Marco Pašalić

Slavonac u duši, rođen u Njemačkoj, osvojio je srca navijača i postao zaštitni znak Bijelih: “Nisam očekivao ovako brzi uzlet s Rijekom”

Denis Frančišković

OBILJEŽIO JESEN BIJELIH - Marco Pašalić/Foto V. KARUZA

OBILJEŽIO JESEN BIJELIH - Marco Pašalić/Foto V. KARUZA

Moram priznati da me sve što se događalo s Rijekom pomalo ugodno i lijepo iznenadilo. Nadam se i EURO-u i Njemačkoj ako se sve posloži, ako bude zdravlja i nastavim dobro igrati. Skupina na EURO-u je teška, ali Hrvatska je uvijek znala biti prava i kad je bilo najteže. Neovisno tko je stajao s druge strane - kaže Pašalić



RIJEKA Koliko god bila zanimljiva i važna, statistika nije uvijek najbolje ogledalo jednog igrača. Najbolje se to vidi na primjeru Marca Pašalića, 23-godišnjeg krilnog napadača Bijelih, ispred kojeg su po ocjenama ove jeseni Niko Janković, Toni Fruk pa i Lindon Selahi i Bruno Goda. No, Pašalić ima ono nešto više od ostalih i – pukih brojeva.


Igrač je koji je ove jeseni svojim vanserijskim golovima i atrakcijama osvojio Rujevicu, ali i dobar dio gledatelja u Hrvatskoj. Brz, sitan korak, okretan dribling i ubojita ljevica zaštitni su znak igrača koji igra nogomet karijere u bijelom dresu nakon što je na Rujevicu stigao iz druge momčadi Borussije Dortmund.


Mnogi će reći da je svojom ubojitom ljevicom i pozicijom sličan Robertu Muriću. Obojica su izluđivali protivnike driblinzima, lažnjacima i eurogolovima u »Robbenovskom« stilu. Pašaliću se za sada sve to itekako isplatilo. Stigao je poziv izbornika Zlatka Dalića, što je ostvarenje njegovog sna, a vrijednost na tržištu mu je na kraju godine porasla čak deset puta, od 350 tisuća na 3,5 milijuna eura.




– Godinu smo zaključili na najbolji način. Odigrali smo jako dobru utakmicu protiv Rudeša nakon kiksa protiv Slavena. Brzo smo se vratili pobjedama, što je jako dobro, a onda pokazali da nikoga ne podcjenjujemo pa ni posljednjeplasiranu momčad – kaže Pašalić.


– Zadovoljan sam tom pobjedom koja je i uvjerljiva. Stanka nam je došla u dobro vrijeme, treba nam malo odmora i mira. Bilo je dosta turbulencija ove jeseni, igranja u Europi, pa meni osobno i poziv u hrvatsku reprezentaciju. Sve to nosi emocije. Rekao bih da na odmor odlazimo sa slatkim brigama.


Utakmica protiv Slaven Belupa donijela je neželjeno bolno prizemljenje. Mobilizacija je počela odmah nakon koprivničkih 2:4.


– Nije bilo lako izgubiti na takav način i s tako uvjerljivim rezultatom. Mi smo dali sve od sebe i u toj utakmici, iako sigurno nije tako izgledalo. Nije nam ništa išlo, ništa nije funkcioniralo, iako smo imali i dosta šansi. Taj poraz nas je digao na noge. Mi smo jednostavno takva momčad. Mladi smo, željeli smo se odmah iskupiti jer od nekog plakanja nema ništa.


Popraviti napad


Bijeli su nakon najvećeg hrvatskog derbija u Maksmiru (0:0) zauzeli drugu poziciju kojom su naglasili visoke ambicije u nastavku. Hajduk, Rijeka i Dinamo su jako blizu i tu prije svega treba tražiti novog hrvatskog prvaka.


– Fokusiran sam isključivo na nas i naše utakmice. Taj »X« iz derbija Dinama i Hajduka je također dobar za nas. Nakon Nove godine moramo zapeti, a ne treba nam dizanje u nebesa jer smo mlada momčad. Moramo biti skromni i ponizni te igrati naš nogomet. Naravno, ambicije su nam velike, tu smo u Top 3 i to je jako dobro. Polusezona je bila baš naporna. Sada nas čekaju puno važnije utakmice i moramo biti pravi u tim ključnim utakmicama, kao i ovim nekim gdje smo olako izgubili bodove, poput Slaven Belupa, Istre, Varaždina… To su utakmice u kojima ćemo sada morati pobjeđivati.


