WRC CROATIA RALLY

Sjajan događaj na izazovnim stazama: Hrvatska upisana velikim slovima na sve karte svjetskog autosporta

Miroslav Krpan

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Ponosni smo na vrhunsku organizaciju kojom je poslana predivna slika naše domovine kao turističkog i sportskog bisera. Upravo ovo donosi dodatnu vrijednost hrvatskom turizmu i sportu – kazala je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta



RIJEKA »Veliki entuzijazam organizatora nije mogao proći nezamijećeno, staze su bile lijepe i izazovne vozačima, te je iza nas jedan sjajan događaj«, riječi su kojima je svoj boravak, na prvi put organiziranom prestižnom reliju FIA Svjetskog prvenstva, višednevni boravak zaključio tek jedan, ali izuzetno važan gost, Jona Siebel, generalni direktor WRC-a.


U četiri dana, uz sve one pripremne, pokazali su ono najbolje što se moglo, kako u organizacijskom, tako i sportskom smislu, na samom »borilištu«, na onih deset pomno odabranih cestovnih dionica kojima se odvezlo 20 brzinskih ispita, u kojima su doslovno odlučivale desetinke sekunde.


Automobilizam je konačno dospio na naslovnice medija u nas, ali i Hrvatska kao zemlja turizma i sporta ovih je dana bila svjetski događaj broj 1. Bila je ovo jedna od najvećih sportskih manifestacija ikad održanih u Hrvatskoj, a u Zagrebu i njegovu okruženju boravilo je više od 1.200 sudionika natjecanja – vozača i pratećeg tehničkog osoblja, dok je dojmove i sve ono bitno širom svijeta, što osobnim uvidom na licu mjesta, što sad već svakodnevnim načinom online, prenosilo gotovo 1.500 novinara i snimateljskih ekipa. Slika iz Hrvatske upravo je zbog WRC-a otišla u više od 150 zemalja svijeta, a broj pratitelja doseže najmanje pola milijarde ljudi. Novinari su pristigli iz svih zemalja našeg susjedstva i šireg okruženja, ali i iz dalekih zemalja poput Japana, Argentine, Australije, Kine.




– Ponosni smo na vrhunsku organizaciju kojom je poslana predivna slika naše domovine kao turističkog i sportskog bisera. Upravo ovo donosi dodatnu vrijednost hrvatskom turizmu i sportu – kazala je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, koja je vjerno pratila sva događanja.


Luda završnica


Hrvatska je sada velikim slovima upisana u sve karte svjetskog autosporta. Razuvjereni su svi oni koji su mislili da nećemo moći, nećemo znati, nećemo uspjeti. A kako je svojim očima to vidio prvi čovjek svjetske automobilističke federacije Jean Todt, predsjednik FIA-e, koji je od prvog dana vjerovao u sve moći sportskih zanesenjaka okupljenih u klubovima i nacionalnom Hrvatskom auto i karting savezu, uspjelo se i više od očekivanog. Oduševilo je i prisustvo tisuća gledatelja, usprkos epidemiološkim mjerama i nimalo zavidnom organizacijskom položaju u kojem se našla Hrvatska kao domaćin trećeg ovogodišnjeg ogleda najvećih majstora brzina.


A jedan je, pokazalo se to, junak u svakom pogledu. Pune su ga medijske stranice, u pozitivnom sportskom pogledu kao pobjednika u infarktnoj završnici, onoj koja finiš Croatia rallyja, sa samo šest desetinki prednosti nad drugim, svrstava na treće mjesto ikad ostvarenih najmanjih razlika u rezultatskom smislu. U tom pogledu vodi Jordan iz 2011. godine s dvije i Novi Zeland iz 2007.godine s tri desetinke sekunde. No, Toyotin tim otkrio je da je ovo povijesno najmanja razlika među vozačima iste momčadi. Naime, Francuz Sebastien Ogier, do sada sedmerostruki prvak svijeta, prvim je pobjednikom i junakom WRC-a u Hrvatskoj, nadmašio je Velšanina Elfyna Evansa za treptaj oka.


Kazna za kaznom


Ogier se pobrinuo i za neke druge naslove. Imao je sudar, je li kriv i koliko manje je sad važno, imao je nekorektan postupak prema policajcima, ali i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu. Ispričao se, posuo pepelom… Za to mu slijede kazna za kaznom, FIA sportska komisija »odrapila« mu je dvije ukupno vrijedne 7.000 eura, ali i suspenziju. Suspenzija će se aktivirati ako do 26. listopada ove godine ponovi sličan eksces. Ogieru je u postupku izrečena novčana kazna u iznosu od 8000 kuna te zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od 6 mjeseci. Francuz je platio novčanu kaznu te se osobno ispričao policijskim službenicima koji su prema njemu postupali i iskazao žaljenje zbog navedenog događaja, izvijestila je policija.


Bilo kako bilo, bilo pa prošlo, pamtit će se, a i Ogier će pamtiti Hrvatsku po svemu – od pobjede do sudara i prekršaja.
Prvi se pamte – pa tako i prvi svjetski reli u Hrvatskoj. Pričat će se, pisat će se, sjećat će se. Za vjerovati je da će plusova FIA-ine kontrole biti znatno više od minusa, čeka nas već sljedeći, iduće godine. Za to će biti zaslužni svi neimari koji nisu odustali, posustali, niti pali u duhu. Naprotiv, sad je adrenalin još jači.