Pripreme za SP

Rukometaši Hrvatske u Poreču igraju prvi od dva susreta protiv Španjolske: “Popuštanja nema, ovo je pravi test”

Ivica Cerovac

Zlatko Horvat/Foto PIXSELL

Zlatko Horvat/Foto PIXSELL

Popuštanja sigurno neće biti, ali dobro znamo za što se pripremamo, a to je SP. Ove utakmice trebaju poslužiti da isprobamo neke varijante vezane uz predstojeće natjecanje - kaže Zlatko Horvat



PULA Red treninga, red testiranja na koronavirus. Tako otprilike protječu dani najboljim hrvatskim rukometašima koji se u Poreču pripremaju za svjetsku smotru kojoj će od 13. do 31. siječnja domaćin biti Egipat. Završno okupljanje započelo je 1. siječnja ranojutarnjim testiranjem u Zagrebu, potom se istog dana »utvrdilo gradivo« po dolasku u Poreč, da bi se »kauboji« jučer opet testirali, kao uvertira u današnji ogled sa Španjolcima.


– Svako malo imamo testiranje i sigurno da nam to više nije strano. Jednostavno, epidemiološke mjere su takve i moraju se poštovati, a već smo se i navikli na tu proceduru jer smo se i u klubovima morali testirati pred utakmice, kako one domaće, tako i europske.


Tako će biti i pred početak Svjetskog prvenstva i za vrijeme njega te ćemo se sigurno još 10 do 15 puta testirati – uvjeren je najiskusniji hrvatski reprezentativac Zlatko Horvat.




– Mene je korona zasad zaobišla, a i sa zdravstvene strane nemam nikakvih problema. Što se tiče ostatka reprezentacije, Štrlek nam se priključio, čekamo Karačića koji ima problema s pubičnom kosti, a Šego će uskoro imati pregled nakon kojeg ćemo točno znati kakvo je njegovo stanje. Stepančića, nažalost, zbog ozljede neće biti u Egiptu.


Kratak period


Danas će u Poreču, s početkom u 17.15 sati, Hrvatska odigrati prvi od dva susreta EHF Euro Cupa protiv Španjolske (uzvrat se igra 9. siječnja u Madridu). Bit će to sraz reprezentacija koje su prije nepunu godinu dana dvaput odmjerile snage na europskoj smotri. U Beču je u drugoj fazi natjecanja rezultat bio 22:22, nakon čega je Španjolska četiri dana kasnije u Stockholmu slavila s 22:20 i okitila se naslovom prvaka Starog kontinenta. Bit će ovo prilika za uzvrat, premda je svima jasno da će utakmice koje slijede biti s puno manjim nabojem i bez izraženog natjecateljskog žara.


– Popuštanja sigurno neće biti, ali dobro znamo za što se pripremamo, a to je Svjetsko prvenstvo. Stoga moramo biti pažljivi i krajnji rezultat nam ne bi smio biti imperativ, već nam ove utakmice trebaju poslužiti da isprobamo neke varijante vezane uz predstojeće natjecanje, a mislim da će isto napraviti i Španjolci – uvjeren je Horvat.


– Neće to sigurno biti utakmice kakve su bile na Europskom prvenstvu ili kakve bi bile da je riječ o Svjetskom prvenstvu, što ne znači da ih nećemo ozbiljno shvatiti. Kratak je period za pripreme i nema se vremena za nešto više te će nam ovo biti jedine provjere prije Egipta, ali nije nam to ništa novo, jer svake godine u ovo vrijeme odigramo po dvije pripremne utakmice.


Makedonska veza

Hrvatska će u Egiptu na desnom krilu imati »makedonsku vezu«, Zlatko Horvat igra za Metalurg, a povratnik u reprezentaciju Ivan Čupić brani boje gradskog rivala Vardara.
– Normalno da mi je drago što se jedna takva osoba vratila u reprezentaciju i da je opet tu s nama. Vjerujem da smo nas dvojica svih ovih godina maksimalno pokrila tu poziciju desnog krila te da će tako biti i na ovom prvenstvu – rekao je Horvat, kojem je Čupić olakšao prve makedonske dane. – Sve je odmah puno lakše kad te u novoj sredini dočeka netko od poznatih, lakše se snaći te mi je Čupić puno pomogao u boljoj aklimatizaciji na Skoplje. Što god mi treba, gdje se nešto može nabaviti, samo nazovem njega i sve je riješeno. Premda smo rivali, družimo se koliko je to moguće s obzirom na naš raspored te činjenicu da smo u ovoj sezoni i jedan i drugi po dva puta bili u izolaciji. Imamo svoje familije, neki svoj ritam, ali malo vremena da se vidimo uvijek se pronađe.

Gledatelji i atmosfera


Novitet će biti nikad veći broj reprezentacija na svjetskoj smotri, njih 32, a ona koja se želi okititi medaljama morat će biti spremna na najvišoj razini odraditi devet utakmica u 18 dana.


– Broj utakmica se nije promijenio povećanjem broja sudionika, samo je drugačiji sistem natjecanja. Prije bismo u prvoj fazi skupine imali njih šest, sad će ih biti po četiri, a nama je ždrijeb dodijelio Katar, Angolu i Japan. Reprezentacije su to, pogotovo Katar i Japan, koje imaju svoj mir što se tiče rada, odlične izbornike i morat ćemo ih ozbiljno shvatiti.


Trebat ćemo biti pažljivi i nećemo se smjeti opustiti, no vjerujem da ćemo to apsolvirati u našu korist i s četiri boda, s kojim će nam biti puno lakše dalje igrati, otići u drugu fazu natjecanja – istaknulo je krilo reprezentacije Hrvatske, koja se u drugoj fazi križa s grupom u kojoj se nalaze Danska, Argentina, Bahrein i Kongo, nakon čega će dvije najuspješnije reprezentacije izboriti prolazak u četvrtfinale.


– Iskreno, ne sviđa mi se taj sustav natjecanja. Mislim da su trebali napraviti da se iz skupine odlazi u osminu finala, ili da se kao na Europskom prvenstvu prve dvije vrste druge faze plasiraju u polufinale, no tako je, kako je, snaći ćemo se već nekako.


Turbulentna 2020. godina ispunjena prekidima, odgodama i izolacijama zacijelo će ostaviti traga na svim sudionicima svjetske smotre.


– Svi smo u istom košu i svi imamo iste probleme, ali kao i na svakom prvenstvu, sve će reprezentacije željeti doći do ciljeva koje su si zacrtale. Neće s te strane biti nešto drukčije, a po onome što znam iz medija, probleme s otkazima imaju jedino Nijemci. Ono što će definitivno biti čudno, to je igranje pred praznim gledalištem i sigurno je da će nam navijači nedostajati, ali i bez njih odradit ćemo prvenstvo kako spada. Nije se promijenilo ono što je najbitnije, a to je atmosfera u našoj reprezentaciji koja je uvijek vrhunska – zaključio je Horvat.