Mateo Hrvatin

Trener rukometaša Zameta uoči završnih pet kola: “Nema opuštanja dok ne osiguramo promociju”

Igor Duvnjak

Mateo Hrvatin/Foto S. DRECHSLER

Mateo Hrvatin/Foto S. DRECHSLER

Sezonu želimo završiti na najbolji mogući način - kaže Hrvatin



RIJEKA  Povratak u Premijer ligu je rukometašima Zameta na dohvat ruke kao zrela voćka koju samo treba ubrati. Takvi su dojmovi u riječkim rukometnim kuloarima nakon podjele bodova u umaškom derbiju kojom je momčad trenera Matea Hrvatina sačuvala velikih pet koraka prednosti pred Umažanima s kojima ima i bolji međusobni omjer uoči posljednjih pet rundi. U povoljan vikend za Zamećane se uklopio i domaći poraz Zadra 1954 od Hrvatskog dragovoljca pa Zadrani i Buzećani, koji su doma nedavno poraženi od Zameta, za vodećim Riječanima kasne šest bodova. Sjeme posijano jesenas daje plodove, lijepa slika je dijametralno suprotna od ljetošnjih dana, kada je Zamet bio u rasulu, skoro pa pred gašenjem, da bi dolaskom Željka Jovanovića, novog predsjednika, Ivice Lukanovića, Aleksandra Čupića i društva klub konsolidiran, a momčad znatno pojačana.


– Kada se sada vratimo mislima unatrag na onaj 1. lipnja, čak i 1. srpnja, sjetimo se da je bilo pitanje hoće li klub uopće opstati ili ne, hoće li se ugasiti – kaže trener Mateo Hrvatin, koji je dobio u ruke prave adute s kojima je uspješno igrao, s pojačanom ekipom stalno je na čelu prvoligaškog juga. – Sada na sve gledamo iz skroz drukčije perspektive. Ljudi koji su došli u klub odradili su odličan posao i u kratkom vremenu napravili jako puno stvari. Imamo stvarno premijerligaške uvjete, nama na terenu uistinu ništa ne nedostaje. Stoga, ne preostaje nam ništa drugo nego samo trenirati što marljivije i čim prije osigurati povratak u Premijer ligu.


Jedan poraz


Zamet, klub bogate tradicije i zapaženih rezultata, u ovom nižem rangu opravdao je ugled i rezultatima do ulaska u ovaj finiš prvenstva zabilježio je tek jedan poraz.




– Još od kolovoza, kada smo se okupili, imali smo taj cilj koji se zove Premijer liga. Nije bilo lako pobjeđivati iz utakmice u utakmicu i izdržavati taj pritisak ulaska među najbolje. Imamo puno igrača koji su prvi put nositelji igre, kao da im je cijeli klub na leđima. Sada smo na dobrom putu, dečki dobro podnose ove imperative rezultata. Preostaje nam još ovih pet kola, uvjeren sam da ćemo ih odraditi kako treba i na kraju napraviti veliku feštu za povratak u najviši rang.


Vrijedan bod


Zamet je uzbudljivo živio u Umagu, domaćini su bili odmakli na nekoliko golova razlike, ali su na koncu Riječani osvojili zlata vrijedan bod s tradicionalnim rivalima s kojima su i na svom terenu itekako teško ostvarili pobjedu.


– Susret u Umagu je bio skoro pa uobičajen kada je riječ o tim našim susretima. Igrala se čvsta utakmica, a na igrače i jedne i druge momčadi se odrazila važnost tog susreta. U takvoj igri gubili smo skoro cijelu utakmicu te mi je stoga itekako drago da igračima mogu čestitati na ustrajnosti, na iskazanom karakteru. Hvatali smo domaćine i na kraju smo ih uhvatili. Bilo je čak prilike za pun pogodak, žalim za pobjedom, ali mogli smo i izgubiti. Smatram da je taj remi najpravedniji ishod.


Riječani u rukama imaju niz meč-lopti, prva je već za vikend nakon Uskrsa, kada im dolaze Zadrani. Kormilar Zamećana je oprezan, puše i na hladno, ne želi raditi ražanj dok je zec još u šumi. U bogatoj karijeri u kojoj je bio i finalist Svjetskog prvenstva, naučio se kako nikada ne valja prerano slaviti.


– Pred nama je tih posljednjih pet kola, a obećao sam da ćemo ih odigrati kao i onih prvih pet. Dok se promocija i matematički ne osigura, nema opuštanja, a čak ni onda jer sezonu želimo završiti na najbolji mogući način.