Automobilizam

Službeni treninzi uoči utrka za Nagradu Hrvatske 2022. na Grobniku: Brajnik najbrži na grobničkoj žegi

Miroslav Krpan

REKORD U OPASNOSTI - Paolo Brajnik/Foto M. KRPAN

REKORD U OPASNOSTI - Paolo Brajnik/Foto M. KRPAN

Pogleda li se "timing" i liste trenutno ostvarenih rezultata, za sada je i dalje apsolutni rekorder grobničke staze Talijan Paolo Brajnik, koji i ove sezone nastupa za srpski team NV Racing, u centru pažnje



GROBNIČKO POLJE Automotodrom Grobnik je u znaku do sada najveće i sudionicima najbrojnije međunarodne automobilističke utrke u povijesti, koja se pod nazivom “Nagrada Hrvatske 2022.” održava u organizaciji Auto sportskog kluba Kastavac i suorganizaciji Udruge Auto staza Grobnik.


Rekordna brojka od 300 prijavljenih sudionika zbog ponekog nenadanog otkaza neće biti premašena, a ona konačna bit će poznata sutra ujutro kada će se zaključiti liste svih sudionika u više od 15 različitih bodovnih skupina, čija je satnica obveznih radnji – verifikacije, tehničkog prijema vozila, slobodnih i kvalifikacijskih treninga isprepletena iz minute u minutu tijekom 12-satnog dnevnog rasporeda, koji će bodovnim utrkama biti nastavljen danas i sutra.


Pogleda li se “timing” i liste trenutno ostvarenih rezultata, za sada je i dalje apsolutni rekorder grobničke staze Talijan Paolo Brajnik, koji i ove sezone nastupa za srpski team NV Racing, u centru pažnje. Usprkos temperaturi koja u rijetkom kutku grobničkog hlada mjeri više od 40 celzijusa, formulom Dallara 320 je odvezao najbolje vrijeme prvog kvalifikacijskog treninga 1:18,849 minuta što je znatnu sekundu slabije od njegova rekorda staze.




Najbrojniju skupinu čini slovenski međunarodni Twingo Cup čiji je nositelj Lema Racing, u parku vozača podigao najveći šator ikad do sada, a pod istim je krovom, uz sve druge automobile, gotovo 40 malenih Twingo bolida, od kojih je prvu startnu poziciju ostvario Slovenac Nik Štefančić u vremenu 2:00,869 minuta. Čak je deset vozača unutar iste sekunde na prvih deset pozicija. Zasigurno će utrke Twingo Cupa biti krajnje zanimljive i neizvjesne.


U hrvatskom će se prvenstvu naći više od 30 vozača, među kojima i dvije dame, Stefani Mogorović (ITR Pazin) i Erika Marija Kušić (Klek Ogulin).


Sutrašnje jutro počinje završnim treninzima pet skupina automobila već od 8 sati, a prva bodovna utrka starta u 10.55 sati. Subotnji program sa sudionicima iz 15 zemalja potrajat će do 20 sati.