ADUT ISTRE UOČI POLUFINALA KUPA

Šime Gržan igra zadnje utakmice za Istru 1961: “Bilo bi super da se pobjedom nad Rijekom oprostim od pulskog dresa”

Roberto Car

OSLJEDNJE UTAKMICE U ŽUTO-ZELENOM DRESU – Šime Gržan/Foto: D. ŠTIFANIĆ

OSLJEDNJE UTAKMICE U ŽUTO-ZELENOM DRESU – Šime Gržan/Foto: D. ŠTIFANIĆ

Svjesni smo svoje borbe i primarnog cilja, a to je izboriti ostanak. Ovo nam je bonus jer možemo ostvariti jako dobar rezultat i plasirati se u finale Kupa Hrvatske – kaže Gržan



PULA Dvije domaće utakmice protiv klubova iz vrha i dva poraza. Znalo se da pulskom prvoligašu predstoji vrlo zahtjevno razdoblje nakon reprezentativne stanke jer nakon ogleda s Osijekom (0:2) i Hajdukom (0:1) slijedi u nedjelju gostovanje kod Dinama, nakon čega na »Drosinu« stiže Rijeka. A tu je i sutrašnji polufinalni kup ogled s Rijekom. Dakle, zahtjevan raspored, ali nakon druge utakmice, u ovoj seriji od njih pet, protiv velike četvorke hrvatskog nogometa, dojam je…


– Morali smo biti hrabriji prema naprijed, konkretan je Šime Gržan. – Bila je to dobra borbena utakmica, u kojoj smo dali sve od sebe. Pokazali smo i onu neophodnu dozu agresivnosti na travnjaku, ali mislim da smo morali biti hrabriji u igri prema naprijed jer smo mogli doći barem do boda. Ovako ostaje žal što to nismo napravili.


Ipak, kad se pogleda ljestvica, Istra 1961 i dalje drži osmo mjesto s četirima bodovima prednosti u odnosu na »fenjeraša« Lokomotivu. Jedino što su drugi konkurenti: Varaždin, Slaven Belupo i Šibenik hrabrijom igrom u napadu »odgrizli« neke vrlo važne bodove favoritima Gorici i Dinamu. Baš je zato šteta što i »zeleno-žuti« nisu ranije počeli igrati prema golu Kalinića.


Nagrada




– Mislim da se ne moramo opterećivati suparnicima, već gledati isključivo sebe. Znamo koji nam je glavni cilj sezone, osigurati ostanak u ligi, a kup nam je samo dodatna nagrada – kaže Gržan, koji će na ljeto dres pulskog kluba zamijeniti dresom Osijeka, a dotad će, kao i uvijek, ostaviti i zadnji atom snage igrajući za pulski sastav. To uključuje i sutrašnji susret polufinala Kupa Hrvatske protiv Bijelih na Drosini.


Zeleno-žuti imaju priliku izboriti drugi finale Kupa Hrvatske. Bit će ovo treće pulsko polufinale Kupa; u sezoni 2002./03. pulski je drugoligaš Uljanik izborio finale u kojem je potom poražen od Hajduka, dok je u sezoni 2013./14. upravo Rijeka, sutrašnji suparnik, bila bolja od Puljana. Idealna prilika da im uzvrate, posebno jer se ovog puta igra samo jedan susret i to na »Drosini«. Poraz od Hajduka i borba za ostanak se sad zakratko miču u stranu jer se nudi prilika za ulazak u povijest.


– To je nama zapravo nagrada. Svjesni smo svoje borbe i primarnog cilja, a to je izboriti ostanak. Ovo nam je bonus jer možemo ostvariti jako dobar rezultat i plasirati se u finale Kupa Hrvatske. Igra se samo jedna utakmica i mi nikomu ne priznajemo da je bolji od nas sve dok to ne pokaže na terenu. Sigurno je da ćemo dati sve od sebe da se plasiramo dalje – ističe Gržan.


Žal za gledateljima


Rijeka ne briljira u igri, ali od dolaska Gorana Tomića niže pobjede. A brzonogo pulsko krilo jako dobro poznaje trenera Rijeke, koji je u sezoni 2016./17. sjedio upravo na pulskoj klupi nakon što je prethodno Istra 1961 pobijedila njegov Šibenik u kvalifikacijama za Prvu HNL.


– Tomić mi je bio trener u mom prvom mandatu u Istri 1961 i imam dobar odnos s njim. Bilo je stvarno ugodno raditi dok je bio u Puli i imam najbolje mišljenje o njemu. Otkako je preuzeo Rijeku ide sličnim putom kao Tramezzani u Hajduku. Bijeli ne briljiraju u igri, ali pobjeđuju. No nije danas lako igrati protiv nikoga. Ne možeš nikamo doći i reći da ćeš sigurno pobijediti. Tako je i Dinamu i Osijeku i Hajduku. Najvažnije je pobjeđivati.


Sutra će pobjeda voditi u finalni ogled za »Rabuzinovo sunce«.


– Kad smo već u polufinalu, zašto ne bismo prošli dalje? Meni bi bilo super da se na taj način oprostim od pulskog dresa. Šteta je što neće biti publike jer bi ovo bila prava nogometna fešta. Regionalni derbi u polufinalu Kupa. Nažalost, ova je sezona stvarno užasna i jedva čekam da se gledatelji vrate na stadione – zaključio je Gržan.