Atletičarka Kvarnera

Sara Kolak na četvrtom velikom natjecanju zaredom ostala bez finala: “Razočarana sam, ali znam da ću opet bacati 65 metara”

Ivana Vaupotić

POGLED PREMA 2024. - Sara Kolak/Foto REUTERS

POGLED PREMA 2024. - Sara Kolak/Foto REUTERS

Sara Kolak u trećoj je seriji koplje bacila 55,89 metara, što joj je bilo dovoljno tek za 23. rezultat kvalifikacija. Za plasman u finale trebao joj je hitac preko 59,66 metara



RIJEKA Sara Kolak ostala je bez plasmana u finale bacanja koplja na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, atletičarka Kvarnera i olimpijska pobjednica u Rio de Janeiru 2016. godine u trećoj je seriji koplje bacila 55,89 metara, što joj je bilo dovoljno tek za 23. rezultat kvalifikacija. Ovo je četvrto veliko natjecanje na kojem je najbolja hrvatska bacačica koplja zapela u kvalifikacijama.


Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. kvalifikacije je završila s tri »iksa«, zbog čega je ostala bez plasmana. Prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu ponovila je scenarij iz Tokija, a onda je nekoliko tjedana kasnije na Europskom prvenstvu u Münchenu nakon dva »iksa« hicem od 57,31 metar ostala devet centimetara kratka za finale, čime je kvalifikacije završila na 14. mjestu.


Za plasman u sutrašnji ogled najboljih kopljašica na svijetu u Nacionalnom atletskom centru u Budimpešti (20.20 sati) trebao joj je najbolji rezultat sezone, odnosno hitac preko 59,66 metara, koliko je bacila braniteljica naslova iz Eugenea, Australka Kelsey-Lee Barber, koja se kao posljednja, dvanaesta, plasirala u finale.




– Razočarana sam jer sam spremna. Već sam prije rekla da mi je iduća sezona prioritet, ali ako je to put koji moram proći da bih iduće sezone bila dobra, onda ću to prihvatiti – rekla je Sara Kolak, koja je u jučerašnjim kvalifikacijama imala dva ispravna hica. U prvom pokušaju njezino je koplje letjelo do za nju itekako skromnih 50,80 metara, u trećem je bacila svoj najslabiji rezultat sezone od 55,89 metara.


– Znam da sam spremna, ovo je prva godina da nisam ozlijeđena, jedino mi nedostaje konstanta. Radim na tome, a taj automatizam nosi samopouzdanje i sigurnost. Razočarana sam i tužna, ali sam s druge strane i motivirana. Još uvijek vjerujem u sebe i ne mislim odustati. To kod mene nikad nije bila opcija. Znam da ću opet bacati preko 65 metara, ali nažalost nemam gumb koji ću stisnuti i napraviti reset.


Treba mi još malo vremena – nastavila je Sara Kolak, koja je ove sezone najdalji hitac bacila u Chorzowu u kojem se njezino koplje zaustavilo na 59,62 metra. Kvalifikacijsku normu od 61,50 metara prebacilo je sedam kopljašica, među kojima su najuspješnije bile Latvijka Lina Muze-Sirma (63,50), Australka Mackenzie Little (63,45) i Haruka Kitaguchi (63,27), ujedno i najbolje ove sezone, među kojima se kao najveća favoritkinja nameće japanska atletičarka, brončana iz Eugenea, koja ima vodeći rezultat sezone od 67,04 metra.


Bez plasmana u finale ostala je nekadašnja Sarina cimerica, Norvežanka Sigrid Borge, vlasnica drugog rezultata ove sezone na svijetu (66,50), koja je kvalifikacije završila hicem od 53,34 metra na posljednjem, 34. mjestu, kao i europska prvakinja, Grkinja Elina Tzengko (54,27) čije je koplje ove sezone letjelo do 63,65 metara.


– Ja bih rekla da je cijelo Svjetsko prvenstvo puno iznenađenja. Kvalifikacije su zeznute jer uvijek iskoči netko za koga to nisi očekivao, ali i ispadne netko za koga si mislio da je siguran. No nema smisla ni u koga upirati prstom, jedna stvar je rezultat, a druga ono što se krije iza njega. Nikad ne znaš tko kroz što prolazi – zaključila je Sara Kolak.