Cvijet Mediterana

Slovenke na vrhu nakon petog dana međunarodnog šahovskog turnira u Rijeci

Ivica Mandekić

PRVA MEĐU HRVATSKIM DAMAMA - Tihana Iveković/Foto A. KRIŽANEC

PRVA MEĐU HRVATSKIM DAMAMA - Tihana Iveković/Foto A. KRIŽANEC

Barbara Skuhala i Zala Urh imaju pola boda više od Tihane Iveković i mlade Ukrajinke Anastasije Hnatišin dva kola prije kraja 24. izdanja



RIJEKA U jutarnjem dijelu međunarodnog turnira bilo je mirnije. Očito je umor pomalo sustigao natjecateljice tako da su Berke i Mihaljević podijelile bod bez borbe, a samo nešto malo duže potrajao je meč između vodećih Barbare Skuhale i Tihane Iveković koje su isto tako uzele predah. Umor je bio primjetan i kod Lare Zagorac koja je protiv Anamarije Radiković igrala pomalo bezidejno što je ipak puno iskusnija Anamarija iskoristila i zabilježila prvu pobjedu na turniru.


U meču između Ukrajinke Hnatišin i Mirjane Medić naša velemjstorica zaigrala je omiljenu Francusku obranu. Bijela je odgovorila blokadnom varijantom čime je držala prostornu prednost. Mirjana kao veliki znalac Francuske obrane vješto je manevrirala, a kada je bijela dozvolila stvaranje slabog zaostalog pješaka, prednost je prešla na njezinu stranu.


Tehnički je lijepo vodila partiju i izmjenama prešla u poziciju s jasno boljim skakačem od bijeloga lovca uz zaostalog bijelog c3 pješaka, a time i jakog uporišta za skakača ispred njega. Možda i najveća nevolja bila je slabost bijelog kralja zbog njegove rastrčale pješačke straže.




Kombinacijom korištenja tih motiva crna je zasigurno mogla doći do pobjede, no pokušavajući čistom tehnikom bez konkretnih prijetnji dozvolila je niz pojednostavljenja pa se pozicija izjednačila. Po inerciji je nastavila je igrati na pobjedu kada to više nije bilo moguće i na kraju doživjela poraz.


Brzo primirje


U poslijepodnevnom kolu naše reprezentativke Ana Berke i Mirjana Medić izigrale su nekoliko poteza varijante izmjene daminog gambita i potpisale primirje, očito željene odmora nakon burnih događanja u dosadašnjem tijeku turnira.


Laru je poslijepodne dopala jedna od vodećih naša Fide majstorica Tihana Iveković. Teški su to ispiti za kadetkinju koja nema iskustva na ovakvim turnirima. Možda je Tihana jutrošnjim odmorom u vidu brzog remija računala na neiskustvo Zagorac i šansu da se pobjedom učvrsti na vrhu.


Zaigrala je vrlo agresivno već u otvaranju i izgubila mogućnost sigurne rokade i riskantno ugrabila pješaka kojeg je Lara žrtvovala ne bi li čim prije sakrila svoga kralja u sigurnost rokade. Time je na stranu crne prešla opasna inicijativa. Vjerojatno je Iveković shvatila da je vrag odnio šalu i ponavljala je poteze, što je, zadovoljna remijem, Lara prihvatila.


U Alapinovoj varijanti sicilijanske obrane koju je Radiković primijenila protiv Urh crna je brzo izjednačila poziciju. No, i nakon izmjene dama važna je mobilizacija snaga, a u tome je bijela zaostajala. Nakon jedne pogrešne izmjena Anamarija je previdjela međupotez crne nakon kojega je izgubila kvalitetu nakon čega više nije bilo povratka pa je Urh upisala važan bod u borbi za vrh.


Spas


Naša juniorka i reprezentativka Eva Mihaljević zapodjenula je vrlo oštru borbu protiv sicilijanske obrane Barbare Skuhale. Očito vrlo popularna varijanta koja je već viđena na ovom turniru očito je bila dobro proučena s obje strane.


Čini se da je crna ipak iz otvaranja izašla nešto perspektivnija, a u nekim dijelovima partije imala je i osjetnu prednost. Nakon nekih grešaka crne i bijela je bila nadomak pobjede. No, prošla je mimo dobitničkog poteza pa je crna našla spas u damskoj konačnici vječitim šahom.


Velika borba vodila se u partiji Francuskinje Hamdouchi i Ukrajinke Hnatišin. Izmijenjenim redoslijedom poteza nastala je vrlo složena pozicija Grinfeldove indijske obrane. Bijela je ostvarila pješački centar i mogla kročiti pješakom na teritorij crne što bi značilo i prostornu prednost, no odlučila se na izmjenu u centru što je crnoj osiguralo ravnopravnu igru.


Bijela je zbog neprecizne igre ipak stekla dobre šanse za pobjedu, no nije bila konkretna, a kada se odlučila za napad, pogrešno je dala svoga lovca koji je visio za vratom crnog monarha za beznačajnog crnog skakača, potom još i pješaka, no realnih šansi za napad nije bilo pa je od tog trenutka crna preuzela inicijativu i sigurnom igrom prevela partiju u konačnicu s pješakom više i lovcem jačim od skakača i sigurnom igrom realizirala prednost.