Neugodno iznenađenje

Sandra Perković ostala bez odličja u Tokiju! Najbolja hrvatska atletičarka zauzela četvrto mjesto

Portal Novilist.hr, Hina

Sandra Perković/Foto REUTERS

Sandra Perković/Foto REUTERS

Za medalju je bilo potrebno 65.72 koliko je bacila Perez, dok je Amerikanka već u prvoj seriji bacila pobjednički hitac od 68.98 metara. Sandrin najbolji hitac išao je do 65.01 metra



TOKIO Najbolja hrvatska atletičarka i osvajačica dvaju zlatnih olimpijskih medalja ovoga puta nije uspjela ponoviti svoj uspjeh. Sandra Perković ostala je bez medalje u bacanju diska u Tokiju, zauzela je četvrto mjesto.


Perković je u Tokiju imala priliku postati prva atletičarka u povijesti koja je na olimpijskim igrama osvojila tri zlatne medalje u jednoj disciplini. Sandra je na OI u Londonu 2012. osvojila zlato sa 69.11 metara, četiri godine kasnije u Rio de Janeiru sa 69.21, dok je u Tokiju nažalost, bila četvrta sa 65.01.


Zlato je pripalo Amerikanki Allman, srebro Njemici Pudenz, dok je brončana Kubanka Perez. Za medalju je bilo potrebno 65.72 koliko je bacila Perez, dok je Amerikanka već u prvoj seriji bacila pobjednički hitac od 68.98 metara. Pudenz je srebro uzela sa 66.86.




Perković je u kvalifikacijama imala treći rezultat, 63.75, a dalje od nje bacale su tek Amerikanka Valarie Allman sa 66.42, te Indijka Kamalpreet Kaur sa 64.00. Finale je otvorila s rezultatom 62.53m što je bio peti rezultat prve serije, u drugoj seriji je pogodila mrežu, a onda je uslijedila pauza zbog jakog pljuska koji se srušio na Olimpijski stadion u Tokiju.


Prekid je trajao skoro sat vremena, a Sandra se na bacalište vratila s rezultatom 65.01 probivši se na četvrto mjesto. Nažalost, četvrta serija je donijela slab hitac ispod 60 metara pa je Sandra napravila prijestup, a niti peta serija nije donijela ništa dobroga, pogodila je mrežu.


U posljednjem pokušaju bacila je 63.25 što nije bilo dovoljno za odličje.


Bilo je to Sandrino 13. veliko finale i tek drugo na kojem je ostala bez medalje. Na devet je slavila, a do sada jedino veliko natjecanje na kojem nije osvojila medalju je bilo njezino prvo Svjetsko prvenstvo u Berlinu 2009. godine. U ženskom disku imali smo još jednu predstavnicu, no Marija Tolj je ostala bez finala za svega četiri centimetara.


U finale se nije uspjela plasirati niti 21-godišnja Nizozemka Jorinde van Klinken koja ima najbolji rezultat ove godine u svijetu (70.22) i jedina je Europljanka uz Sandru koja je u 21. stoljeću bacala preko 70 metara. U kvalifikacijama je bacila 61.15.  U finalu nije bilo niti bivše svjetske prvakinje Kubanke Denie Caballero koja je u prvoj skupini kvalifikacijama bacila samo 57.96.