Moglo je i bolje...

Skoro upola manje bodova pokvarilo riječko proljeće, finale Kupa je završni ispit jedne generacije Bijelih

Denis Frančišković

DAJ PET - Navijači su očekivali više od drugog dijela prvenstva/Foto M. LEVAK

DAJ PET - Navijači su očekivali više od drugog dijela prvenstva/Foto M. LEVAK

Ovog proljeća Tomićeva momčad osvojila je samo 22 boda u 15 utakmica, uz čak sedam porazaRIJEKA Kolo prije kraja sve je postalo poznato, pa i to da će Rijeka sezonu završiti na četvrtom mjestu. Uspjeh ili neuspjeh? Generalno, Rijeka je ostvarila prioritetan klupski cilj plasmanom u Europu i još je uvijek u borbi za trofej.


Njegovo (ne)osvajanje bit će najvažnije u završnoj ocjeni, Bijeli su godinu završili solidnom uspjehom, a finale Kupa svojevrsna je matura, završni ispit jedne generacije. U svakom slučaju, pred igračima Gorana Tomića je veliki izazov, Hajduk je prvi put nakon devet godina ispred Riječana, no osvoji li se Kup, u cijelini će sezona za momčad s Kvarnera biti uspješnija. Neovisno o tome što se radi o »utješnoj nagradi«…


U važnijem prvenstvu Rijeka je mogla i morala bolje, s obzirom na novonastalu situaciju, ali od momčadi koja je krpana u hodu i u koju je najmanje uloženo od »velike četvorke« nije se niti previše očekivalo. Ponajmanje da se bori za prvaka. Rijeka se u cijeloj priči s (ne)ulaganjima odlučila za drukčiji pristup i strategiju i ona će vjerojatno doći do izražaja u sljedeće dvije sezone. Prije svega, radi se o projektu pomlađivanja momčadi, a hoće li on i koliko biti uspješan tek treba vidjeti.
U HNL-u, koji ovog vikenda ulazi u svoju završnicu, Bijelima je presudilo mršavno bodovno proljeće nakon što su jesenas bili bodovno izjednačeni s Dinamom i Osijekom (40), a ispred Hajduka (35 bodova). Ovog proljeća Tomićeva momčad osvojila je samo 22 boda u 15 utakmica, uz čak sedam poraza i tek jedan remi sa Slaven Belupom.


Istina, krasio ih je i osebujan stil igre s najviše danih golova, ali i s puno primljenih, što na duge staze nikako nije bilo pragmatično, koliko god su mnogi diljem Hrvatske hvalili takav nogomet. Istina, igračima je nedostajalo i puno više pozitivne drskosti da preuzmu ulogu momčadi koja će diktirati događanja u krojenju samog vrha ljestvice. A tu su postojale dvije sjajne prilike koje su neiskorištene i koje su mogle donijeti drukčiji raspored snaga u završnom obračunu.


Primjera radi Hajduk je ovog proljeća osvojio 37, a Dinamo 36 bodova, istina, s utakmicom više, dok je u 15 utakmica Osijek osvojio šest bodova više od Riječana. Zanimljivo, Hajduk je samo jednom poražen, i to baš od Rijeke.


Bijeli su najmanje bodova osvojili i u međusobnim utakmicama kvarteta najboljih. Njih tek 12, u isto toliko susreta! I uz šest poraza. Osijek je osvojio 17, a Dinamo i Hajduk po 16 bodova u utakmici manje.


Za Riječane su posebno kobne bile momčadi iz Kranjčevićeve. Lokomotiva i Hrvatski dragovoljac otkinuli su Rijeci čak 10 od 21 boda, od čega je osam bodova izgubljeno baš u Ulici pjesnika. Lokosi su jednom i Rujevicu napustili uzdignutih ruku (1:2).