Hrvoje Horvat

Trener u Červarovoj reprezentaciji i riječki zet: ‘Izborimo li polufinale, možemo se nadati svemu’

Igor Duvnjak

Foto D. JAVOROVIć/PIXSELL

Foto D. JAVOROVIć/PIXSELL

Moramo ići korak po korak, maksimalno fokusirani na skupinu, prvo na Crnu Goru pa nadalje, a onda vidjeti što nas čeka u drugom krugu. Izborimo li to polufinale u Švedskoj, onda se možemo nadati svemu jer kvalitetu imamo. Primarni cilj je plasman na Olimpijske igre - kaže Hrvoje Horvat



RIJEKA  Hrvatska muška rukometna reprezentacija danas zatvara prvu stranicu priprema za Europsko prvenstvo što se od 9. do 26. siječnja održava u čak tri zemlje, u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.


Već uobičajeno za ovo doba godine, okupljeni su igrači koji nemaju obaveza u inozemnim klubovima te će tek u završnoj fazi rada trofejni izbornik Lino Červar dobiti na raspolaganje sve »inozemce« na koje računa. Unatoč poslovično mukotrpnim treninzima, reprezentativci su motivirani za skorašnje velike sportske izazove s kojima kreću u novu 2020. godinu.


– Raspoloženje u reprezentaciji je uvijek isto, dečki koji se odazovu su maksimalno motivirani i koncentrirani – kaže Hrvoje Horvat, trener u reprezentaciji, izdanak slavne hrvatske rukometne obitelji, nekada istaknuti igrač, sada zapaženi stručnjak. Istoimeni otac, slavni bjelovarski »Cveba«, čiji nadimak se i danas u svjetskom rukometu izgovara sa štovanjem, bio je ni manje ni više nego najbolji igrač na svijetu u tamošnjem Partizanu i u reprezentaciji, u momčadima koje su sve osvojile. Njegov sin je krenuo očevima stopama, nakon zapažene igračke karijere sada je kormilar našičkog Nexea. Inače je i riječki zet, tast mu je istaknuti riječki nogometaš Đuro Prostran.


Kult reprezentacije




– Atmosfera je radna, kult reprezentacije je vrlo visok. Sigurno da je ovo faza u kojima isprobavamo varijante s mlađim igračima, neke dečke koji do sada možda nisu bili u prvom planu. Sve to kako bismo vidjeli tko nam što može donijeti i na koga se u budućnosti može računati. Odradili smo jako dobar dio priprema i sada čekamo da nam se zapravo priključe »udarne igle« iz Francuske i Njemačke kako bismo krenuli u srž priprema u onom vremenu koje će nam preostati.


I on se dobro uklapa u ovaj reprezentativni stožer nakon dugog igračkog i trenerskog rukometnog staža, dobro je sinkroniziran s momčadi i »šefom orkestra«, dirigentom Linom Červarom, koji se kroz niz godina naosvajao titula, trofeja i medalja na najvećim natjecanjima. Nema dvojbe da stručni stožer »diše kao jedan«.


– S obzirom na to da sam već bio u stručnom stožeru reprezentacije i da me Lino ponovno vratio, to govori o tome da je naša suradnja jako dobra, da je on zadovoljan koliko sam i ja. Tu smo dosta kompatibilni, a naravno da u svemu tome Lino ima posljednju riječ. On je glavni, izbornik je. Svi, međutim, pušemo u ista jedra. Pritom je bitno da ostanemo zdravi, nadamo se pozitivnom krajnjem ishodu.


Spominjanje zdravlja u reprezentaciji automatski asocira na nedavne dvije teške ozljede lijevih krila, prvo Lovre Mihića iz poljske Wisle, onda i Labinjana Frana Milete iz Nexea, obojica su ispala iz kombinacije za Europsko prvenstvo.


– Rukomet i jest kontaktni sport. Već sam rekao da su dečki maksimalno motivirani i dogodile su se te ozljede koje su plod čiste slučajnosti. Riječ je o skočnim zglobovima, doskocima na nogu suigrača. Neke stvari se ne mogu izbjeći, riječ je o jednom trenutku neopreznosti. Naravno da nam je žao i da boli svaka ozljeda, svaki izotanak. Ali, moramo gledati prema naprijed, prema prvenstvu. Bitno je da svi dečki koji su tu i oni koji će doći ostanu zdravi i daju svojim maksimum kako bismo uspjeli kompenzirati te izostanke.Izostanak dvojice kandidata za europsku smotru će silom prilika prouzročiti određeni preustroj u slaganju momčadi za prvenstvo.

– Naravno da se nešto mijenja. Još je svakako prerano govoriti o imenima, svima naime želimo dati šansu i pustiti dečkima da se pokažu, da budu motivirani. Stoga je prerano govoriti tko će preuzeti uloge ozlijeđenih, tko će ih zamijeniti. Sigurno je da imamo veliki broj reprezentativaca, izbor je širok, izbornik će svakako sam odlučiti tko će zadovoljiti njegove visoke kriterije.


