Žestok udarac

Rusima zbog dopinga zabrana nastupa na olimpijskim igrama, ali i na nogometnom SP-u u Kataru

Hina

REUTERS

REUTERS



Svjetska antidopinška agencija (WADA) u ponedjeljak je objavila kako niti ruska nogometna reprezentacija, ukoliko se i kvalificira za nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, na njemu neće smjeti nastupiti pod svojom zastavom zbog sankcija koje su izrečene toj zemlji, a prema kojima je Rusiji zabranjen nastup na velikim natjecanjima u sljedeće četiri godine.


Ranije u ponedjeljak je WADA zbog manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija zabranila Rusiji nastup na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine. Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima. Odluka Izvršnog odbora o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna, objavio je glasnogovornik Svjetske antidopinške agencije.


Iz FIFA-e su nakon te odluke WADA-e zatražili pojašnjenje vezano za ruske nogometne reprezentacije.




»Ako se Rusija i kvalificira, neće smjeti nastupiti pod tim imenom već je postavljen mehanizam prema kojemu može podnijeti zahtjev za nastupom na neutralnoj osnovi«, izjavio je predsjednik WADA-ine Komisije za žalbe Jonathan Taylor.


Rusiji zabrana nastupa na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima u sljedeće četiri godine


Rusiji je zabranjen nastup na olimpijskim igrama i na svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine, objavila je u ponedjeljak Svjetska antidopinška agencija (WADA) svoju odluku u slučaju manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija.


Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.


Odluka Izvršnog odbora o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna, objavio je glasnogovornik Svjetske antidopinške agencije.


Ova kazna neće spriječiti nastupe ruskih sportaša koji se nisu ogriješili o WADA pravilnike, kao što je to bio slučaj i na posljednjim Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji te na velikim atletskim natjecanjima, s obzirom da je Rusija pod djelomičnim sankcijama već od 2015. kad su otkriveni mnogi slučajevi dopingiranja kod ruskih atletičara i atletičarki, a kasnije i na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.


Kazna uključuje i ukidanje akreditacije Ruskoj antidopinškoj agenciji.


Rusija je imala mogućnost izbjeći sankcije, da je WADA-i predala kopije stvarnih laboratorijskih nalaza. No, to se nije dogodilo.


Ako će se Ruska antidopinška agencija žaliti na izrečenu kaznu, slučaj će biti predan Sudu za sportsku arbitražu.