebno raduje ozračje oko kluba nakon prošle polusezone, kada je Rijeka bila natjecateljski praktički na koljenima u jesenskom dijelu.


– Ne znam kako je bilo prije, ali sada je atmosfera oko kluba, na stadionu i u gradu, jako dobra. Po meni iznad očekivanja. Ali vidim i da ljudi koji su tu duže od mene na sličan način komentiraju ozračje. Dosta je pozitive i treba je zadržati što duže možemo.


Po Raić Sudaru najvažnije je sada ostati na čvrsto na zemlji.


– Nakon utakmice sjeo sam s trenerom Sopićem i rekao mu kako euforiju treba spustiti na zemlju. Treba uživati u pobjedi, ali i što prije se prebaciti na novu utakmicu. Ne bi bilo dobro da nas sve ovo ponese jer brzo se stvari znaju iz pozitive pretvoriti u negativu. Imamo ozbiljnje i karakterne igrače i vjerujem da su svjesni toga. Mi smo ovo zaslužili, nitko nam nije ništa dao, ali euforija zna biti opasna – zaključuje sportski direktor.


Udinese i Verona

Utakmica s Udineseom dogovorena je ranije, u studenom u Rijeku dolazi Verona.


– Htjeli smo jednu ozbiljnu utakmicu u stanci. Sad smo dogovorili s Udineseom, a u studenom je u planu ogled s Veronom. Plan je da se igra na Kantridi, ali to ćemo tek vidjeti. Ovisit će o terenu i drugim faktorima, to je dio tradicije i u dogovoru s Armadom. Bolje da je protivnik što jači i da imamo višestruke koristi od takvih susreta. Prilika je to i za igrače koji imaju manju minutažu. Ivanović i Hodža su u mladim reprezentacijama, Banda je otišao, uz Labrovića koji je s A vrstom. Gro igrača je tu, sada bi se u konkurenciju trebao vratiti Petrovič, a Čabraja, Galešić i Veiga bi također trebali biti OK – dodaje Raić Sudar.