Atletičarka Kvarnera

Sara Kolak se nakon trotjednog punjenja baterija u Ludbregu vraća u Oslo: “Jedva čekam da sezona počne pa da vidim gdje sam”

Sara Kolak/Foto PIXSELL

Sara Kolak/Foto PIXSELL

Plan je da doma dođem opet kad budem imala laganiji tjedan, družim se sa svojima i tako napunim baterije za ono što me čeka. Dobro sam radila, sada u Oslu nastavljamo gdje smo stali i počinjemo se spremati za sezonu. - kaže Kolak



RIJEKA Sara Kolak danas se vraća u Oslo nakon trotjednog punjenja baterija u njenom Ludbregu u kojem je vladala prava radna atmosfera. Red treninga, red druženja s obitelji, a onda kao šlag na kraju, košenje trave.


– Da samo znate kako mi je to bilo mrsko kad sam bila mala. A sada… Sada sam baš uživala. Imamo veliko dvorište pa smo imali što kositi, ha, ha… – započela je Sara Kolak, olimpijska pobjednica u bacanju koplja iz Rio de Janeira 2016. godine, koja je i kod kuće svakodnevno trenirala.


– Ova tri tjedna su mi doslovno proletjela. Tako je svaki put, uvijek bi mi dobro došao još jedan tjedan. Dugo nisam bila doma, čak tri mjeseca, u Oslu mi je stvarno super po pitanju treninga i svega ostalog, ali baš sam se zaželjela obitelji. I fizičkog rada. Jedno je život u stanu, a nešto potpuno drugo život u kući gdje uvijek ima posla. Doma sam imala sve što mi je bilo potrebno da mogu odraditi ono što smo se trener i ja dogovorili. Plan je da doma dođem opet kad budem imala laganiji tjedan, družim se sa svojima i tako napunim baterije za ono što me čeka. Dobro sam radila, sada u Oslu nastavljamo gdje smo stali i počinjemo se spremati za sezonu.


Nemoguće igre



Sara Kolak sa cimericom Sigrid Borge, norveškom bacačicom koplja trener koje je također Andreas Thorkildsen, živi u stanu preko puta stadiona Bislett na kojem će se 11. lipnja održati Nemoguće igre. Riječ je o natjecanju što će zbog pandemije koronavirusa zamijeniti odgođeni miting Dijamantne lige, a na kojem će se sportaši natjecati u različitim državama.
Među onima koji će nastupiti na Bislettu bit će norveška braća Henrik, Filip i Jakob Ingebrigtsen, koji će u utrci na 2.000 metara tražiti pobjedu protiv kenijskog tima koji će trčati u Nairobiju, a predvodit će ga aktualni svjetski prvak na 1.500 metara Timothy Cheruiyot i bivši svjetski prvak Elijah Manongoi. Zanimljiv će svakako biti i okršaj dvojice najboljih skakača motkom, Šveđanina Armanda Duplantisa, koji će skakati na Bislettu, te Francuza Renauda Lavilleniea, koji će po pobjedu ići u svojem dvorištu u Clermont-Ferrandu. Jedna od zvijezda bit će i svjetski prvak na 400 prepone, Karsten Warholm, koji će u solo utrci pokušati oboriti svjetski rekord na 300 prepone.


– Natjecanje ćemo, nažalost, morati gledati na televiziji. Takva su pravila, ali ga nikako nećemo propustiti – rekla je Sara Kolak.

Atletičarka Kvarnera još uvijek ne zna kada će otvoriti sezonu koja će zbog pandemije koronavirusa biti potpuna drugačija. Olimpijske igre u Tokiju na kojima je Sara trebala braniti zlato odgođene su za iduću godinu, otkazano je Europsko prvenstvo u Parizu, a Dijamantna liga će umjesto u svibnju krenuti tek sredinom kolovoza.


– Još uvijek ne znam kada mi počinje sezona, trener i ja moramo napraviti plan i vidjeti na kojim će natjecanjima biti uvršteno bacanje koplja. Dijamantna liga ima datume održavanja mitinga, ali još uvijek se ne znaju discipline. Tako da je još sve u zraku. Čekamo kalendar pa ćemo onda biti puno pametniji kad vidimo gdje možemo putovati, a da ne gubimo puno vremena. Sezona će trajati do listopada, kao i prošle godine.


Radujem se natjecanjima, jedva čekam da sezona počne pa da vidim gdje sam. Mislim da svi razmišljamo tako. Naravno da bismo nekako izdržali bez natjecanja da to zahtijeva situacija, ali ovako nam je puno zanimljivije. Iako moramo razumijeti i organizatore kojima sada isto nije lako. Koronavirus je sve promijenio, nova su pravila, a ona variraju od države do države. Do kolovoza se može dosta toga promijeniti i ne bi trebalo biti nikakve panike – dodala je Sara Kolak, koja zasad zna da će nastupiti na Hanžekovićevom memorijalu 15. rujna, a postoji mogućnost da koplje baca i na prvenstvu Hrvatske.


– Hanžek slavi 70 godina i to će biti pravi spektakl. E, sad, samo da još dođu i gledatelji, koji svake godine naprave odličnu atmosferu. Onda je pravi gušt bacati.


Mrtva tišina na aerodromima

Sara Kolak naoružala se dodatnim rekvizitima koji su u doba pandemije koronavirusa postali obavezni kada su putovanja u pitanju.
– Maska je u avionu obavezna, nose ih i stjuardese pa znaš da situacija još uvijek nije uobičajena. A tek aerodromi… Pustoš! Neugodan je osjećaj jer je sve prazno, još prijepodne ima ljudi, ali poslijepodne je mrtva tišina. Nema više onih gužvi, buke na koju smo svi navikli po aerodromima – kaže Sara.