Filip Glavaš

Riječki reprezentativac potpisao za hrvatskog prvaka: “Žao mi je što se više ne ulaže u riječki sport i rukomet”

Igor Duvnjak

Filip Glavaš/Foto PIXSELL

Filip Glavaš/Foto PIXSELL

Naš je grad time pokazao da je rukomet na visokoj razini, iako je Zamet sada ispao iz Premijer lige - rekao je bivši igrač Zameta i Kozale



RIJEKA  S Kozale i Zameta, riječkih rukometnih brežuljaka, toliki asovi polijeću na »međunarodne letove«, u rukometne visine, među njima je i »vruća ljevica« reprezentacije Filip Glavaš, koji će u idućoj sezoni zaigrati za »doživotnog« hrvatskog prvaka PPD-a Zagreb, nekadašnjeg europskog prvaka. Golgeter s desnog krila, koji je kišom pogodaka u Kozali, gdje je naučio rukometnu abecedu, na sebe skrenuo pozornost premijerligaša Zameta pa se otisnuo u Varaždin, a potom u Poreč, sada u slovenskom Trebnju broji dane do povratka u domovinu i dolaska među Zagrebaše.


Visine


– Bliži se kraj još jedne sezone i naravno da je sportašu glava pomalo umorna od svega što se događalo i što se događa – kaže Filip Glavaš, jedno od brojnih imena u dugoj, višedesetljetnoj koloni riječkih rukometnih reprezentativaca. – Umor se nakupio, trebat će se odmoriti uoči dolaska u Zagreb. Mišljenja sam da je ova sezona u Trimo Trebnju mogla biti i uspješnija. Međutim, nekoliko smo puta kiksali tamo gdje nismo trebali, jasno da nam se to obilo o glavu. Ali generalno kada podvučem crtu i sve zbrojim, ove dvije godine u Trebnju bilo mi je predivno. Tu sam i jako puno naučio, moram spomenuti cijenjeno rukometno ime, Uroša Zormana, te ostale iz ekipe trenera, kao i samu momčad koja mi je sve pružila. Tu sam se afirmirao i izgradio kao igrač, to ću razdoblje uvijek pamtiti, bit će to lijepa sjećanja.


Glavašev je život uzbudljiv, kao što je to i onaj brojnih drugih vrhunskih sportaša, stalno se nešto događa, uvjeravaju se često u točnost pouke da »samo mijena stalna jest«. U njegovu slučaju riječ je o sezoni u slovenskom rukometu i razmišljanjima kako će udovoljavati zahtjevima PPD-a Zagreb. Davno su za njim oni dani kada je zaplovio u rukometne vode sanjajući o uspješnoj karijeri. Snovi su se pretvarali u brojne ugodne stvarnosti, kao onu nedavnu riječku s kraja travnja, kada je uz ovacije publike punih tribina na Zametu istrčao u dresu hrvatske reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo protiv Belgije, a nakon pobjede na parketu bio među metama brojnih klinaca, koji su od svojih idola tražili zajedničko fotografiranje ili potpis na dres.




– Težio sam visinama, ako nešto ne sanjaš i ako to ne želiš, tada se time niti ne trebaš baviti. Mislim da svako dijete nešto sanja, svatko, uostalom, i ima pravo sanjati. Za ostvarenje snova potrebno je i puno volje, mnogo rada te dosta sreće da se neke stvari poklope. Bio bi to neki recept za uspjeh. Najvažnije je »izdržati sve bure i nevere« ili »krepat, ma ne molat«.


Učenje


Filip ugrađuje svoj doprinos u blistavi mozaik riječkog rukometa u kojem sjaje kockice tolikih pojačanja Zagrebaša i reprezentativaca, poput Alvara Načinovića, Valtera Matoševića, Mirze Džombe i Renata Sulića, do junaka naših dana, tolika su imena koja kao da govore da je grad pod Učkom plodno tlo za rast vrsnih rukometaša. Uostalom, s Belgijom na Zametu, kada je potvrđen plasman na Europsko prvenstvo, igrali su i Glavaševi sugrađani Tin Lučin i Veron Načinović.


– Rijeka je pokazala koliko je zapažena u rukometu, to je tako i s mojom generacijom, u reprezentaciji ima dosta nas Riječana. Naš je grad time pokazao da je rukomet na visokoj razini, iako je Zamet sada ispao iz Premijer lige. Žao mi je pritom što se malo više ne ulaže u riječki sport i rukomet.


Filip Glavaš igra rukomet na razini višoj od one koja se odvija u sredini u kojoj je potekao, a ovim je transferom, bombastično objavljenim, dobio novu zadovoljštinu. Desetljećima je hrvatski prvak, još od dana osnivanja hrvatske države, navikao navijače na velike međunarodne uspjehe.


– Istina, bliže sam kući, ha, ha… Meni je prvenstvena želja bila igrati Ligu prvaka, da doživim taj veliki izazov izlaska na najveću scenu, a samim time sam i blizu reprezentacije. Ovo je svakako za mene jedna stepenica više, svi znamo što je PPD Zagreb, koliko je već dugo hrvatski prvak. Odlazak u Zagreb za mene je jedan novi ispit, pri čemu bih se još trebao izgraditi i naučiti neke stvari. Čovjek uči dok je živ, pa tako i ja, a moja je želja da pokušam dokazati da i ja pripadam toj rukometnoj sceni. Teško mi je sada prognozirati naše domete, još se ni ne zna kompletan roster. Generalno, postoji okosnica momčadi, a cilj je biti što bolji u Ligi prvaka, vratiti barem malo-pomalo PPD Zagreb tamo gdje je nekada bio.


I hrvatska reprezentacija je kroz ova desetljeća udovoljavala apetitima navijača osvajanjima medalja na najvećim natjecanjima, iz te se perspektive i gleda na Europsko prvenstvo, što je na rasporedu u siječnju iduće godine.


– Mislim da smo imali korektan ždrijeb, a isto tako mislim da možemo igrati sa svakom ekipom. Inače, današnji se rukomet promijenio, kako se kaže, svi igraju rukomet. Sigurno da mi moramo ispraviti pogreške i jednostavno biti bolji, a kada je riječ o rezultatu na EP-u, teško mi je nešto prognozirati. Naravno da priželjkujem uspjeh, uvijek se nadaš najboljem, ja sam uvijek za to da idemo na medalju – poručio je Filip Glavaš, koji još treba odigrati posljednje utakmice u Sloveniji, nakon čega će doći u Rijeku na odmor.