Rekordan transfer za Orijent 1919

Saša Matijaš: “Imali smo i bolje ponude za Fućka, a ne mogu niti zamisliti da će Rijeka sada povući svoje igrače s Krimeje”

Ivan Volarić

Marinko Koljanin i Saša Matijaš / Foto: V. KARUZA

Marinko Koljanin i Saša Matijaš / Foto: V. KARUZA

Na kraju smo pronašli optimalno rješenje za sve. Igrač i menadžer su inzistirali na transferu ove zime, a na kraju smo prihvatili ponudu koja je zadovoljila i nas i igrača - kaže Matijaš



RIJEKA Prodaja Kristiana Fućka u Osijek, zarada na ime odštete u visini od sto tisuća eura plus odgovarajući bonusi (10 posto od idućeg transfera…), prvi je veliki transfer Orijenta 1919 otkad je na čelu kluba predsjednik Saša Matijaš. Čelniku Crvenih jako je stalo da cijela priča dobije odgovarajući odjek, financijski i medijski, jer u svemu razmišlja »dva koraka unaprijed«, pa i o tome da lider Druge HNL postane prepoznatljiv po tome da zna stvoriti, ali i kvalitetno unovčiti svoje proizvode.


– Ovo je najveći transfer u povijesti kluba, možda čak i Druge HNL, i naravno da sam ponosan zbog toga. Drago mi je zbog kluba i Kristiana – govori Matijaš. – Mislim da smo ponovo na neki način postali primjer drugima. Kada smo govorili da možemo igrati Drugu HNL, mnogi su bili prilično sumnjičavi. Na kraju smo dogurali do kvalifkacija za Prvu HNL, a sada i do jesenske titule prvaka. Bili smo putokaz mnogim klubovima u regiji da se kvalitetnim radom te s domaćim igračkim i trenerskim kadrom može napredovati.


Povukli smo sa sobom Opatiju da napravi iskorak u Drugu HNL, zatim Crikvenicu, Krk, Grobničan da počnu razmišljati u tom smjeru. Isto tako, ovo je pokazatelj i primjer drugoligašima da je moguće napraviti i pristojan transfer. Svi skupa se trebamo dodatno napregnuti i promijeniti neke stvari da Druga HNL bude još atraktivnija i zanimljivija prvoligašima.


Ovo je i dodatni motiv igračima pred kojima je izazovni proljetni dio sezone?




– Naravno! Sada je svima jasno da je iz Druge HNL moguće otići u klub koji se bori za sam vrh Prve HNL. To se dosad nije dogodilo i drago mi je da smo pomaknuli granice mogućeg i u tom dijelu. To samo može biti ogroman poticaj mladim igračima i poruka da su blizu toga, ali da moraju uložiti puno truda i rada.


Kompromis


Je li klub mogao više zaraditi od Fućkove prodaje, pod uvjetom da je, primjerice, ostao na Krimeji do ljeta?


– Uvijek se nameću takva hipotetska pitanja. Činjenice su sljedeće: imali smo dvije ponude koje su za klub bile bolje od Osijekove, ali igrač i njegov menadžer na to nisu pristajali. Imali smo dvije ponude koje nas nisu zadovoljile i dvije o kojima smo razmišljali zajedno s igračem. Na kraju smo pronašli optimalno rješenje za sve. Igrač i menadžer su inzistirali na transferu ove zime, a na kraju smo prihvatili ponudu koja je zadovoljila i nas i igrača.


Rijekina ponuda nije bila konkurentna Osijekovoj u financijskom smislu, gledano iz igračeva i klupskog kuta, međutim, dio riječke nogometne javnosti smatra da je na određeni način postojala obveza vodstva Orijenta 1919 da usmjeri igrača prema Rujevici. Trenutno su u kadru Orijenta 1919 četiri igrača, Putnik, Hodža, Zrilić i Frigan te trener Flego, koje djelomično ili u potpunosti plaća Rijeka?


