Ništa od SP-a

Rijeci ostaju samo uspomene na velika rukometna natjecanja

Igor Duvnjak

Nova dvorana na Zametu ne ispunjava kriterije za odigravanje velikih rukometnih natjecanja/Foto Arhiva NL

Nova dvorana na Zametu ne ispunjava kriterije za odigravanje velikih rukometnih natjecanja/Foto Arhiva NL

Premali kapacitet tribina Rijeku u startu eliminira iz konkurencije organizatora velikih rukometnih natjecanja kao što su EP ili SP. Dubrovnik zato hitro gradi dvoranu za 5000 gledatelja



RIJEKA Mijenjaju se vremena, valjda u skladu s klimatskim promjenama pa je tako Rijeka europska prijestolnica kulture ali zato taj rukometni grad odavno više ne može pomišljati na domaćinstvo nekog velikog natjecanja kao što je Europsko ili Svjetsko prvenstvo, a recimo Dubrovnik može. Ovaj tradicionalno grad vaterpola pod Srđem je zagrizao snažno na očito primamljivu mu rukometnu ješku i to toliko da je među domaćinima Svjetskog prvenstva rukometaša 2025. godine koje je Hrvatska dobila zajedno sa Danskom i Norveškom. Gospari su tu uz naravno Zagreb, Split, Varaždin i Poreč. Rijeke ni blizu iako osim, Zagreba svi ovi drugi gradovi ovom našem nisuj bili ni blizu kada je u pitanju organizacija velikih natjecanja. Međutim, vrijeme čini svoje, drugi su išli naprijed, a Rijeka je tapkala na mjestu što je isto kao da je išla natrag, »plivala leđno« i tako to u biti traje godinama. U ovom konkretnom slučaju Dubrovčani čine sve da budu domaćini utakmica Svjetskog prvenstva iako ne udovoljavaju zahtjevima po modernim standardima po kojima im je za to potrebna dvorana od 4000 mjesta. Oni naime u često spominjanom Gospinom polju namjeravaju graditi novu, veću dvoranu koja je trebala biti gotova do 2028. godine, no poručuju da će biti gotova do 2025. kako bi mogli ugostiti utakmice Svjetskog prvenstva.


Trsatski hit


U Rijeci nažalost ostaju samo uspomene na neke pra(davne) dane, bolje rečeno godine kada nam je bilo sasvim normalno da se ovdje igraju velike utakmice reprezentacija, a nažalost u današnje vrijeme samo nešto stariji očevi ili čak nonići to mogu pričati svojim mladim nasljednicima sjećajući se i sami nečega što je izgleda nekada bilo i kako stvari stoje ili se neće više ponoviti ili će se zbiti tko zna kada. U svoje vrijeme novosagrađena Dvorana mladosti je bila hit i bila je često nakrcana publikom, bilo je tu i do 5.000 ljudi, tako je bilo prilikom Svjetskog juniorskog prvenstva 1987. godine, kada se titulom svjetskog prvaka okitio i Riječanin Alvaro Načinović. Kasnijim preuređenjem, uklanjanjem klupa i postavljanjem stolica značajno je smanjen kapacitet gledališta te se može govoriti o mogućnosti da na trsatske tribine stane između 2500 i 3000 ljudi. U toj dvorani se još igralo Europsko prvenstvo rukometaša 2000. godine nakon čega je jednostavno rečeno »stop Rijeci«. Kada je u Hrvatskoj igrano Svjetsko prvenstvo rukometaša 2009. godine, utakmice su se igrale u Zadru, Osijeku, Varaždinu, Poreču, Splitu i naravno u Zagrebu. Hrvatska je i poslije toga dobila jedno Europsko prvenstvo, ono 2018. godine kada je zauzela peto mjesto, utakmice su osim u Zagrebu i u Splitu bile još u Poreču i u Varaždinu.


Ni ovaca, ni novaca


Gdje je tu Rijeka – mogu samo zapitati prijatelj prijatelja na Korzu, a ovaj će mu reći da je povijest bolesti malo duža i vratiti ga u dane kada je u gradu na Rječini počeo veliki zamah gradnje novih i lijepih sportskih objekata s kojima se s pravom možemo ponositi. Međutim, kada je o ponosu riječ tu u »cipeli ima kamenčića«, a oni su vezani baš uz kapacitete tribina koji su tako mali da Rijeku u startu eliminiraju iz konkurencije organizatora velikih rukometnih natjecanja kao što su Europsko ili Svjetsko prvenstvo. Kao danas se sjećam ćakule s jednim vrlo odgovornim dugogodišnjim funkcionerom u riječkom sportu i odgovora na moju primjedbu da zašto tako male tribine na Zametu, te čemu još jedna trsatska dvorana, velika dvorana s malim gledalištem, i njegova protupitanja: »Ča će nam vela dvorana«. Taj davni razgovor je završen mojim lakonskim »onda nemojte graditi ništa« – porukom koja se iz raznih razloga i danas vraća kao bumerang.




Na Zametu je izgrađena lijepa, nova dvorana, ispred nje je veliki trg, isto tako i prostran okoliš s brojnim pratećim sadržajima, ali s premalim tribinama za iole značajnije međunarodno rukometno natjecanje. Pritom, što nije beznačajno, cijena zametske dvorane svakako nije mala, pa kao i onda 2009. godine, tako ćemo i nakon SP-a 2025. godine gledajući utakmice u drugim hrvatskim gradovima samo moći poručiti »Rijeci ni novaca, ni ovaca«…