TRENER RIJEKE

Serse Cosmi za La Repubblicu: ‘U Rijeci sam otkrio drugačiji svijet, ponovo odlazim trenirati sretan’

P. N.

Serse Cosmi/V. KARUZA

Serse Cosmi/V. KARUZA

"To je ozbiljno i dobro vođen klub. Doživio sam da opet odlazim trenirati sretan. Dugo mi se to nije dogodilo i jako mi je nedostajao taj osjećaj. Zbog toga bih volio da sam imao hrabrosti otići ranije", rekao je Cosmi



ZAGREB – Serse Cosmi, trener Rijeke, dao je intervju za talijansku La Repubblicu, kojeg prenosimo.


Cosmi ima 64 godine, a već 32 trenira nogomet, gdje je iskusio sve kategorije, od amatera do Serie A, pa sve do pohoda na Ligu prvaka na čelu Udinesea.


Talijanski novinari uhvatili su ga prije nekoliko dana u Zagrebu i to na Maksimiru, gdje je Cosmi gledao ogled Dinama i Milana u Ligi prvaka, koji je završio uvjerljivom pobjedom talijanske ekipe.  Poznato je da će Rijeka uskoro igrati protiv Dinama, a Cosmi tvrdi da je pronašao novi entuzijazam, ali i da ne zaboravlja talijansku prošlost, koja ga još uvijek boli.




Poznat je i kao Riječni čovjek, rođen je i odrastao u blizini Tibera. Je li bio umoran od plovidbe?


“Istrošio sam baterije, doživio sam puno previše apsurdnih uplitanja u svoj posao u talijanskom nogometu”.


Onda je u rujnu stigla ponuda iz Hrvatske za klupu Rijeke. Cosmi, što se dogodilo?


“Dogodilo se da u Italiji više nisam mogao ostati. Ne možeš više biti trener kakav misliš da trebaš biti. U inozemstvu sam preporođen”.


Je li to bio šok?


“Činjenica je da sam ovdje shvatio da sam izgubio zadnjih deset godina. Ovdje sam odmah shvatio da će biti drugačije”.


Koja je razlika?


“Poštuju se uloge, poštuju se ljudi. Za mene je to bila katarza, barem ja to tako definiram”.


Rijeka nije visoko rangirana momčad?


“Ali ima nevjerojatnu organizaciju, to je ozbiljno i dobro vođen klub. Doživio sam da opet odlazim trenirati sretan, da svoj posao ponovo radim s velikom željom. Dugo mi se to nije dogodilo i jako mi je nedostajao taj osjećaj. Zbog toga bih volio da sam imao hrabrosti otići ranije.”


Što vas je zadržalo u Italiji?


“Apsurdno uvjerenje da se nogomet igra samo u Italiji. A sada se pitam zašto sam uopće izgubio toliko vremena. Otkrio sam drugačiji svijet. U Rijeci govorim engleski, uživam, podučavam, prenosim svoje znanje. Osim toga živim na jako lijepom mjestu, opatijska obala je prekrasna“.


Jeste li zakasnili s tom odlukom?


“Mislim da nisam. Ponavljam, vratio mi se entuzijazam, sretan sam što treniram. Opet uživam u svakodnevnom radu. I gledajte, nisam jedini koji tako misli. Razgovarao sam o tome s drugim kolegama i slažu se sa mnom”.


Na primjer?


“To je jedan jako poznati kolega. Sreo sam ga nedugo nakon što se vratio u Italiju i rekao mi je; prošlo je deset dana i već sam shvatio da sam pogriješio”.


Što mislite koji je glavni problem talijanskog nogometa?


“Previše je tu za mene nejasnih stvari, previše smetnji, previše pomiješanih uloga.”


I kako se to rješava?


“Drastičnom metodom, mijenjajući ljude. Sad se pozdravljam, moram natrag u Rijeku”, rekao je Cosmi talijanskim kolegama.