– Prije svega, doista ne znam zbog čega se digla tolika medijska prašina oko toga. I u bližoj povijesti su igrači odlazili, primjerice, iz Rijeke u Dinamo i obrnuto, pa iz Rijeke u Hajduk i obrnuto. To će se događati i ubuduće. Zašto se nitko ne pita kako klubovi u Hrvatskoj žive, od čega se financiraju. Pa mi ne dobivamo novac iz državnog proračuna, sredstva iz županijskih i gradskih proračuna su minimalna. Navijači donose mali dio financijskog kolača i vrlo su rijetki klubovi koji od gledatelja mogu uopće pokriti troškove održavanja utakmice, a kamoli financirati ostale klupske troškove.


Ovo što rade ljudi koji vode klubove u Hrvatskoj je čista umjetnost. Dakle, da 80 posto budžeta u prosjeku pune od prodaje igrača. I još bi sada trebalo uvesti ograničenja kome se i za koliko mogu prodati ti igrači. Pa ja bih bio najsretniji da je Fućak otišao u Rijeku, kao što sam sretan što svaki mladi igrač Rijeke, koji ne prođe direktan put do njihove prve momčadi, to ostvari kroz dobre igre u dresu Orijenta 1919. Nismo mi sami inzistirali na odlasku u Osijek, tu je i igrač kojega se nešto pitalo.


Dvosmjerna suradnja


Jeste li nakon transfera razgovarali s čelnicima Rijeke, dolazi li u pitanje daljnja suradnja?


– Meni su nevjerojatne priče da će Rijeka sada povući svoje igrače s Krimeje jer smo prodali Fućka u Osijek. Dobro poznajem čelne ljude HNK Rijeka i to dugo godina. Ne mogu uopće zamisliti takav scenarij, niti postoji racionalni razlog za takve poteze. Međutim, moram pojasniti nekoliko stvari. Naša suradnja s Rijekom nije jednosmjerna kako se ponekad prikazuje, već dvosmjerna. Prije svega ne radi se tu samo o igračima Rijeke koji su pod ugovorom s Rijekom i koji su na Krimeju upućeni na takozvano kaljenje, već i o igračima koji su u određenom periodu selekcije na Rujevici otpali iz nekog razloga, a onda oživjeli karijeru u Orijentu 1919. I oni su dio te priče.


Svi oni su dobili ili će dobiti priliku na Krimeji i tim igračima je opet otvoren put povratka na Rujevicu. Što se tiče igrača pod ugovorom s Rijekom, oni dolaze u jednu zdravu, sređenu sredinu s kvalitetnim radom i kvalitetnim uvjetima za napredak. Dakle, u Orijentu 1919 se sigurno trenira količinski jednako kao i u Rijeci i uz odgovarajuću stručnu i medicinsku skrb. Na kraju balade svi oni dobiju i jako veliku i značajnu minutažu u Drugoj HNL, što uopće nije zanemarivo. Želim reći da i Orijent 1919 ulaže dosta u igrače kojima je boravak na Krimeji vrlo važna stepenica u igračkom razvoju na putu prema Prvoj HNL. Svi koji živimo u Rijeci i pratimo nogomet jako dobro znamo koliko je mladim nogometašima nedostajao jedan stabilan klub u Drugoj HNL sve ove godine.


Ostali ste bez najboljeg igrača, kako nadomjestiti Fućka na proljeće?


– Fućak će nam sigurno nedostajati, ali ne smijemo ići tim putem da razmišljamo na način da nam to bude alibi za bilo što. Njegov odlazak može biti prilika za nekog drugog klinca. Na kraju priče, i Fućak je dobio priliku na uštrb nekoga drugog i dobro ju je iskoristio. Kao što su Dinamo ili Rijeka osuđeni na prodaju igrača u inozemstvo da bi napunili svoje budžete i traženje zamjena, tako je i Orijent 1919 prisiljen funkcionirati na nekoj svojoj razini. Dakle, to je sudbina hrvatskih klubova i jedini način za financiranje klubova.


Nalazimo se u kriznom razdoblju, pandemiji u kojoj se, slikovito rečeno, svijet raspada. Klubovi su prisiljeni sami proizvoditi novac, pa i u određenom postotku i Orijent 1919. Prijelazni rok još nije počeo, gledamo, pratimo, tražimo igrače, pa i zamjenu za Fućka. Ali mi već razmišljamo i o ljetu. I u tom smislu smo već odradili neke razgovore. A na proljeće ćemo sigurno biti konkurentni, kao što smo bili i jesenas – zaključio je Matijaš.