Dominik Kuzmanović

Vratar Nexea i Hrvatske briljirao je u zadnjoj pripremi uoči SP-a: “Na ovakva se natjecanja uvijek ide pobijediti”

Igor Duvnjak

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Ne želim sada nešto najavljivati, ali na ovakva se natjecanja uvijek ide pobijediti. Nadam se dobrom iskustvu, našoj dobroj ekipi, a onda ćemo vidjeti što nam donosi ovo prvenstvo - kaže Kuzmanović



POREČ Dan po dan i pripreme hrvatskih rukometaša u Poreču za Svjetsko prvenstvo, što će se od 11. do 29. siječnja održati u Švedskoj i Poljskoj, polako se bliže kraju. Pred hrvatskim reprezentativcima je tjedan u kojem počinje svjetska smotra, do petka 13. siječnja i utakmice s Egiptom preostaju još one »najfinije obrade« da bi hrvatski proizvod na svjetskoj izložbi rukometa djelovao što blistavije.


– Okupili smo se nakon Božića, to je bio prvi dio priprema – kaže Dominik Kuzmanović, mladi vratar Nexea, Dugoselčanin rođen 2002. godine, koji je uz Mateja Šunjića i Riječanina Dine Slavića u trolistu hrvatskih čuvara mreže za Svjetsko prvenstvo.


– Tada smo trenirali četiri dana u jednom solidnom ritmu. Nakon Nove godine smo se nanovo okupili, sada je bio malo jači ritam, malo više rada na fizičkoj pripremi te su noge bile malo teške.




Ulaskom u posljednje dane pripema prije prvenstva trebamo usavršiti svoju formu, tako da na Svjetsko prvenstvo dođemo što je moguće spremniji.


Niti ovoga puta reprezentaciju sudbina nije mazila kada je riječ o ozljedama, u momčadi je došlo do promjena, među inima je otpao i Riječanin Tin Lučin, a uskočio je iskusnik i bivši Zamećanin, Jakov Gojun.


Vratari


– Istina je da imamo dosta ozljeda. Na nekim pozicijama su dosta izražene, ali to je takav sport, sve više se događaju ozljede. I druge reprezentacije imaju problema te mislim da ne trebamo u tome tražiti nikakvu izliku. Imamo dovoljno kvalitetnih i dobrih igrača. Trebamo biti kvalitetna momčad, a na kraju timovi uvijek pobjeđuju. Uglavnom, nemamo razloga za brigu.


I na ovom Svjetskom prvenstvu, kao uostalom u svakoj rukometnoj utakmici, vratarske su uloge itekako važne, jasno je da će hrvatska momčad trebati veliku pomoć svojih vratara.


– Sada smo tu nas trojica, Mate, Dino i ja, prvi put smo u ovakvom skupu zajedno. Na čelu s trenerom vratara moramo puno raditi. Ima tu i bit će dosta posla, puno priprema, dosta komunikacije među nama. Sva trojica moramo čim više raditi i pripremiti se najbolje što možemo. U nekim će utakmicama na Svjetskom prvenstvu biti više obrana, a u nekima manje, no važno je samo da pobijedimo, a mi vratari pomognemo obrani najbolje što možemo.


Jasno je da će itekako sve ovisiti i od igrača ispred vratara, momaka koji u koktelu mladosti i iskustva čine obnovljenu hrvatsku reprezentaciju.


Obrana


– Mi djelujemo čvrsto i kompaktno u obrani. To se možda po broju primljenih golova nije moglo primijetiti na ovim pripremnim utakmicama. Igramo i malo brže u napadu te samim time i to doprinosi većem broju golova na utakmici.


Pred Dominikovim društvom su sada važni međunarodni ispiti, u prvom planu i u njihovim mislima je prva utakmica u skupini G protiv Egipta.


– Nas sada zanima najviše prva utakmica s Egiptom. To ne treba skrivati, takav je plan. Idemo korak po korak, a taj prvi korak je Egipat. Ta će nam utakmica otvoriti daljnje mogućnosti, stoga smo maksimalno fokusirani na nju.


Kuzmanović, kao i svaki njegov suigrač, ima svoje želje i planove na Svjetskom prvenstvu, druga je stvar što će se od toga ostvariti.


– Ne želim sada nešto najavljivati, ali na ovakva se natjecanja uvijek ide pobijediti. Nadam se dobrom iskustvu, našoj dobroj ekipi, a onda ćemo vidjeti što nam donosi ovo prvenstvo – poručio je Dominik Kuzmanović.