Simo Kosanović

Prozivaju novu predsjednicu, a na stup srama treba staviti Denonu i njegovo vodstvo

Igor Duvnjak

Simo Kosanović/Foto Arhiva

Simo Kosanović/Foto Arhiva

Prozivaju novu predsjednicu, a ne zna se što će biti. Gore od onoga što su ostavili ne može biti. Spominju novu predsjednicu, a na stup srama je trebalo staviti njega, on i njegovo rukovodstvo su godinama vodili klub i učinili ga ovakvim - kaže Kosanović.



RIJEKA Ne prestaje nemila jeka nakon bombastične vijesti da je vodstvo rukometašica Zameta odustalo od igranja u Prvoj ligi usred prvenstva. Nakon što je gradonačelnik Vojko Obersnel na aktualnom satu, odgovarajući na pitanje vijećnika Marinka Koljanina poručio da su prehodne uprave unaprijed potrošile sredstva koja su bila predviđena za ovu godinu, da je prošla uprava dignula kredit i unaprijed potrošila ta sredstva. Nakon što je dugogodišnji predsjednik Luka Denona kritički govorio o istupanju iz lige, imao je što reći i Simeon Kosanović, bivši dugogodišnji rukometaš i trener, čovjek koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća vodio Zamećanke u Prvoj ligi bivše Jugoslavije, sudionik je i on ove neimenovane priče »Tko tu koga proziva«.


– Navodno prozivaju ovu novu upravu, a uništavali su klubu 10-12 godina – smatra Simeon Kosanović koji unatoč poodmakloj dobi redovno prati rukometna zbivanja, prisutan je na svakoj značajnijoj utakmici, prozivajući prijašnje uprave i trenericu Adrijanu Prosenjak. – I ova trenerica uništava klub već šest godina. Neka pitaju igračice zbog čega su otišle. Nisu otišle zbog mene, vas, nego zbog nje, zbog nestručnog rada i drugoga. Nitko je ne pita što radi, koliko radi, kuda to vodi. Nitko nikome ne polaže račune. Rastjeralo se ekipu koja se morala boriti za prva tri mjesta i to bez konkurencije, iza Podravke Vegete i Lokomotive, a sada se odustalo od lige. Tko je tu lud? Prisjetio se i bivšeg direktora kluba Živka Vejnovića.

– Taj direktor je s igračicama potpisivao visoke ugovore. Recimo, Ćamila Mičijević je navodno imala tisuću eura, stan i hranu… Doveli su ovdje Anamariju Gugić, bila je tu tri godine, nije odigrala ništa. Takvih smo mogli naći doma i ne bi stajali toliko. Vele da novaca nema. Bilo je novaca, ali se trošilo nemilosrdno, a kako prihoda nema, normalno da je puknulo.


Sve se potrošilo


Bilo kako bilo, klub je došao pred zid, toliko da je povučen drastičan, nesvakidašnji porez, istupilo se iz Prve lige. Naravno da je on kao dugogodišnji sportaš ogorčen ovakvim potezima.




– Trošilo se, trošilo se, sve se potrošilo i sada se više nema što trošiti. Otići iz lige, pa to je katastrofa. Kada je Luki Denoni toliko stalo, trebao je to napraviti u listopadu. Reći da je upaljen alarm, crveno svijetlo, da je ekipa pred raspadom. To se nije dogodilo u listopadu nego u veljači i gotovo je. I sada nikom ništa. Predsjednik bi došao i gledao utakmicu iza zatamnjenih stakala, što nije došao među narod koji ga je izabrao i patio s nama svima. Prozivaju novu predsjednicu, a ne zna se što će biti. Gore od onoga što su ostavili ne može biti. Spominju novu predsjednicu, a na stup srama je trebalo staviti njega, on i njegovo rukovodstvo su godinama vodili klub i učinili ga ovakvim.


Kritičan je i prema klupskim skupštinama na kojima je sudjelovao i ima itekakvih primjedbi.


– Bio sam na dvije Skupštine, to je sličilo na sve samo to nije Skupština. Dođu, kažu nešto, vele netko je predsjednik i gotovo. Ni financijskog, ni stručnog izvještaja, ništa. Kada se recimo ide na putovanje i dobije novac za dnevnice, po povratku se mora dati izvještaj, položiti račune. Tamo ništa od toga, o tome koliko je novaca ušlo u klub, koliko je izašlo, kakvo je stanje, ništa. Nitko ništa ne zna o tome. To ne rade ni djeca u vrtiću, da se ne kaže koliko je tko novaca donio u klub i kako se novac potrošio. Trošilo se, ali nitko nije vodio nikakvu kontrolu.


Krivci


Računi, nažalost, stižu na naplatu.


– Sada su dugovi stigli na naplatu i ne može se dalje. Tko je kriv? Predsjednik i predsjedništvo, koji su morali voditi brigu o tome. Recimo, čemu je dva puta trebalo ići igrati Europu kada se nema novaca. To se vratilo kao bumerang. Sada će se ostati dužni igračicama i svima, vladat opće nezadovoljstvo.


Nakon iznenađenja ostaje žal i muka radi onoga što se događa u Zametu.


– To je užas, katastrofa nad katastrofama, taj izlazak iz lige. Popljuvan je rad i samoodricanje tih cura te žrtvu njihovih roditelja koji im kupuju opremu, koji ih spremaju za putovanja. Nitko nikome nije dao zeleno svijetlo za taj potez. O tome je trebalo održati Skupštinu, predočiti situaciju i dati prijedlog pa neka se odluči. Kada se već toliko dospjelo u probleme, moglo se potrošiti i tih recimo sto tisuća kuna i časno završiti ligu. Ispalo bi se i nikom ništa, a ovako se sramotno odustalo iz lige, a djeca su ostala zatečena ni kriva ni dužna. Što će biti? Bit će još gore. Klub treba znati voditi i organizirati, to nije jednostavno, nema ništa od pričanja priča. Za predsjednike se guraju raznorazni mediokriteti, klub ide nizbrdo. To je opće stanje, da nema gospodina Miškovića i HNK Rijeka bi bila na koljenima kao i svi ovi drugi. ŽRK Zamet se može organizirati i iduće sezone ući u Prvu ligu, ali ne u ovoj konstelaciji snaga i s ovim stručnim stožerom.