Kvalifikacije za OI

Rusi preokrenuli u posljednjoj četvrtini, a suci poništili pogodak Hrvatske u zadnjoj sekundi

Igor Duvnjak

SUCI NISU PRIZNALI POGODAK ZA REMI - Andro Bušlje/Foto HVS

SUCI NISU PRIZNALI POGODAK ZA REMI - Andro Bušlje/Foto HVS

Hrvatska je vodila 9:5 u drugoj četvrtini, ali s dvije serije 0:3 Rusi su došli do pobjede i preuzeli prvo mjesto



RIJEKA Hrvatski vaterpolisti doživjeli su prvi poraz na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre, koji se odvija u Rotterdamu. Igrači izbornika Ivice Tucaka su nakon pobjeda protiv Rumunjske, Nizozemske i Francuske uz uspone i padove u konačnici poraženi s Rusijom u kiši golova u kojoj su na koncu oni pokisli.


HRVATSKA – RUSIJA 13:14

Utakmica 4. kola B skupine kvalifikacija vatrepolista za Olimpijske igre: Hrvatska – Rusija 13:14 (5:3, 4:4, 4:4, 0:3). Plivalište u Rotterdamu. Suci Turkann (Turska), Sanadze (Gruzija).
HRVATSKA: Bijač, Macan, Fatović 4, Lončar 1, Joković 1, Bukić 1, Vukičević 2, Bušlje 1, Miloš 1, Vrlić 1, Burić 1, Garcia, Popadić.
RUSIJA: Kostrov, Sučkov, Kiselev 1, Dereviankin 1, Ashaev 1, Harkov 5 (1), Merkulov 2, Nagaev 2, Pronin 1, Kholod, Lisunov, Šepelev 1, Ivanov.
Igrač više: Hrvatska 8 (3), Rusija 16 (10). Peterci: Hrvatska 1 (0), Rusija 1 (1).

U posljednjem napadu je Andro Bušlje pogodio mrežu, ali suci nisu priznali gol i na koncu je 14:13 za Ruse, koji su preuzeli prvo mjesto sa sedam bodova. Druga je Hrvatska sa šest bodova…




Igrajući u vrijeme ručka, momčadi su počele nonšalantno odrađivati obrambene zadaće, sve je to urodilo bujicom golova, tolikom da je u prvih nepunih pet minuta postignuto čak sedam pogodaka. Pritom se nitko nije uspio odvojiti, sve do 4:3 za Hrvatsku, koja je potom zaradila peterac koji Loren Fatović nije uspio realizirati. Iskupio se već u idućem napadu golom za 5:3.


Početkom druge četvrtine ostvareno je prvo značajnije hrvatsko odvajanje kada je Ante Vukičević iz daljine poentirao za 6:3 protiv obrane momčadi ruskog izbornika Sergeja Evstegnejeva, nekadašnjeg istaknutog beka riječkog Primorja. Ruska obrana je sve teže držala ritam s hrvatskim napadom, kada se Vukičević ponovio, bilo je već 9:5 tri minute do “velikog odmora”.


Ipak, do konca četvrtine viđena je ruska reakcija i razmak je prepolovljen, bilo je 9:7 poslije dviju četvrtina. Serijom 3:0 suparnici su u trećoj četvrtini stigli već na 9:8. Tada je opet proradio hrvatski napad, Loren Fatović je nepune tri minute prije posljednjeg odmora povećao na 12:9, ali to je varljiva prednost. Na koncu četvrtine bilo je samo 13:11, a nizom 3:0 Rusija je uspjela povesti 14:13 dvije minute prije kraja, što je i konačni ishod…


Hrvatska se sutra u posljednjoj utakmici u skupini ulozi velikog favorita sastaje sa oslabljenom i otpisanom Njemačkom (20.30 sati).