VERON NAČINOVIĆ

Riječki pivot optimist uoči današnjeg dvoboja s Mađarima: ‘U iduće tri utakmice možemo puno napraviti’

Igor Duvnjak

Reuters

Reuters

"Zadovoljni smo formom, nismo uspjeli osvojiti neke bodove, šteta zbog toga"



KÖLN – »Mlijeko je proliveno, ne pomaže kukanje za njim, idemo dalje«, u tom se stilu može čuti komentar iz tabora hrvatskih rukometaša nakon nesretno i nespretno izgubljene utakmice s Francuskom na otvaranju drugoga kruga Europskoga prvenstva u Kölnu. Bod ili čak dva su se za igrače izbornika Gorana Perkovca često doimali tako blizu, da bi na kraju ispali daleko, jednostavno nedostižno.


Iza nas je toliko rukometnih »El Clasica«, sudara tih dviju rukometnih velesila, pri čemu je svaka od tih velikih predstava priča za sebe. U ovoj je sudjelovao i Veron Načinović, istaknuto riječko rukometno obećanje, koje se vratilo na crtu hrvatske sedmorke, kao i u svoju poziciju u zoni »6-0«, nastojeći dati čim veći doprinos momčadi u velikom okršaju, u ambijentu gotovo nogometnom na parketu Laness Arene, koja ima više od 18 tisuća mjesta. Veron nije igrao u susretu protiv Rumunjske zbog povišene temperature, ekspresno je ozdravio, u jučerašnjem razgovoru poručio je da mu odbolovana viroza nije bila previše otegotna okolnost u nastupu s rukometnim Galima.


– Umoran sam, kao i suigrači, ali što je, tu je – kazao je Veron Načinović. – Nema, međutim, nikakvog kukanja, pokušavamo se odmoriti što više možemo i ići naprijed. Ja sam ozdravio za utakmicu s Francuskom. Istina, jednodnevna povišena temperatura svakako nije ništa strašno. I sada se dan nakon susreta s Francuzima i uoči onoga s Mađarskom osjećam dobro. Inače, u ovom ritmu utakmica se malo duže naspavamo, na rasporedu su, naravno, doručak i ručak, tu je možda i poneka šetnja. Gledamo dosta i snimke utakmica jer se pripremamo s manje treninga, a više dogovora oko taktike. Bitan je odmor u ovom ritmu. Sigurno da je naporno, ali ne zaboravimo da je svima isti ritam, tako da je sve to fer. Ali, ja bih volio da je prvenstvo možda malo duže i da su između utakmica barem dva dana odmora.




Tehničke pogreške


Ispada da se u proteklim hrvatskim utakmicama na listi bolesnika stalno pojavi neko novo ime, protiv Francuske iz tog razloga u sastavu nije bilo najzvučnije ime, dugogodišnji kapetan Domagoj Duvnjak nije mogao igrati u ovako važnom susretu zbog viroze.


– Sigurno da bi nam mnogo značilo da je Duvnjak igrao, njegovo neigranje se osjetilo možda čak i s neke psihološke strane. Ipak je on veličina, dugogodišnji kapetan naše reprezentacije. Ipak je lakše igrati kad je on u momčadi.


Hrvatski sastav je u uzbudljivom susretu pokazao da može držati korak s Francuzima, ali kao da nikako »nije mogao naći mjenjač«, pogoditi pravu brzinu i odjuriti do pobjede.


– Nemojmo u svemu tome zaboraviti da su Francuzi ipak odlična ekipa. Mi smo pak ovoga puta imali možda malo previše tehničkih pogrešaka da bismo pobijedili jednu takvu momčad. Nažalost, čak smo imali i podršku vratara, ali na kraju nismo uspjeli pobijediti Francuze. Ponavljam, mislim da su presudile te tehničke pogreške.


Utjeha u porazu za hrvatske navijače sjajan je nastup mladog vratara Dominika Kuzmanovića. Druga je stvar što momčad nije iskoristila njegove odlične intervencije s pogreškama u napadu i propusnom obranom koja je primila čak 34 gola. Pitanje je koliko je tu zasluga francuskog napada, a koliko hrvatske zone.


– Kuzmanović je super sportaš, super vratar. Već je sada odličan, a postat će još bolji. Kada je pak riječ o pogocima, ako želimo dati puno golova, onda ćemo ih i primati. S druge strane, teško se braniti protiv Francuza jer na svakoj poziciji imaju odlične igrače. U svemu je plus što smo im uspjeli dati puno golova, ali ipak mislim da je veći problem bio napad nego to što smo primili 34 gola.


Ranjeni lavovi


Dugo nakon što je »spušten zastor« nakon proteklih predstava, nisu jenjavali komentari o hrvatskim izvedbama, kako među promatračima, tako svakako i u redovima izvođača. Druga je stvar što i koliko od svojih zaključaka žele iznositi u javnost dok odašilju optimistične poruke za nastavak nadmetanja u svojoj skupini I.


– I dalje moramo gledati pozitivno. Zadovoljni smo formom, na kraju nismo uspjeli osvojiti neke bodove, šteta zbog toga. Ali idemo dalje s optimizmom i mislim da u iduće tri utakmice možemo puno napraviti.


Večeras od 18 sati na rasporedu je duel »ranjenih lavova«, protivnik Hrvatske bit će Mađarska, matirana u finišu s Austrijom, ugodnim iznenađenjem EP-a. Pred večerašnjim rivalima su jako uska vrata do polufinala.


– Mislim da imamo velike šanse pobijediti, bez obzira što su Mađari visoki. Bit će tu još naših detaljnih analiza, ali sigurno da im je, između ostalog, forte Banhidi na crti, igraju dosta preko njega. To moramo zaustaviti, onda će sve biti u redu. Što se raspleta tiče, dobijemo li sve tri utakmice, što je moguće, imamo velike šanse za proći dalje.


Neobične sudačke odluke


Suđenje Norvežana Joruma i Klevena izazvalo je dosta komentara, i to ne baš pozitivnih. U nekim spornim situacijama našao se baš Veron Načinović.


– Ona situacija u kojoj sam se našao bila mi je, ajmo reći, čudna i neobična. Prvi put sam doživio da se dobije isključenje od dvije minute za simulaciju te u obrani dvije minute za navodnu grubu igru. Ali tako je odlučeno, a je li to dobro, ne znam. Valjda je – kaže Načinović.