Što po Pašaliću momčad mora popraviti da još bolje izgleda u proljeću velikih očekivanja?


– Imamo kvalitetu i dobru ofenzivu, ali mislim da još više moramo popraviti napad. U nekim nam utakmicama nedostaje taj gol, bio on prvi ili drugi, da prelomimo utakmicu. Tako je, primjerice, bilo i u Osijeku. Završnicu moramo bitnije popraviti. U početku smo zabijali puno golova, na kraju je ta realizacija malo zaštekala.


Rijeka je svojom igrom uz Goricu bila hit jeseni. Kroz kombinatoriku i smisao za igru, ostavila je možda i najbolji dojam.


– Igramo još uvijek atraktivno, iako smo u posljednjim utakmicama izgubili dosta bodova, ali nismo gubili do Slaven Belupa. Mladi smo, potentni, ali radimo i pogreške. To je sve proces. Imamo momčadsku snagu, kompaktnost i veliku želju koja nas vuče prema golu. Znam da to uvijek ne funkcionira najbolje, ali treba biti ustrajan.


Srdačno prihvaćanje


Iza Marca je polusezona za pamćenje. Krene li sve očekivanim tijekom, i za njega će Rujevica biti odskočna daska karijere.


– Kada sam dolazio na Rujevicu, nisam očekivao brzi osobni uzlet. Znao sam što znam, ali treba se uvijek puno toga poklopiti. Prije svega, treba strpljenja. Moram priznati da me je sve to što se događalo s Rijekom pomalo ugodno i lijepo iznenadilo. Naravno, u puno toga mi je pomogla i momčad. Stvarno su me ugodno iznenadili i suigrači jer je bilo dosta nepoznanica. Vraćali smo se nakon poraza u Splitu i Maksmiru, a kada su ulazili igrači s klupe, vidjelo se da i oni mogu preuzeti odgovornost i biti dostojne zamjene.


Nakon Nediljka Labrovića i Marka Pjace, Pašalić je ove jeseni treći igrač koji je odjenuo dres hrvatske reprezentacije. Brojni će ustvrditi, sasvim zasluženo.


– Reprezentativni poziv i igranje u hrvatskom dresu za mene je najveća čast. Ne mogu riječima opisati koliko sam zahvalan na ukazanoj prigodi. Na reprezentativnim okupljanjima bilo je odlično, dečki su me stvarno fenomenalno i srdačno prihvatili. U skladu sa sloganom da smo prava obitelj. Dalić? Nije bilo vremena za neke velike razgovore, samo glede taktike i onoga što očekuje od mene.


Hrvatska na EURO-u igra sa Španjolskom, Italijom i Albanijom. Povratak u rodnu Njemačku u dresu s »kockicama« na velikoj sceni svakako je motiv više i u nastavku ligaškog nadmetanja.


– Nadam se i Njemačkoj i EURO-u ako se sve posloži, ako bude zdravlja i ako nastavim dobro igrati. Uvijek bude trenutaka kad je lošije ili bolje, ali bitno je ipak zadržati neku konstantu u igri. Skupina na EURO-u je teška, ali Hrvatska je uvijek znala biti prava i kad je bilo najteže. Neovisno tko je stajao s druge strane.


Navijači Bijelih zasigurno imaju samo jednu veliku želju koja nije neostvariva. Pašalić i suigrači bit će u toj službi. Poruka navijačima?


– Navijačima i svim našim simpatizerima želim lijepe dane u obitelji i Božji blagoslov. Ja sam u Njemačkoj, kod roditelja i prijatelja. Nisam odlazio tamo od ljeta otkad sam potpisao za Rijeku i važno mi je biti malo s najužim krugom najdražih – zaključio je Pašalić, koji je posebno dizao na noge tribine Rujevice ove jeseni. Ali i zapalio vatricu nade vodećim golom kod Lillea. Publika ga je prihvatila s posebnim oduševljenjem.