Novo slavlje

Sopić još jednom ove sezone “upoznao” Ferenčinu s Nikom Galešićem

Davor Petrović

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Rijekin stoper za golove odluke je po drugi put u ovoj sezoni zatresao mrežu Slaven Belupa za minimalnu pobjedu u Koprivnici



KOPRIVNICA Trenerski susret dvojice velikih prijatelja u potrazi za bodovima otišao je na stranu Željka Sopića koji je Roya Ferenčinu još jednom upoznao s Nikom Galešićem. Naime, Rijekin stoper za golove odluke je po drugi put u ovoj sezoni zatresao mrežu Slaven Belupa za minimalnu pobjedu u Koprivnici.


Foto galerija: Slaven Belupo - Rijeka Foto: Davor Kovačević


Početak je potvrdio da Ferenčina nije govorio u prazno kada je najavljivao da će napasti Rijeku od prve sekunde utakmice. Slaven Belupo krenuo je čvrsto i agresivno, pokušavajući pritiskom omesti izgradnju napada suparnika kojem je trebalo izvjesno vrijeme da se snađe.


Pri tome je domaća momčad imala saveznika u terenu koji je izgledao kao površina bare prekrivene žabokrečinom i mnoštvom malih otočića od pijeska. To su, naime, bila mjesta gdje su “krpane” rupe. Proklizavanja igrača i lagano skakutanje lopte kod prizemnih dodavanja jasno su pokazali da vizualni dojam nije jedini problem koprivničkog travnjaka.




U takvim uvjetim prvih dvadeset minuta nije ponudilo previše uzbuđenja. Slaven Belupo uglavnom je pokušavao napadati preko lijeve strane, gdje su ordinirali Daniel Štefulj i Benedik Mioč. Zapravo, moglo bi se reći da je to bilo Ferenčinino iznenađenje za Sopića jer domaća trojka ofenzivnih igrača iza isturenog Tomislava Štrkalja.


Preciznije, do dvoboja s Rijekom Mioč je bio u sredini, Robert Murić desno, a Matej Šakota lijevo. Za ovu utakmicu Ferenčina je napravio rošadu. Tako je Mioč osvanuo na lijevoj strani, a Šakota na desnoj, dok je Murić imao centralnu poziciju iza napadača. Samo Sopić zna je li takav raspored poremetio neki dio njegove taktičke koncepcije.


U svakom slučaju, vrlo brzo se pokazalo da će razdoblje nogometne monotonije trajati duže od prvih dvadeset minuta. Doduše, ne može se reći da obje momčadi nisu pokušavale složiti akciju kojom bi ugrozile suparnika, ali to im nije uspijevalo sve do 35. minute, kada je Ivan Sušak vršcima prstiju obranio prizemni udarac Tonija Fruka uz bližu stativu, na lijevoj strani.


Nakon te situacije Rijeka je počela pokazivati znakove života, ali to nije bilo dovoljno. Štoviše, u 43. minuti Mioč je snažnim prizemnim udarcem s vrha kaznenog prostora natjerao Nediljka Labrovića na, do tada, najzahtjevniju intervenciju utakmice, pokazavši da Slaven Belupo ne namjerava samo tako prihvatiti podređenu ulogu.


Uvodne minute nastavka donijele su priliku za Rijeku iz prekida. Nakon kornera s desne strane lopta je na prvoj stativi pala u buket igrača i odbila se pod prečku, ali Sušak ju je uspio odbiti u korner. To je bila naznaka bujanja Rijeke, a ubrzo se pokazalo da se radi o ozbiljnom pomaku.


Naime, u 50. minuti Ivan Smolčić je nakon prekida raspalio iskosa s desne strane. Taj prizemni udarac je ispred gola pogodio Marca Borasa, a Niko Galešić je pokupio otpadak i pospremio ga u mrežu. Kratka VAR provjera jasno je pokazala da je sve bilo čisto, odnosno da nedozvoljena pozicija Veldina Hodže na drugoj stativi nije utjecala na igru – 0:1.


Gol za vodstvo Rijeci je donio olakšanje, a to je, pak, iznjedrilo osjetno opasnije akcije i prilike. Kroz idućih petnaest minuta raspored snaga na terenu dobio je nove obrise i drugi gol je, kako se to popularno kaže u nogometu visio u zraku. No, Rijeka nije uspjela iskoristiti nekoliko obećavajućih situacija u kaznenom prostoru grogiranog suparnika.


Sve skupa bilo je dovoljno da se Slaven Belupo pribere i zaprijeti. Povrh toga, domaći igrači počeli su puno čvršće ulaziti u duele. Preciznije, to su bili startovi na granici grubosti, koji su sankcionirani žutim kartonima. No, do 70. minute bilo je jasno da su se Koprivničani izvukli iz nokdauna.


Rijeka je mogla otkloniti ogromnu većinu dvojbi u 82. minuti, kada je Marko Pjaca sjajno proigrao Hodžu koji je, pak, dodavanjem iz prve izbacio Jorgea Obregona u stopostotnu priliku. Međutim, njegov prizemni udarac sa osam metara pogodio je dobro postavljenog Suška.


Tako je ulazak u završnicu sa sobom povukao neizvjesnost, iako je Slaven Belupo izgledao kao da je ostao bez snage za nešto više. Tako je i bilo. Rijeka je relativno smireno sačuvala prednost i prvo mjesto uoči prvenstvene stanke zbog nastupa reprezentacije na turniru “W Cup” u Egiptu.