NBA

Šarićevi Sunsi pobijedili prvake Lakerse, Bogdanović najbolji strijelac Jazza u neočekivanom porazu od Memphisa

Luka Medak

Bojan Bogdanović/Foto: REUTERS

Bojan Bogdanović/Foto: REUTERS

Phoenix Sunsi su uspjeli izdržati svaki nalet Lakersa i ostvariti važnu pobjedu, a nakon što su izbacili Golden State Warriorse u "play-in" turniru, Grizzliesi su uspjeli već u prvom susretu nadigrati najbolju momčad Zapada Utah Jazz i ukrasti prednost domaćeg terena. 



RIJEKA Iza nas je i druga uzbudljiva večer NBA doigravanja. S nedjelje na ponedjeljak odigrana su nova četiri susreta, a pobjede su ostvarili Philadelphia 76ersi, Phoenix Sunsi, Atlanta Hawksi i Memphis Grizzliesi.


U prvoj utakmici večeri sastali su se prvoplasirani Sixersi i osmoplasirani Washinton Wizardsi, koji su se izborili za poziciju u “play-in” turniru. Ipak, do iznenađenja protiv prve momčadi Istoka nisu mogli doći. Iako nije bilo glatko, Sixersi su prije svega uz uspjeli uzeti pobjedu uz ogroman doprinos Tobiasa Harrisa, koji je završio utakmicu s 37 poena i šest skokova.


Joel Embiid je upisao 30 poena i šest skokova, a treća zvijezda Sixersa Ben Simmons upisao je samo šest poena, promašivši i svih šest slobodnih bacanja, no zato je ubilježio 15 skokova i 15 asistencija.




Sixersi su uspjeli “uštopati” Russella Westbrooka, koji je susret završio sa 16 poena, pet skokova i 14 asistencija. Puno je konkretniji bio Bradley Beal s 33 poena, 10 skokova i šest asistencija, no to nije bilo dovoljno za iznenađenje.


Druga utakmica je bio susret aktualnih prvaka Los Angeles Lakersa i druge momčadi Zapada Phoenix Sunsa, koji su uspjeli zadržati prednost domaćeg terena. Lakersi su vodili samo na početku dvoboja i bili u maloj prednosti do polovice prve četvrtine, ali kada je Phoenix došao do prednosti više je nije ispuštao iz ruku. Početkom posljednje četvrtine momčad iz Arizone je otišla na visokih +16 i uspjela izdržati svaki nalet Lakersa.


Bila je to prva utakmica karijere u doigravanju za Devina Bookera, koji nije razočarao. Predvodio je Sunse s 34 poena, sedam skokova i osam asistencija, a lavovski posao odradio je i njegov suigrač Deanrde Ayton s 21 poenom i 16 skokova. Dario Šarić je igrao 11 minuta i upisao četiri poena, dva skoka, asistenciju i predivnu blokadu nad Kyleom Kuzmom.


Kod gostiju nitko nije prelazio 20 poena, a najviše je upisao LeBron James, koji je završio susret s 18 poena, sedam skokova i 10 asistencija.


U neizvjesnoj završnici Hawksi su uspjeli preuzeti prednost domaćeg terena protiv New York Knicksa i pokvariti im njihov povratak u doigravanje nakon dugih osam godina. Heroj utakmice bio je Trae Young, koji je pogodio odlučujući koš 0,9 sekundi prije kraja i utišao publiku u MSG-u.


Young je završio susret s 32 poena, sedam skokova i 10 asistencija, dok je drugi najbolji strijelac momčadi bio Bogdan Bogdanović s 18 ubačaja. Kod Knicksa je najbolji bio Alec Burks, ubacivši 27 poena s klupe.


Posljednja utakmica večeri bila je ujedno i najveće iznenađenje. Nakon što su izbacili Golden State Warriorse u “play-in” turniru, Grizzliesi su uspjeli već u prvom susretu uspjeli nadigrati najbolju momčad Zapada Utah Jazz i ukrasti prednost domaćeg terena.


Bojan Bogdanović je stavio momčad na svoja leđa u posljednjoj četvrtini, zabivši 20 od svojih 29 poena u tom periodu, no nije uspio uzeti i pobjedu. Pogodio je slobodna bacanja šest sekundi prije kraja i smanjio na samo poen zaostatka, no na dugoj strani je raspoloženi Dillon Brooks uspio odgovoriti. Jazzerima je ostalo nešto manje od dvije sekunde, Babo je uputio tricu za izjednačenje, no nije pogodio.


Memphis je predvodio spomenuti Brooks s 31 poenom, Ja Morant je dodao 26, a Jonas Valanciunas 15 poena i 12 skokova.


Jazz je igrao bez Donovana Mitchella, no čini se da je blizu povratku i da će im trebati protiv Memphisa i više nego što su mislili.


Rezultati:


Philadelphia – Washington 125:118
Phoenix – LA Lakers 99:90
New York – Atlanta 105:107
Utah – Memhpis 109:112