Blizu cilja

Rukometaši Zameta su na korak do povratka u Premijer ligu, preostale su još četiri utakmice

Igor Duvnjak

Tin Tomljanović/Foto S. DRECHSLER

Tin Tomljanović/Foto S. DRECHSLER

Nije lako igrati cijelu sezonu s mišlju da se stalno mora pobjeđivati - kaže trener Mateo Hrvatin



RIJEKA  Ustanu li loše volje, rukometaši Zameta, trener Mateo Hrvatin ili neki od članova uprave, kao i poneko ime među njihovim simpatizerkama i simpatizerima, nema boljeg načina da si poprave raspoloženje od pogleda na ljestvicu Prve lige – jug. Zamećani su na čelu kolone sa znatno više pobjeda od prvih konkurenata, s odličnim su položili petnaest puta u proteklih osamnaest ispita. Posljednji u lancu punih pogodaka je onaj protiv Zadra 1954 koji je na Zametu doživio brodolom, konkurent za vrh torpediran je s čak devet golova razlike.


– Znali smo itekako što nam nosi utakmica sa Zadranima i cijelog smo se tjedna za nju pripremali – poručio je trener Zameta Mateo Hrvatin, »fetivi« Zamećanin, dijete kluba, svojevremeni finalist Svjetskoga prvenstva, jedan od tolikih riječkih rukometaša koji je osvajao medalje na najvećim svjetskim natjecanjima. Nakon lanjskih stresova i ispadanja iz Paket24 Premijer lige, sada zadovoljno drži kormilo Zameta.


– Znali smo da su gosti dobra ekipa, koktel mladih i iskusnih igrača. Dočekali smo ih kako treba, dečki su ispoštovali sve dogovoreno tijekom tjedna te smo čak lakše pobijedili no što smo očekivali. I taj susret potvrđuje da idemo kako treba, ishodi su dobri i sada je samo do nas kakav će biti krajnji rezultat.


Složan rad




U prvenstvenim nadmetanjima lider prvoligaškog juga doživio je jedini poraz baš na jugu Jadrana, mat u Dubrovniku kod Ardiaeia ipak nije ispao nagovještajem krize, Damir Vučko, Dario Černeka, Tin Tomljanović i prijatelji brzo su pronašli željeni kurs. Umjesto uzrokom bojazni kao im je bio impuls za zbijanje redova i složni rad za ostvarivanje željenih ciljeva. Trener riječkih rukometaša za sve ostvareno često upućuje pohvale momčadi.


– Dubrovčani su protiv nas bili itekako motivirani. Čak smo i dobro otvorili tu utakmicu, ali s vremenom smo počeli popuštati pod tamošnjim raznim pritiscima i na kraju smo izgubili. Ali, nismo se pokolebali. Mi se od prvoga kola pa nadalje uistinu trudimo svatko u svom segmentu rada, kao oni u igri, tako se ja kao trener zalažem da dečki zadrže fokus na igru i ozbiljnost. Nikome od nas nije bilo lako nakon poraza, ali smo okrenuli stranicu i krenuli kao da je pred nama novo prvenstvo. Znali smo što je pred nama, što nas čeka i što moramo napraviti da bismo došli do cilja koji smo si zacrtali na početku sezone. Dečkima svaka čast jer im nije lako igrati cijelu sezonu s mišlju da se stalno mora pobjeđivati. Čestitam im na ozbiljnosti i fokusiranju na igru.


Pobjeda nad jednim od konkurenata za naslov, Zadranima, dio je trilogije u drugom dijelu prvenstva koja je Zamećane lansirala nadomak osvajanja naslova prvaka. Riječ je prvo o pobjedi na poslovično teškom gostovanju kod Buzećana, a onda na slavlju protiv drugog istarskog izravnog rivala, Umaga, koji je u prvoj utakmici u Rijeci Zamećane dugo pekao na vatrici neizvjesnosti.


Pun pogodak


– Naravno da su ova tri susreta značajna, još smo od početka prvenstva znali što nas očekuje i uistinu smo se itekako pripremali za te tri utakmice. Znali smo što nam nose ti dueli, pogotovo onaj prvi, taj susret u Buzetu. Ispada da nam je taj pun pogodak bio kotač zamašnjak za ono kasnije ostvareno. Tamo smo zbilja dobro odgovorili na pritisak koji nas je dočekao. Ali, uostalom, gdje god da dođemo, svi su dodatno motivirani već samim imenom našega kluba koji ima reputaciju i tradiciju značajnih rezultata. Naravno da je pritom i publika dosta angažirana, svima je gušt pobijediti Zamet. Mogu samo pohvaliti dečke što su sve to izgurali na najbolji mogući način i, eto, rezultat je tu te je sada samo na nama da u preostala četiri kola završimo dobro započeti posao.


Činjenica je da Zamet u rukama ima »sukno i škare« za krojenje krajnjeg uspjeha, nedostaje još nekoliko »šavova«. Trenutno drugoplasiranom Umagu odmiče šest bodova, a s Umažanima ima i bolji međusobni omjer.


– Naš je pristup i dalje da u svaku utakmicu ulazimo kao da je početak prvenstva. Od samog smo starta prvenstva, naime, fokusirani samo na sebe, na našu izvedbu i naš pristup. Nije pritom floskula da smo išli utakmicu po utakmicu, za svaku od njih smo se posebno pripremali i u svakoj smo išli na pobjedu, tako će biti i do kraja prvenstva. U tom stilu želimo i nastaviti do kraja igrajući kao da nema ove bodovne prednosti. Nije još ništa gotovo. Ostale su nam četiri utakmice do kraja, nadam se i uvjeren sam da ćemo posao odraditi kako treba. Imamo svoj cilj, gledamo sebe i radimo na tome da ovu sezonu završimo na najbolji mogući način – zaključio je Hrvatin.


U petak gradski derbi s Kozalom

U pokeru preostalih utakmica posebno je golicava prva iduća, gradski derbi s Kozalom, koja se izvukla s dna ljestvice, što se igra ovoga petka od 20 sati. Lider će svakako biti itekako toplo dočekan na susjednom gradskom rukometnom brežuljku u loptačkoj fešti, najave govore o uzbudljivom duelu starih riječkih rivala.


– Nije to ista ekipa Kozale u odnosu na prvi dio prvenstva. Na kraju krajeva, Kozalčani su i počeli pobjeđivati, vratila su im se neka imena, imaju dobre igrače. Bez obzira na stanje na ljestvici, ovo je gradski derbi, nadam se punim tribinama. U utakmicu ćemo ući kao u svaku do sada. Znamo naše vrijednosti, pripremamo se kako treba, a ja se nadam i dobrom derbiju.