Traži se novo ime

Samir Toplak jedan je od kandidata za novog trenera Rijeke, evo što on kaže o situaciji na Rujevici

Denis Frančišković

Samir Toplak/Foto PIXSELL

Samir Toplak/Foto PIXSELL

Situacija nije dobra, a to je rekao i sportski direktor. No, ja sam uvjeren da tu ima velikog prostora za napredak. Osobno, ušao sam u taj jedan đir, imam određeni princip rada s kojim uspijevam izvlačiti momčadi iz crne rupe - tvrdi Toplak



RIJEKA Na Rujevici je neuobičajeno mirno, no to ne znači da se ne radi. Naprotiv, najaktualnija je operacija pronalaska novog trenera i sve bi moglo potrajati još neko vrijeme dok se ne obave razgovori s potencijalnim kandidatima. U neka bolja vremena u Rijekinoj bazi uživalo bi se u plodovima jeseni, razmatralo zimske ponude za neke igrače, pripremala Bijela noć…


Sad je situacija potpuno drukčija, odluku o novom treneru treba odvagati apotekarskom vagom, vidjeti što i kako dalje s glomaznim igračkim kadrom te u isto vrijeme dogovarati angažman nekolicine kvalitetnih igrača. U zimskom prijelaznom roku to je višestruko teža misija. Novi kormilar je prioritet, a od Srećka Juričića, savjetnika u ulozi sportskog direktora, moglo se čuti: traži se trener s hrvatskog govornog područja, mlađi trener koji iza sebe ima iskustva u ovakvim situacijama i osoba koja će znati prenijeti energiju na momčad. Serse Cosmi to nije uspio…


– Situacija nije dobra, a to je rekao i sportski direktor. No, ja sam uvjeren da tu ima velikog prostora za napredak – tvrdi Samir Toplak, jedan od potencijalnih kandidata za upražnjeno mjesto trenera.




Toplak se spominjao i ranije kao moguće rješenje za Rijekinu klupu, no Damir Mišković inzistirao je na strancu. Sad se sve opet vraća na početak. – Jednostavno, ovi igrači mogu puno bolje. Oni nisu na sto posto i prije svega njih treba dovesti na tu razinu. Znam da ovi igrači mogu puno bolje.


Radilo se i kod Cosmija, ali jednostavno izvedbe na terenu taj trud nisu nikako pratile.


– Svaki trener ima svoje metode rada i sigurno da jedan način rada s jednom momčadi ne uspijeva onako kako bi uspijevao s drugom. Treba naći jedan model rada i model pristupa igračima te iz toga izvući maksimum. Nitko ne kaže da nisu radili, niti da su namjere bile najbolje. Međutim, istina je, momčad ne pokazuje ono što bi trebala. Tu je na svakom od trenera da izvuče maksimum.


Psihologija najbitnija


Toplak se specijalizirao posljednjih godina za ovakve situacije, uglavnom je spašavao »davljenike« i klubove iz opasne zone te pritom imao dosta uspjeha.


– Istina, ušao sam u taj jedan đir i u tome sam. Imam određeni princip rada s kojim uspijevam izvlačiti momčadi iz crne rupe. Po meni, u ovom trenutku je najbitnija psihologija. Evo vam primjer Gorice. Momčad koja je igrala jako dobro, ekstremno je nazadovala. Tu je problem u glavama igrača i to treba riješiti. Ne možemo reći da jedan Vrančić ili jedan Vučkić više ne znaju igrati nogomet. Kao i ostatak igrača. Treba ih znati psihološki vratiti na pravi put, a s obzirom na moj trenerski put, naučio sam reagirati u takvim ekstremnim situacijama.


Je li prodaja okosnice, Drmića, Murića, Pavičića, Gnezde Čerina, Velkovskog, Smolčića… bila malo preradikalni zahvat, nakon čega je stiglo mnoštvo igrača sa svih strana?


– Svi klubovi u Hrvatskoj žive od prodaje igrača. Čak i jedan Dinamo, koji si to ne mora uvijek priuštiti. Rijeka je to dosad dobro radila, pogađalo se s prinovama, a neki su na Rujevici i uskrsnuli svoje karijere. Ali dogodi se i situacija kad se ne pogodi uvijek. Ovi igrači još uvijek nisu pokazali da su pojačanja, ali tvrdim, mogu puno više. Rezultati od početka su ti koji sputavaju samopouzdanje. Drmić, Murić i Pavičić su top igrači, ali ono što je bilo, bilo je, treba se okrenuti budućnosti.


