Prva liga rukometaša

Večeras se na Kozali igra gradski rukometni derbi, Zamet lovi bodove za promociju

Igor Duvnjak

Matija Perkov između Kozalčana Gabrijela Rajiča i Ante Devčića/Foto A. KRIŽANEC

Matija Perkov između Kozalčana Gabrijela Rajiča i Ante Devčića/Foto A. KRIŽANEC

Egzaktna je računica da Damiru Vučku i društvu trebaju tri boda za ostvarenje željene promocije, dok Kozalčani još uvijek brinu o ostanku u ligi



RIJEKA Nažalost po gradske ljubitelje rukometa, ove sezone u Rijeci nema utakmica Paket24 Premijer lige, tješe se susretima poput večerašnjega gradskoga derbija Kozale i Zameta (20 sati), zadovoljni pritom kako usiljenim maršem zahuktalih rukometaša Zameta, koji s vrha ljestvice glasno najavljuju povratak u elitni razred, tako i uspješnim kozalskim zamasima za isplivavanje iz opasnog vira, samoga dna ljestvice. Stari, višedesetljetni rivali s dijametralno suprotnih pozicija istrčavaju večeras na parket dvorane »Dinko Lukarić« na Kozali, svaki sa svojim željama, ali bez dvojbe puni motiva kako bi u gradu njihov glas jače odjeknuo.


Zamećani su se držali prastare pouke »treba grabiti bodove dok ih je puno u vreći, kada ih je malo, teže ih je osvojiti«, s takvim učinkom i pristupom momčad trenera Matea Hrvatina četiri kola prije kraja na vrhu odmiče Umagu čak pet bodova, ima s njim i bolji međusobni omjer, kao i s preostalim konkurentima, Buzetom i Zadrom 1954. Egzaktna je računica da Damiru Vučku i društvu trebaju tri boda za ostvarenje željene promocije, poslije gradskoga derbija dolaze im u goste Split i BM 07, i to u ulozi autsajdera, u međuvremenu Riječani idu u Rovinj.


Odnos snaga


Večerašnje rivale dijeli bodovna razlika, razmak velik poput onog od zametskog do kozalskog brijega, gosti su osvojili čak 22 boda više. To svakako jest pokazatelj odnosa snaga, druga je stvar koliko je i garancija zametskim favoritima da će ostvariti uspjeh. Dočekuje ih mlada i ambiciozna domaća postava, koja redovitoo ima glasnu podršku s tribina, večeras će svakako to navijanje biti još žešće.




Kozala, iza koje je uzbudljiva sezona, četiri kola prije kraja prvenstva praktički je gotovo pa osigurala plasman na deseto mjesto, najbližim konkurentima odmiče pet, odnosno čak šest bodova, posljednjeplasirana pulska Arena i BM 07 mogu je tek teorijsk prestićii. Kozalčani će do kraja prvenstva ići na gostovanje u Rovinj i Pulu te će ugostiti Dubovac-Gazu.


Pitanja i odgovori


Pozicija Kozale je mnogo ugodnija od one kada je kuburila na dnu bez boda, da bi joj trener Toni Brajković udahnuo život, a pojačani sastav s Devčićem, Tomašom i Mrakovčićem počeo osvajati ove gotovo pa odlučujuće bodove. Trener je u međuvremenu odstupio zbog nesuglasica, momčad vodi nekadašnji igrač Zameta Tadej Široka, koji već duže vremena radi u Kozali. I još uvijek brine brigu o ostanku jer Kozala ne ovisi samo o svom učinku. Broj onih koji ispadaju ovisi, naime, o raspletu Lige za ostanak u Premijer ligi, kao i kvalifikacijama za popunu Premijer lige. Primjerice, ako iz Premijer lige na prvoligaški jug dođu Karlovac i Ribola Kaštela, i ove bi sezone iz Prve lige – jug ispale tri ekipe. Pitanja ima niz, a odgovori počinju stizati, neki već večeras od 20 sati.