Strijelac u Zagrebu

Smolčić je odveo svoju momčad u borbu za još jedno Rabuzinovo sunce: “Naš mentalitet je pobjednički”

Davor Petrović

Ivan Smolčić/Foto PIXSELL

Ivan Smolčić/Foto PIXSELL

Ova momčad Rijeke ima takav mentalitet da uvijek ide na pobjedu, bez obzira tko se nalazi na drugoj strani terena. Ono što svi želimo, možemo ostvariti samo ako u nedjelju osvojimo tri boda - kaže Smolčić



ZAGREB Zahvaljujući krasnom golu Ivana Smolčića za minimalnu pobjedu na gostovanju Lokomotive u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, Rijeka je prošle srijede došla u poziciju da može razmišljati o duploj kruni. Zapravo, bolje je reći da sada o tome mogu maštati navijači jer Željko Sopić i njegovi štićenici u svakoj prilici ističu da ove sezone gledaju samo iduću utakmicu, bez kovanja planova. Prema tome, s njima svaki razgovor o duploj kruni može doći na red tek za pet-šet tjedana.


Što se, pak, tiče pobjedonosnog gola, bio je to potez koji je nešto zrelije ljubitelje nogometa podsjetio na vremena kada je zračnim prostor europskih šesnaesteraca dominirao Horst Hrubesch. Smolčić je sve odradio školski, od odlično tempiranog utrčavanja u slobodan prostor kod prve stative na centaršut iz kornera s desne strane u izvedbi Marca Pašalića, preko pravovremenog skoka, do trzaja glavom kojim je lansirao loptu u nebranjeni dio mreže.


– Nakon udarca sam se okrenuo i pogledao jer nisam bio siguran da je ušla. Takve stvari vježbamo ne treninzima, a ja uglavnom pokrivam tu prvu stativu. Vidio sam da to Lokomotivi brane Bartolec i Žilinski, a viši sam od obojice. Zato sam prije izvođenja kornera rekao Pašaliću neka puca u gol i on je odlično pogodio. Treniram to da je liznem i sada je ušla – objašnjava Smolčić.


Nema popravnog




To polufinale Kupa u Kranjčevićevoj nije ponudilo nogomet za pamćenje. Na kraju krajeva, u natjecanju tog tipa izvedba je sekundarna, a važna je samo jedna stvar.


– Svi smo znali koliki je bio ulog na ovoj utakmici. U Kupu nema prilike za popravni, ovdje se svaka greška skupo plaća. Osim toga, Lokomotiva zaslužuje svako poštovanje, pogotovo kada igra u Kranjčevićevoj. Morali smo biti malo oprezniji i pametniji – kaže Smolčić, dodajući da je prioritet bio plasman u finale.


Rijeka je bolje otvorila utakmicu, no kasnije je i Lokomotiva imala razdoblje lagane inicijative.


– Imali smo tri lijepe prilike u prvih petnaestak minuta. Nismo ih iskoristili, a zatim su oni podigli razinu svoje igre. Utakmica je bila izjednačena, u drugom dijelu smo napadali malo mi, malo oni. Nakon što smo poveli, svjesno smo se povukli. Teren je bio težak i znali smo da će im biti teško stvoriti neku priliku. Prepustili smo im inicijativu i pokušavali prijetiti iz kontri. Najvažnije je da smo opet sačuvali svoju mrežu – rezonira Smolčić.


Pri tome nije na odmet podsjetiti da je Rijeka na zadnjih deset utakmica primila samo jedan gol, i to iz jedanaesterca, u sudačkoj nadoknadi gostovanja kod Dinama 25. veljače. Bolje rečeno, Nediljko Labrović i Martin Zlomislić, koji brani u Kupu, sada su kombinirano na šest utakmica bez primljenog gola. Osim toga, zadnji gol iz igre Rijeka je primila 28. siječnja na Poljudu.


– Mogu reći da cijela momčad dobro radi u fazi obrane. Imamo dva odlična vratara koji pokupe ono što nama prođe, a ponekad nas korigiraju s klupe. Svjesni smo naše kvalitete u obrani i imamo samopouzdanje i mirnoću. Zato sada nije bilo panike u našim redovima kada je Lokomotiva u završnici bacila sve karte u napad. Obrana nam je dosta stabilna, a otuda sve kreće. Svjesni smo da ćemo pobijediti ako ne primimo gol jer u napadu imamo veliku kvalitetu i uvijek možemo zatresti mrežu suparnika – kaže Smolčić.


Teška situacija


Posebna priča bio je učestalo spominjani teren stadiona u Kranjčevićevoj koji je, doduše, bolji od livade u Koprivnici, gdje je Rijeka nedavno gostovala i teškom mukom stigla do minimalne pobjede. Rujevica je, pak, televizija u boji za većinu terena HNL-a.


– Na ovako lošem terenu u obrani uvijek trebaš korak više i moraš stalno paziti da se ne posklizneš. Lokomotiva ima jako brze i agilne igrače, pogotovo na bočnim pozicijama, i zato smo stalno bili oprezni. Još jednom smo pokazali da i na ovakvom terenu imamo sve što je potrebno za pobjedu – govori Smolčić, hvaleći podršku navijača Rijeke u Kranjčevićevoj.


Nedjelja, pak, donosi dvoboj s teško ranjenim Hajdukom na Rujevici.


– Oni su izgubili dvije uzastopne utakmice od Dinama na Poljudu i nalaze se u teškoj situaciji, ali Jadranski derbi je uvijek posebna priča. Ta utakmica je za nas jako važna, i toga smo svjesni. Pred svojim navijačima želimo odigrati još jednu dobru utakmicu i pokazati da smo zasluženo na prvom mjestu. Ova momčad Rijeke ima takav mentalitet da uvijek ide na pobjedu, bez obzira tko se nalazi na drugoj strani terena. Ono što svi želimo možemo ostvariti samo ako u nedjelju osvojimo tri boda – zaključuje Smolčić.