Angažman i smjena Cosmija?


– Ne znam cijelu pozadinu i bilo bi nekorektno to komentirati.


Problem Rijeke je i najveći kadar u HNL-u s preko 40 igrača.


– Ne želim ulaziti u sportsku politiku kluba. Nemam prave informacije koliko je igrača u konkurenciji za prvu momčad, jedino ono što pročitam u novinama.


Nemam menadžera, ograđujem se od njih

Toplak je trenutno bez angažmana nakon što je vodio na startu Goricu. U HNL-u izgradio je ime trenera spasitelja.


– Ja nemam menadžera. Mada neki od njih na mojem imenu žele nešto graditi. U Hrvatskoj, svi oni koji su oko nogometa, znaju tko sam i kakav sam. Htio bih se ograditi od svih tih menadžera koji mi nude neke usluge jer to zna biti kontraproduktivno – kaže Toplak.

Sada i odmah


Očekivano, različita su mišljenja što je najbolje napraviti u sadašnjoj situaciji. A da se pritom ne napravi još veća šteta.


– Treneri, kad dolaze u ovakve situacije, obično kažu »treba vremena«. Naravno da treba, ali to bi bilo idealno. Vremena nema, treba reagirati »sada i odmah«. Ja sam često dolazio u neke klubove u očajnim situacijama, još puno gorim nego što je sada Rijeka. Ne želim previše pametovati, ali tu i nema puno neke velike mudrosti. Zimski prijelazni rok nije za neke ekstremne promjene. To je nemoguće. Može se dovesti igrač koji negdje nije igrao, koji je slobodan ili kojeg klub negdje otpiše.


Ili kupiti pravog igrača. Ali u ovom trenutku to u Hrvatskoj može jako malo klubova. Ako klub procijeni da se nešto može na tom planu, to moraju biti pojačanja za odmah, a ne za šest mjeseci. Bolje je ne dovoditi »mačka u vreći«. Nema tu prostora za puno »tumbanja« momčadi, treba znati naći među ovima karakterne igrače koji znaju reagirati pod pritiskom. Kad se nađe deset pravih, lako je naći šest, sedam koji će uz njih biti bolji.


Gdje je Toplaku bilo ipak najteže pa je uspio momčad izvesti na pravi put?


– U Interu mi je bilo teško svake godine. Međutim, imao sam veliko povjerenje i stalno smo krpali momčad. Bili smo u najlošijoj situaciji jer imali smo najmanji budžet. Jako teško je ipak bilo kad sam dolazio u Varaždin koji su svi otpisali i koji je zaostajao sedam bodova od pretposljednjeg. Tada me spasila koronastanka, dobio sam ono vrijeme koje inače ne bih dobio. Pripremio sam momčad za jedan surov ritam i stvarno smo bili dobri.


Ono što je bilo možda najteže je situacija u Lokomotivi prije dvije godine. Bili smo uvjerljivo zadnji, a čekale su nas četiri utakmice protiv najjačih momčadi. Imali smo praktički samo šest utakmica da stignemo pretposljednjeg, koji je imao šest bodova više. No, pokazalo se da se sve može. Može se jedino ako igrači vjeruju u moj rad, a ja vjerujem njima. To je jako bitno.


Toplak predviđa veliku borbu za ostanak u HNL-u. Goricu se nikako ne smije otpisati.


– Liga je na »par bodova«. Dvije pobjede u nizu dižu klub i obrnuto. Dinamo je napravio i više nego što se mislilo, ostalo je u okvirima očekivanja, izuzev Rijeke i Gorice u negativnom i Varaždina i Belupa u pozitivnom smislu. Istra se stabilizirala i konačno imaju glavu i rep te su u komfornoj zoni. Bit će velika borba za ostanak. Ipak, drukčije je igračima kad su četvrti, peti, a drukčije kad su na začelju. Prošao sam to i vjerujte, to su drugi igrači – zaključuje Toplak.