Navodno blizu dogovora...

Sergej Jakirović suzdržan u jedinoj izjavi vezanoj uz dolazak u Rijeku. Dođe li do suradnje, na Rujevici više nema zabušavanja

Denis Frančišković

Sergej Jakirović kao trener Gorice u posljednjoj utakmici s Bijelima koja je završila bez pobjednika (0:0)/Foto PIXSELL

Sergej Jakirović kao trener Gorice u posljednjoj utakmici s Bijelima koja je završila bez pobjednika (0:0)/Foto PIXSELL

Pojavi li se sljedećeg tjedna na Rujevici, sasvim je jasno da će Rijeka dobiti beskompromisnog trenera koji gaji agresivan i dinamičan nogomet te u čijem radu i igri nema »švercanja i zabušavanja«



RIJEKA Nogometaši Zrinjskog, lidera bosanskohercegovačke Premier lige, sutra u posljednjem jesenskom susretu igraju derbi kola, na obale Neretve stiže trećeplasirani Borac iz Banja Luke u trenutku dok domaći imaju tri boda više i utakmicu manje. Itekako važan ogled Zrinjskog na putu obrane naslova. Hoće li to biti i posljednja ovosezonska utakmica Sergeja Jakirovića na klupi Plemića?


Upućeniji tvrde da je Jakirović blizu dogovora s Rijekom i da se sprema za Kvarner, domaći bez obzira koliko im godi zanimanje za njihovog kormilara, žele zadržati trenera s kojim doživljavaju renesansu. Sam Jakirović? Zasad nedostupan, a u jedinoj izjavi za tamošnje medije suzdržan i prilično tajnovit.


– Imam ugovor sa Zrinjskim do 2024. godine i sada mi je najvažnije pobijediti Borac – ustvrdio je Jakirović i očekivano naveo na brojna razmišljanja. Po svemu sudeći Rijeku, barem zasad, želi staviti privremeno u drugi plan zbog važnosti derbija s Borcem, s druge strane, želi potreban mir kako bi dodatno učvrstio momčad na prvom mjestu.




A kada sve to obavi u profesionalnom stilu, Rijeka će postati neizbježna tema. Što god odlučio ili je to već učinio. Jer Rujevica čeka Jakirovića, koji je uz Samira Toplaka i Dragana Skočića figurirao kao glavni kandidat za upražnjeno mjesto Sersea Cosmija. Sam Skočić jasno je poručio da se ne vidi u toj ulozi.


Povratak na početak


Jakirović je bio i jedna od želja Dinama, nije tajna da je ljubav obostrana i da bi to bila kruna karijere trenera čije momčadi ostvaruju sve zapaženije rezultate. Uoči sezone također je bio jedan od kandidata za klupu Rijeke, no uprava se odlučila za riječku (Tadić – Budicin), a potom talijansku priču (Cosmi), obje, koliko god je druga imala više kredita, za nezadovoljstvo Damira Miškovića, prvoga čovjeka kluba. Uprava se sad opet vratila na početak…


Srećko Juričić, silom (ne)prilika opet u ulozi sportskoga direktora, prvi je operativac u potrazi za novim trenerom. Koliko god pod velom »poslovne tajne«, nije to ipak tajnoviti posao. Jakirović je mlad, 23. prosinca proslavit će 46. rođendan, itekako je bio uspješan s Goricom i Zrinjskim, s hrvatskog je govornoga područja… Dakle, prototip onoga što Juričić i Rijeka traže. A i navijački puk rado prihvaća ovu opciju, što nije nimalo beznačajno.


Odskočna daska


Zanimljivo, prije nekoliko dan osvanula je još jedna, pomalo senzacionalna vijest. Jakirović je, javno je obznanjeno, postao i želja – Gorice. Turopoljski klub doveo se u jaku tešku situaciju spašavanja gologa prvoligaškog života, a Jakirović je u njemu ostavio veliki trag, nakon čega ga je naslijedio Valdas Dambrauskas. U Gorici vjeruju da bi sa starim-novim trenerom vratili prepoznatljivost i u konačnici se spasili.


U igračkoj karijeri Jakirović je odradio 21 nastup za Rijeku na Kantridi u sezoni 2007./2008., kada ga je, zanimljivo, doveo Zlatko Dalić. Veze Bijelih i Jakirovića nisu toliko jake, ali nije tajna da postoje obostrane simpatije, Rijeka bi za Jakirovića mogla biti velika odskočna daska pa čak i za odlazak u Dinamo.


Sada je sve na Jakiroviću, koji je sa Zrinjskim srušio brojne rekorde u Premijer ligi BiH, a pojavi li se sljedećeg tjedna na Rujevici sasvim je jasno da će Rijeka dobiti beskompromisnog trenera koji gaji agresivan i dinamičan nogomet i u čijem radu i igri nema »švercanja i zabušavanja«. Te svega onoga, javna je tajna, što je dosta kroz svlačionicu i treninge »gušilo« i sputavalo Bijele u izvedbama na travnjaku.


Pet puta koban za Bijele

Sergej Jakirović je svojevremeno s Goricom bio noćna mora za Riječane. Pobjeđivao ih je u pet utakmica, jednom remizirao i jednom izgubio. Izgubio je prvo ogled od Matjaža Keka na Rujevici (0:2), ali odmah potom i pobijedio (2:1) te slovenskog trenera natjerao na ostavku u listopadu 2018. godine.


Momčad Igora Bišćana pobjeđivao je čak tri puta (3:1, 1:0, 2:0), dok je jednom pobijedio onu Simona Rožmana (2:1) te jednom s njom remizirao (0:0).