Filip Glavaš

Riječki junak u pobjedi hrvatskih rukometaša nad Finskom: “Ispunili smo prvi dio plana za plasman na SP”

Igor Duvnjak

Filip Glavaš/Foto PIXSELL

Filip Glavaš/Foto PIXSELL

Mislim da smo odradili dobar posao i pokazali da smo ipak favoriti i zasluženo smo pobijedili - kaže Glavaš



RIJEKA  Hrvatska rukometna reprezentacija je u skladu s višedesetljetnom reputacijom velesile protutnjala pored domaćih Finaca u prvoj od dvije kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo. Upozorenja u stilu »svi danas igraju rukomet« i slično, bila su nepotrebnija od onoga »pazi preko ceste« kada se društvo razilazi poslije ćakule. Loptačka ćakula u finskom gradu Wantaa pretvorila se u hrvatski golgeterski monolog, raspoloženi pucači izbornika Hrvoja Horvata domaćim su igračima na njihovom parketu kanonadom za pobjedu od čak 34:21 zorno dokazivali da je Finska u odnosu na njih ipak još uvijek rukometno egzotično društvo. U toj hrvatskoj pucačkoj večeri najzapaženija je riječka »vruća ljevica«, Filip Glavaš, krilo slovenskog Trimo Trebnja, koji je postigao osam pogodaka, skoro pa četvrtinu hrvatskih golova.


Formalnost


– Zna se naš raspored, mi smo bili na relaciji hotel-dvorana i nije bilo baš vremena ni za što drugo – kaže Filip Glavaš nakon utakmice koju su suigrači i on ozbiljnim odnosom uskoro pretvorili u obavljanje formalnosti u kojem je itekako bilo vidljivo tko su učitelji, a tko učenici. Odvijalo se sve brzo u stilu Cezarove »Dođoh, vidjeh, pobijedih«.


Glavašu i hrvatskim rukometašima svakako se raspoloženje popravilo u dvorani uz povoljan rezultat, dobru atmosferu na tribinama na kojima se našlo, očito sveprisutnih, raspoloženih hrvatskih navijača.




– U dvorani je bila dobra atmosfera. Bilo je baš fora, okupilo se dosta ljudi, navijalo se zdušno, od srca. Bilo je baš lijepo. Nama je bilo drago što se na tribinama našlo hrvatskih navijača.


Hrvatska je u Finskoj uvjerljivo recitirala ulogu velikog favorita, toliko da je s čak 13 golova razlike dobila ovo »prvo poluvrijeme« u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo sa očito nedoraslim Fincima. Glavaš i suigrači unatoč visokoj pobjedi ozbiljno shvaćaju sutrašnji uzvrat u Varaždinu.


Uzvrat


– Ispunili smo prvi dio plana za plasman na Svjetsko prvenstvo. Čeka nas još uzvratna utakmica. Dogovorili smo se da je treba shvatiti ozbiljno, nikoga naravno ne smijemo podcjenjivati. Mislim da smo odradili dobar posao i pokazali da smo ipak favoriti i zasluženo smo pobijedili. Želimo to ponoviti i sutra da bismo onda u miru proslavili Uskrs. Plan je dolazak u Rijeku, nadam se da ću dobiti slobodno.


Glavaš je bio u pokeru riječkih rukometaša na utakmici s Finskom uz Tina Lučina, Halila Jaganjca i Vladu Matanovića, ovoga je puta izbornik Hrvoje Horvat odmarao Verona Načinovića. Ovi igrači nastavljaju neprekinutu višedesetljetnu tradiciju Riječana u hrvatskoj reprezentaciji, dokazuju da je bogata i nepresušna riječka »rukometna žila«.


– Meni je stvarno drago da sam dio svega ovoga. Sretan sam što sam u reprezentaciji i što sam doprinio ovoj pobjedi. Dobio sam priliku i nadam se da sam je dobro iskoristio. Mi svi ovdje zajedno samo nastavljamo lijepu tradiciju riječkog rukometa.


Zadovoljan u Trimo Trebnju

– Kada je riječ o klubu, iza mene je generalno dobra sezona u Trimo Trebnju. Bio sam ozlijeđen, bio sam izvan terena dva mjeseca, ali sam se oporavio. Uglavnom, odlična sezona s odličnim trenerom Urošom Zormanom, definitivno sam puno naučio od njega – kaže Glavaš.