Želje Rusa

Rusija želi domaćinstvo Olimpijskih igara 2036. godine, njihovi sportaši trenutno su pod suspenzijom

Hina

Reuters

Reuters

Ruski sportaši trenutno ne mogu nastupati pod svojim nacionalnim obilježjima na najvećim svjetskim natjecanjima, zbog suspenzije izrečene za sustavnu uporabu nedopuštenih stimulativnih sredstava i prikrivanje te prakse



MOSKVA Rusija se želi natjecati za domaćinstvo Olimpijskih igara 2036. i priprema se pronaći najpogodniji grad za tu utrku.


“Moramo se natjecati za domaćinstvo Igara 2036., cijela zemlja mora imenovati dostojnog kandidata”, izjavio je zamjenik ruskog premijer Dmitrij Černišenko u utorak u Moskvi.


Izborni proces će voditi Ruski olimpijski odbor i ministarstvo sporta, a među potencijalnim kandidatima su već otprije spominjani Sankt Peterburg i Kazanj.




Ruski sportaši trenutno ne mogu nastupati pod svojim nacionalnim obilježjima na najvećim svjetskim natjecanjima, zbog suspenzije izrečene za sustavnu uporabu nedopuštenih stimulativnih sredstava i prikrivanje te prakse. No, Rusija i dalje ima svoje predstavnike koji u slučaju osvajanja zlatnih odličja ne mogu čuti nacionalnu himnu, ali sportašima koji se nisu dopingirali je dopušten nastup.


Ruski sportaši će bez nacionalnih obilježja nastupati i na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu koje su na rasporedu od 4. do 20. veljače 2022.


Uspiju li Rusi dobiti domaćinstvo, to će biti već treće olimpijske igre na prostoru njihove države, nakon što je Moskva bila domaćin Ljetnih OI 1980., a Soči ugostio Zimske OI 2014.


Međunarodni olimpijski odbor (MOO) već je odabrao domaćine Ljetnih olimpijskih igara za sljedeća tri ciklusa, a to su Pariz (2024.), Los Angeles (2028.) i Brisbane (2032.) koji prvi put izabran na nov način, bez kandidacijske procedure i glasovanja kako bi se smanjila mogućnost malverzacija koje su se događale u prošlosti.


MOO još nije službeno raspisao natječaj za domaćinstvo Igara 2036., ali su neke zemlje već spominjane kao mogući kandidati. Osim Rusije, interes za domaćinstvo iskazala je i Njemačka, čiji bi kandidat trebao biti Berlin. Nijemci, naime, na stogodišnjicu Igara 1936. koje je organizirala nacistička Njemačka, žele pokazati koliko su se promijenili i odmaknuli od tog mračnog doba u njihovoj povijesti.