BROJKE I POSTOCI

Šarena statistika velike četvorke HNL-a donosi svakome ponešto: Bijele nosi učinkovit napad, kontranapadi i golovi glavom

Denis Frančišković

Prince Obeng Ampem/Foto PIXSELL

Prince Obeng Ampem/Foto PIXSELL

S 21 posto učinkovitosti Riječani imaju najbolji napad lige, daleko ispred Hajduka (15 posto), Dinama (14) i Osijeka (10). Bijeli prednjače u prosjeku kontri po utakmici zajedno sa Splićanima (5), a zabili su i najviše golova glavom (5)



RIJEKA Nakon ispadanja iz Europe trener Goran Tomić najavio je u nizu predstojećih utakmica standardizaciju sastava. U širokoj lepezi riječkog kadra to je sasvim jasna poruka. Igrača je sada i previše za neke pozicije, a u tom procesu opstat će samo najbolji.


Naravno, velik utjecaj na sve imat će ozljede i pozitivni testovi korone, koji će kao viša sila kao i dosad udaljavati igrače iz momčadi. Ali očekuje je prije svega bitno zaoštravanje konkurencije. Bit će teško upadati među startere, a neće se previše moći živjeti na »starim zaslugama«. Dojam je da će Tomić kao i dosad zadržati uvijek spreman »val« zamjena ukoliko utakmice ne idu u željenom smjeru. Zasad Tomić po svim tim pitanjima ima »slatke brige«. Momčadi u prvenstvu unatoč »toplo-hladnim« izdanjima ide dobro. I sve je u službi rezultata… Rijeka drži korak s Dinamom i čini se da je ipak korak ispred konkurencije (Hajduk, Osijek) s obzirom na jednu zaostalu utakmicu.


Budući da Dinamo živi svoje europske snove, sve karte konkurencije već sada su bačene na domaće prvenstvo i kup. Neočekivano prerano. Hajduk, Rijeka i Osijek te Gorica iz prikrajka do kraja godine osuđeni su na jurnjavu domaćim kolosijecima. Cilj im je jasan. Izbaciti pokojeg konkurenta iz tračnica i sa što boljim startnim pozicijama dočekati zimu.


Prvi pratitelj




Što u svemu tome otkrivaju brojke i statistika? Puno realnosti, ali i varljivosti koje prosječan gledatelj teško može razabrati kroz same utakmice. Jedno je sigurno. Gledajući formu i kompaktnost momčadi, Dinamo je i dalje korak ispred svih unatoč nekim slabijim izdanjima. Stabilna i čvrsta Rijeka ostavlja dojam prvog, a još neuigrani orkestar Hajduka drugog pratitelja. Osječani su puno toga najavljivali, ali najaveće su razočarenje velike četvorke na otvaranju prvenstva.


U slučaju Rijeke posebno je zanimljiv jedan detalj. S 21 posto učinkovitosti Bijeli imaju najbolji napad lige, daleko ispred Hajduka (15 posto), Dinama (14 posto) i Osijeka (10 posto). U tom smislu prednjače u prosjeku kontri po utakmici zajedno sa Splićanima (5), a zanimljivo zabili su i najviše golova glavom (5), ispred Dinama (3).


Dinamo (1.9), Rijeka (1.9) i Hajduk (1.8) daju sličan broj golova u prosjeku po susretu, dok je Osijek u vidnom zaostatku (1.1). Važnost učinkovitosti napada Bijelih dobiva dodatno na težini kada se zna da u prosjeku imaju najmanji broj udaraca po utakmici! Dinamo u prosjeku ima njih 13.7, Hajduk 12, Osijek 11, a Rijeka 8.9. Rijeka i po pitanju kornera najlošije stoji u kvartetu. Dinamo ih izvodi u prosjeku 8.4, Hajduk 6.5, Osijek 6.1, a Rijeka 4.3. Posljednja dva parametra, koliko god negativnija, pojačavaju epitet učinkovitosti Rijekinog napadačkog potencijala.


Točni ubačaji


Riječka momčad lošije stoji i po prosječnom posjedu lopte s 47.9 posto gdje prednjači Dinamo (67.1), ispred Splićana (58.9) i Osječana (51.9). Iako je Rijeka digla razinu defenzivne igre, najlošija je među četiri momčadi u točnim dodavanjima na svojoj polovici (86.6 posto), dok kod Modrih (91,5) i Bilih (92) taj postotak izgleda najbolje. U točnim dodavanjima na protivničkoj polovici Bijeli su opet iza Dinama i Hajduka, ali imaju (54.6 posto) najučinkovitije duge lopte odmah iza Dinama (66.3). Usko povezano s tim najbolji su kad su u pitanju točni ubačaji (29.7) ispred Osijeka (28.2) i Dinama (27).


Kad su u pitanju statistički pokazatelji, obrane Rijeka i Hajduk s jednim primljenim golom po utakmici i Osijek s 0.9 zaostaju za Modrima (0.7). Osijek (15.8) i Rijeka (15.3) prednjače po oduzetim loptama, a Rijeka po obranama vratara (4) u prosjeku. Osvojeni dueli podjednako su raspoređeni, jednako kao i prekršaji na utakmica, koje ipak najviše rade Osječani (12.9). Kod žutih kartona najbolje stoji Dinamo (1.1), ispred Hajduka (1.6) i Rijeke (1.6) te Osijeka koji dobiva skoro dva žuta po utakmici (1.9).