SP u rukometu

Probuđeni Šveđani priželjkuju preko aktualnih rukometnih svjetskih prvaka doći do pete titule

Luka Medak

Šveđani se vraćaju na stare staze slave/Foto REUTERS

Šveđani se vraćaju na stare staze slave/Foto REUTERS

Ne mogu vam opisati koliko sam sretan što smo nakon 20 godina ponovno u finalu - kaže Glenn Solberg, izbornik Švedske, koja je svjetsku titulu posljednji put osvojila 1999. godine u Egiptu



RIJEKA Rukometaši Danske danas će od 17.30 sati protiv Švedske u Kairu krenuti u obranu titule svjetskoga prvaka. Aktualni svjetski prvaci u polufinalu su u uzbudljivoj utakmici pobijedili europskoga prvaka Španjolsku 35:33, dok je Švedska bila gotovo nepogrešiva i slavila protiv Francuske 32:26. Danci će tako u svojem petom finalu loviti drugi naslov, a Švedska će osmi put zaigrati u finalu Svjetskoga prvenstva, no prvi put nakon 20 godina kada ih je u finalnom susretu pobijedila Francuska.


– Odlično smo igrali u polufinalu i naša je izvedba bila savršena od početka do posljednje sekunde susreta. Jako sam zadovoljan našom obranom i kontranapadima, kao i s fenomenalnim vratarima. Jedva čekamo finale i nadamo se da ćemo i u toj utakmici nastaviti igrati na ovako visokoj razini. Ne mogu vam opisati koliko sam sretan što smo nakon 20 godina ponovno u finalu, smatram da smo ovdje došli potpuno zasluženo, pogotovo zato što nam cijeli turnir nedostaje nekoliko bitnih igrača – rekao je švedski izbornik Glenn Solberg.


Egipatska kruna


Šveđani su dosad osvojili četiri naslova svjetskoga prvaka, a posljednji upravo u Egiptu 1999. godine i Solberg se nada da će današnjom pobjedom savršeno zaokružiti cijelu priču. S druge strane, Dancima je ovo drugi svjetski finale zaredom, ali savršen povratak u vrh nakon što su prošle godine na Europskom prvenstvu ispali već u grupnoj fazi.




– Pomalo sam iznenađen što smo došli do finala. Uza sve izazove koje smo imali prije i za vrijeme Svjetskoga prvenstva, ne znam kako smo ovo uspjeli. Na turnir smo došli bez Rasmusa Laugea, Lassea Møllera i Henrika Tofta, koji su nam vrlo bitni igrači. No, imali smo što dokazati nakon ispadanja na Europskom prvenstvu, zasukali smo rukave, naporno radili i evo nas ponovno ovdje – rekao je Nikolaj Jacobson, izbornik danske reprezentacije.


Opasne kontre


Sa svojim trenerom slaže se i vratar Kevin Møller, koji je odigrao veliku ulogu u polufinalu u kojem je branio gotovo cijelo drugo poluvrijeme umjesto Niklasa Landina.


– Moji suigrači su protiv Španjolske odigrali odlično u napadu, ali velike zasluge idu našem treneru koji je odlično rotirao igrače. U finalnoj utakmici sa Švedskom čeka nas 60 uzbudljivih minuta i nadamo se da ćemo na kraju podići pobjednički pehar – dodao je Møller.


Prvi strijelac Danaca Mikkel Hansen dobro zna da ih čeka teška zadaća.


– Vidio sam nekoliko njihovih utakmica. Igraju obranu »6-0« i opasni su u kontranapadima. Imaju dosta mladih igrača i jedva čekamo finale. I mi imamo puno talenta, sjajne uvjete za rast kao igrač i momčad, a Møllgaard je general naše obrane – dodao je Hansen.