Premijer liga rukometaša

Rukometaši Zameta love prve bodove ove sezone protiv Rudara: “Za nas nema lake utakmice”

Igor Duvnjak

Nikola Njegovan/V. KARUZA

Nikola Njegovan/V. KARUZA

Obrana pobjeđuje, a napad gubi utakmice. Moramo biti i čvršći i u gušćoj formaciji. Igramo doma i za nas nema druge opcije nego pobijediti - poručuje trener Zameta Mateo Hrvatin



RIJEKA I nozi treba vremena da razgazi novu obuću, isto vrijedi i za ekipu rukometaša Zameta i novog trenera Matea Hrvatina, koji je preuzeo kormilo momčadi koncem ljeta umjesto Igora Marijanovića i s mladim Zamećanima zakoračio u tek pristiglu jesen. Trener je uskočio u vozilo koje samo što nije bilo krenulo, poveo je ekipu koju nije pripremao u ova dva početna kola dočekujući večerašnji treći nastup, ugošćavanje suparnika iz Ruda.


– S obzirom na to kako je sve to odjednom »doletjelo«, poslije ova dva početna tjedna stvarno moram pohvaliti dečke. Treniramo jako dobro – kaže Mateo Hrvatin čija je ekipa u početna dva kola poražena u Dubravi i u Metkoviću.


– Moram reći da nam se do sada obrana pokazala malo slabijom stranom u igri. Moramo biti i čvršći i u gušćoj formaciji. Stoga smo ovo vrijeme radili puno na obrani. Imali smo dva gostovanja poslije kojih nam je stigla prva domaća utakmica s Rudarom iz Ruda, što nam je prva prilika za pobjedu već i samim time što smo domaćini. Jasno je da su pobjede najbolji lijek za podizanje dobre atmosfere te za daljnji mirniji rad.


Automatizmi




Svatko u ovom sportu ima svoj osobni stav o rukometu, tako i novi trener, umijeće je presaditi ga u momčad, a da ga, naravno, sastav zna i može prihvatiti.


– Naši igrači po tom pitanju zaslužuju pohvale, dobro treniraju, a zna se da je za određene automatizme i stvaranje navika u igri potrebno određeno vrijeme. Nekada se do njihovih stvaranja dođe prije, a nekada kasnije, ali dvojbe nema da nam je potrebno vrijeme. Dva tjedna nije baš neko vremensko razdoblje za ostvarenje tih ciljeva, ali s onim što ostvarujemo na treninzima, stvarno sam zadovoljan. Mislim i na intenzitet rada kao i na ispunjavanje zahtjeva u obrani. Svakako, što vrijeme bude više prolazilo i što više budemo zajedno, bit će bolje.


Rudar iz Ruda je, za razliku od Zamećana, u prvim nastupima već osvojio bodove i svakako nije bezazlen gost.


– Za nas nema lake utakmice. Dečki znaju da uvijek moramo biti na onoj gornjoj granici svojih mogućnosti kako bi bili uspješni. Rudar je dosta dobra i uigrana ekipa, dugo je na okupu. No, igramo doma i za nas nema druge opcije nego pobijediti. Napravit ćemo sve da je ostvarimo. Mogu obećati da ćemo svi zajedno dati sve od sebe kako bismo pobijedili. Igramo na domaćem parketu, a i vrijeme nam je za osvajanje dva boda. Napravit ćemo sve što treba.


Tradicija


Detalji taktičkih varijanti ostaju »unutar četiri zida«, na vidjelo izlaze na utakmici. Jasno je tek da riječka ekipa mora značajno popraviti obranu, koja je u Metkoviću primila čak četrdesetak golova.


– I kroz igračku karijeru i kao treneru, obrana mi je uvijek forte. To je i tradicija Zameta svih ovih desetljeća. Ona je početak svega i sada se na njoj dosta baziramo, stalno je učvršćujemo. Zna se ona rukometna da »obrana pobjeđuje, a napad gubi utakmice«. Susret Zameta i Rudara na Zametu počinje u 19 sati.