Poreč


Reprezentativci će danas dobiti malo predaha, a onda hvataju zalet za nove treninge u Poreču odmah poslije Božića.


– Nažalost, kompletni ćemo biti tek 1. siječnja kada se priključuju »Nijemci«, budući da oni svoja bundesligaška kola igraju još 29. prosinca. Nemamo mi tu što puno ne raditi na fizičkoj pripremi, u tom segmentu ćemo malo osvježiti igrače, dogovoriti pritom i neke osnovne polaske u napadu te obrambena načela. Treninga je jako malo za pričanje o nekim velikim stvarima, to je gotovo i nemoguće. Dečki su, međutim, dugi niz godina u reprezentaciji, znaju što se od njih očekuje. Vremena će uglavnom biti vrlo malo, probat ćemo izvući što će više da u tim kratkim razdobljima da bismo maksimalno spremni u prvom kolu prvenstva dočekali nezgodnu Crnu Goru.


Lina Červara vraćaju lijepe usponene na Graz u kojem hrvatska selekcija igra u svojoj skupini. Tu je pod njegovim vodstvom igrala na europskoj smotri 2010. godine i na koncu je stigla do bečke završnice kada je osvojena srebrna medalja. Iz ove sadašnje skupine dva najbolja idu dalje i prenose se bodovi.


– Skupina će biti zahtjevna. Mi nominalno jesmo favoriti u tim utakmicama, međutim, znamo da je Crna Gora već bila »dark horse« u kvalifikacijama. Izbacivala je među ostalima i Švedsku, pobijedili su i Dansku tako da jako respektiramo Crnogorce. Oni imaju izrazito dobre šutere, odličnu crtu, krila, s jednim fantastičnim golmanom mogu napraviti jako veliki problem svim reprezentacijama. Bjelorusija je standardni sudionik svih velikih prvenstava, s okosnicom iz Minska, oni isto tako mogu odigrati jako dobro, prikazati jako dobru obranu s dobrom tranzicijom. Puhovski im dominira u napadu. Tu je i utakmica sa Srbijom, to su uvijek posebni susreti s nacionalnim nabojem i tu će također svaka sitnica odlučivati o pobjedi. Cilj nam je prenijeti dva boda u novu fazu natjecanja te onda ići korak po korak, videći kako će se razvijati situacija.



Hrvoje Horvat je riječki zet, osim toga kao igrač i potom kao trener jako dobro poznaje riječki rukomet, kojem niže komplimente.– Zamet, kao krovni klub u tom dijelu, već godinama izbacuje godinama igrače. Moji suigrači su bili Džomba i Sulić i drugi. Sigurno da je to jedan bazen u kojem je uvijek bilo puno klubova, Zamet, Kozala i drugi. To je jako dobra sredina s jako puno rukometaša, školovanih igrača. U Rijeci se rukomet voli i ima tradiciju i vjerujem da će Rijeka i dalje izbacivati reprezentativce, to je i cilj.


Rukometna reprezentacija je praktički od svog nastanka i izlaska na međunarodnu scenu kroz razna desetljeća s raznim generacijama navikla brojne navijače na velike uspjehe, otvorila im je apetite odličnim rezultatima na najvećim svjetskim natjecanjima. I uoči ovog Europskog prvenstva navijači očekuju puno od svojih miljenika. S druge strane konkurencija je brojna i vrlo kvalitetna.


– Nema sumnje da je hrvatska reprezentacija jako praćena, imamo jako veliki broj navijača. Naravno, što drugo očekivati sukladno tome, s obzirom na naše rezultate od prije, od nas se uvijek očekuju odličja i nastupi u samim završnicama. Jasno da mi stremimo tome, naravno da to želimo, to ne skrivamo. Bili bismo najsretniji da se okitimo zlatom. Primarni cilj je osigurati plasman na Olimpijske igre ako će biti ikako moguće.


Izravni plasman u Tokio vodi, međutim, kroz usko grlo, bit će ga jako teško ostvariti.


– Svakako, bit će jako teško. Morali bismo biti drugoplasirani, morali bismo ući u finale ako je Danska finalist, tada onaj drugi ide u Tokio. Međutim, teško je tako pričati, jer onda preskačemo stepenice, a preskačući ih čovjek se lako može okliznuti. Moramo ići korak po korak, maksimalno fokusirani na skupinu, prvo na Crnu Goru pa nadalje, a onda vidjeti što nas čeka u drugom krugu. Izborimo li to polufinale u Švedskoj, u Stockholmu, onda se možemo nadati svemu jer kvalitetu imamo. Možemo odigrati jako dobro i ako budemo zdravi, što vjerujem da ćemo biti, možemo biti jako dobri.