Uvjerljivo slavlje

Rukometašice Hrvatske ostvarile prvu pobjedu na SP-u: Pucački trening nakon početnog grča

Igor Duvnjak

ŠEST POGODAKA U GOLIJADI - Ana Turk

ŠEST POGODAKA U GOLIJADI - Ana Turk

Nakon neizvjesnog početka, nastavak nije nudio priču, dvojbeno je bilo samo s koliko razlike će favoritkinje osvojiti bodove



RIJEKA Hrvatske rukometašice ostvarile su očekivano s Paragvajem, poslije početnog “zamuckivanja” oslobodile su se grča izazvanog svakako startnim porazom od Brazlki i do kraja su, obavljajući pucački trening, nadmašile totalnog autsajdera – 38:16. Nakon neizvjesnog početka nastavak nije nudio nikakvu priču, dvojbeno je bilo samo s koliko golova razlike će favoritkinje osvojiti bodove.


Hrvatska – Paragvaj 38:16

Utakmica 2. kola G skupine Svjetskog prvenstva rukometašica: Hrvatska – Paragvaj 38:16 (15:5). Dvorana u Castellonu. Suci Erdogan i Odzeniz (Turska).


HRVATSKA: Bešen, Paula Posavec 2, Krsnik, Stella Posavec 4, Mičijević, Kapitanović, Larissa Kalauss, Ježić 4, Burić, Šimara 2, Dežić 5 (3), Debelić 5, Turk 6, Mamić 4, Blažević 6 (3), Pijević.




PARAGVAJ: Acosta, Acuna 7 (2), Insfran 2 (1), Rolon 1, Fiore 1, Santos, Fleitas, Faria, Gonzalez 1, Leiva 1, Ocampos, Villalba, Fernandez 2, Gimenez, Miskinich, Mendoza 1.


Isključenja: Hrvatska 10, Paragvaj 14 minuta. Sedmerci: Hrvatska 6 (6), Paragvaj 7 (4).

Nervoza je u prvim trenucima činila svoje, napetost je uzimala danak te su bili vidljivi i isforsirani udarci, ali i promašaji te su i na jednoj i na drugoj strani napadi odlazili u vjetar dok su minute prolazile. Post je konačno okončan krajem četvrte minute kada je hrvatska ekipa osvojila loptu i sjurila se u brzi kontranapad iz kojeg je Paula Posavec u čistoj situaciji lako poentirala. Druga je stvar što se do drugog pogotka moralo čekati skoro isto toliko dugo kada je kapetanica Katarina Ježić, opet iz kontre odgovorila na izjednačenje Paragvajki.


Agresivna zona Južnoamerikanki je stvarala neočekivano velike probleme favoritkinjama izlazeći daleko na njihove vanjske igračice, a epilog je bio da hrvatski pogodak na postavljenu zonu nije stizao niti nakon trećine poluvremena, u 12. minuti zasvijetlilo je toliko teško vjerojatnih 3:2 za Paragvaj. I to uz činjenicu što je samo minutu prije Tea Pijević obranila sedmerac Acuni.


Obrane Pijević


Hrvatska vratarka (ukupno obranila tri sedmerca) je potom kod 4:3 za Hrvatsku obranila dva teška “zicera” i dala veliki poticaj suigračicama tijekom hrvatske serije od čak 7:0 u kojoj su dvije Ane, Turk i Debelić te Valentina Blažević iz sedmerca i potom Katarina Ježić te Paula Posavec dovele svoju ekipu na velikih – 9:3. Kako je hrvatski napad konačno proradio, a obrana je ionako za konkurentkinje bila “minsko polje”, desetak minuta do odmora suparničkom kormilaru nije preostalo drugo nego minutom odmora pokušati nekako zaustaviti kola koja su odjednom jako jurnula nizbrdo.


Pomoći, međutim nije bilo, Paragvajke su petnaestak minuta nemoćno stajale pred hrvatskom zonom kao pred Kineskim zidom, a na drugoj strani se razvio i hrvatski napad, pa se u Castellonu konačno počela odvijati očekivana rukometna igra “mačke i miša”. Ubrzo je bilo i 12:4, Valentini Blažević i suigračicama se ruka oslobodila grča, a Ježić je okončala kanonadu zaokruživši do odmora razliku na deset pogodaka – 15:5.


Mamić se ozlijedila


Rasplet iz prvog poluvremena je, naravno, odredio i događanja u drugom dijelu nadmetanja ovih sasvim neravnopravnih suparnica. Pijevićeva je nastavila braniti “zicere” i sedmerce, Stella Posavec i suigračice su na drugoj strani nemilosrdno nastavile rešetati paragvajsku mrežu te se utakmica konačno sve više odvijala u skladu s najavama pretvarajući se u običan trening za Hrvatsku. Ubrzo je bilo 20:6 za Hrvatsku, te je posljednja trećina utakmice sve više postajala najobičnije obavljanje formalnosti u kojem je hrvatski izbornik Nenad Šoštarić sasvim mirno mogao davati priliku i igračicama s klupe.


Igra se pretvorila u jurnjavu ekipa od kojih su obje bile sasvim svjesne da se ništa bitno ne može promijeniti iako je do kraja bilo skoro dvadesetak minuta. Niti hrvatske igračice s klupe nisu popuštale, prednost je rasla, u 45. minuti Josipa Mamić je ostvarila najveću razliku, 28:13. Ubrzo je bilo 35:15 i na kraju čak 38:16, ali sve je pokvario pad i ozljeda Josipe Mamić koja je iznesena na nosilima, ali informacije su da će se oporaviti na vrijeme.


Hrvatska u ponedjeljak u posljednjoj utakmici u skupini igra s Japanom.