Juriš na bodove

Utakmica s velikim ulogom: Zamet dočekuje Dubravu u raspletu utrke za ulazak u Ligu za prvaka

Igor Duvnjak

Vedran Devčić i Boris Konjuh/Foto V. KARUZA

Vedran Devčić i Boris Konjuh/Foto V. KARUZA

Mislimo ući sto posto angažirano u ovu utakmicu. Dat ćemo sve od sebe u tih šezdeset minuta. Nadamo se da će doći što više gledatelja koji će nas nositi do pobjede - kaže lijevi bek Zameta Matija Starčević. 



RIJEKA U Paket 24 Premijer ligi rukometaša »čvorovi stižu na češalj«, večeras počinje uzbudljivi i itekako zanimljivi konačni rasplet utrke za ulazak u Ligu za prvaka u finiš koje mlada ekipa Zameta ulazi s velikim nadama i apetitima. Riječani dočekuju lidera Dubravu i žele punim pogotkom ljubomorno sačuvati teško izborenu četvrtu poziciju koja je u konačnici i dizalo za ulazak »na kat više«, u elitno hrvatsko rukometno društvo, ono Lige za prvaka.


To je, uostalom, tema o kojoj se na Zametu priča već tjednima paralelno s time kako rastu izgledi Zamećana da nasmijani i zadovoljni dočekaju kraj ovog redovnog dijela prvenstva. Uvod u utakmicu je bio malo neobičan, pregovori koji su trajali dva dana su za riječki klub, koji je imao zauzetu dvoranu u subotu i nedjelju radi nastupa Anatolija Karpova pa onda i Gorana Karana, urodili su ipak nekako željenim plodom i to tek u četvrtak u noćnim satima kada je definitivno odobreno da se susret ipak igra večeras.


U ovom posljednjem »dijeljenju« ulog Zamećana je veliki, toga su itekako svjesni u momčadi Riječana, to je potvrđeno i na jučerašnjoj konferenciji za medije na kojoj su govorile dvije riječke nade, pivot Veron Načinović i lijevi bek Matija Starčević.




– To nam je najbitnija utakmica sezone, vidjet ćemo ili jesmo ili nismo – kazao je Veron Načinović o večerašnjem nadmetanju. – Baš bi svima puno značilo da igramo tu Ligu za prvaka. Što se pak tiče tog termina igranja u petak, nemamo sada što previše se žaliti i jadikovati, od toga nema kruha. Moramo biti spremni što bolje možemo i svu snagu i koncentraciju dati u tih sat vremena utakmice.


Motiv


Zamećani su u prošla dva susreta odigrali atomski nastavak s Goricom, u Bjelovaru su pali u drugom poluvremenu, ispada da je recept za večeras odigrati što bolje u kontinuitetu.


– Recept je da svih 60 minuta jednostavno odigramo najbolje što možemo, počevši s obranom. Mi imamo više motiva nego gosti, uz to igramo doma. Stoga nas ne zanimaju nikakva poluvremena nego svih 60 minuta treba odigrati na razini i bacati se na glavu.


Dubrava, koju vodi nekadašnji igrač Zameta Krešo Ivanković, lider je premijerligaške ljestvice, što govori o kvaliteti večerašnjih gostiju.


– Dubrava je sigurno uz Goricu najkvalitetnija ekipa lige, ali mi smo doma favoriti sa svakim, moramo opravdati tu ulogu i pobijediti.


Mlada družina Zamećana je u svakom slučaju puna motiva »kao šipak koštica«, izazov je velik, mladi Riječani sada jedva čekaju ulazak u ovu posljednuju utakmicu redovnog dijela prvenstva koja im toliko mnogo znači To je, uostalom, potvrdio i Matija Starčević.


– Veliki je taj naš motiv za ovu utakmicu. Ipak je ovo reći odlučujući susret u ovoj sezoni. Normalno, kao što je već rečeno, bilo bi lijepo da igramo tu Ligu za prvaka nakon četiri godine.


Momčad večerašnjih gostiju, sastav Dubrave, svakako bila najspominjanija tema tijekom ovog tjedna u momčadi Zameta, krojili su se planovi i raspredalo o taktici u taboru Riječana, o strategiji kojom bi se nadmudrilo zagrebačke goste.


– Naravno da mi mislimo ući sto posto angažirano u ovu utakmicu, nabrijani i dat ćemo sve od sebe u tih šezdeset minuta, pritom ne smijemo popuštati u niti jednoj minuti. Ja mislim da bi to bio recept za pobjedu.


Stara je rukometna mudrost da sve počinje od obrane, kao što se i kuća gradi od temelja. Uz sav tko zna kako dobar učinak u napadu teško je nadomjestiti eventualnu pamučnu defenzivnu branu te je jasno da stoga i Riječani itekako razmišljaju kako što više i bolje zapriječiti prilaze s raznih strana k svojim vratima večeras s Dubravom. Naravno da ih s obzirom na napadačke kvalitete gostiju tu čeka itekako mnogo posla.


– U obrani ćemo imati itekako teških zadaća, Dubrava je jako kvalitetna momčad u napadu. Opasni su sa svih pozicija, ali mi smo se za to dobro pripremili tijekom ovog tjedna i mislim da bismo ih trebali jako stisnuti u obrani i pokazati kako se ustvari igra na Zametu.



Tim menadžer Zamećana Boris Konjuh, kao i svi u klubu, nada se i želi da će momčad zaigrati najbolje što može.– Cijelu sezonu govorimo za razne utakmice da su ključne, a ova je zaista ključna. U biti je jedina ključna, kao što ponavlja naš trener Valter Matošević, ono što radimo od 12. kolovoza će se sliti u jednu jedinu utakmicu, u 60 minuta igre. Uvjeren sam da se može ponoviti naša igra u Umagu, ponovi li se, neće biti nikakvog straha. Dečki su tu da »poginu na terenu«, da iz igre izađu »krvavih koljena«, tako smo govorili još u vremenima kada smo igrali na betonu. Uvjeren sam da to dečki mogu i hoće. Posljednji dani na treninzima pokazuju da su dečki sve kompaktniji, složniji, svi za jednoga, jedan za sve, ništa drugo osim pobjede ne dolazi u obzir. To je šansa koju ne smiju ispustiti upravo da bi pokazali potencijal u Ligi za prvaka. Tamo mogu igrati opušteno, neopterećeno i onda će se konačno vidjeti ona njihova prava vrijednost koju mi stalno naglašavamo.


Neosvojiva tvrđava


Zamećani su i u dosadašnjim prvenstvenim utakmicama ove sezone pokazivali »kako se igra na Zametu« i to toliko zorno da su od svog domaćeg parketa stvorili neosvojivu tvrđavu pred kojom su padali svi dosadašnji razni riječki gosti. Pritom je u posljednja dva nastupa na domaćem terenu tome bilo podosta svjedoka.


S Dubrovnikom, kada je utakmica bila i humanitarnog karaktera skupilo se dosta ljudi, lijepa brojka gledatelja na tribinama je bila i prilikom preokreta za pamćenje s Goricom. U oba ta susreta su Zamećani imali snažnu i uvijek dobrodošlu podršku svojih navijača. Jasno da im je večeras itekako potrebna pomoć njihovog »osmog igrača«, huk navijača u jurišu na bodove koji im mnogo vrijede, znače ulazak u Ligu za prvaka. Ovaj je utakmica s obzirom na njezinu važnost za Zamećane također i snažan mamac za riječke ljubitelje rukometa, koji su se ionako polako počeli vraćati na Zamet.



Ulazak u Ligu za prvaka bi za klub bio snažan vjetar u krmu, to potvrđuje i prvi čovjek Zameta, predsjednik Vedran Devčić.– Vjerujem da svaki sportaš i svaka osoba koja radi u sportu ustvari živi i radi za ovakve utakmice u koje stane cijela sezona. To je posljednji susret redovnog dijela prvenstva i to s trenutno prvoplasiranom momčadi u ligi. To je susret koji nas nakon nekoliko sezona vodi u Ligu za prvaka, prvi put poslije 2016. godine. Zadovoljan sam što igramo upravo s prvoplasiranom ekipom. Do sada smo pokazali da najbolje igramo s najboljima. Motiva neće nedostojati, ovo je zaista utakmica i prilika da se dokažemo da vrijedimo, da ekipa dokaže da vrijedi i pripada u gornji dom hrvatskog rukometa. U tom slučaju bismo drugi dio sezone odradili u jednoj potpuno drugačijoj atmosferi.


– Jasno da itekako želimo da bude što više ljudi. Lijepo je igrati pred ispunjenim tribinama i sada se nadamo će doći što više ljudi, da će ih biti u što većem broju i da će nas publika nositi k ovoj željenoj pobjedi.


Utakmica Zamet – Dubrava u Centru Zamet igra se večeras u 19 sati.