Rukometni velikan

Preminuo Zlatko Saračević, pozlilo mu je nakon utakmice

Portal Novi list

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Pozlilo mu je nakon pobjede njegove Podravke nad Lokomotivom, nedugo nakon što je dao izjavu medijima



Velikan hrvatskog rukometa Zlatko Saračević preminuo je danas u Koprivnici od srčanog udara u 60. godini života.


Pozlilo mu je nakon pobjede njegove Podravke nad Lokomotivom, u utakmici vrijednoj naslova, nedugo nakon što je dao izjavu medijima, javljaju Sportske novosti.


Prevezen u bolnicu


Kola hitne pomoći prevezla su ga u koprivničku bolnicu, na žalost nije uspio pokušaj oživljavanja.




“Čestitam curama što su izdržale sve ovo. Moram priznati da je pritisak bio nenormalan. Bilo je najvažnije smiriti cure jer smo s jedne strane bili u teškoj situaciji što se tiče Lige prvakinja i ti porazi su djelovali.


Bio je to pravi derbi, Lokomotiva je prava ekipa u kojoj igra sedam osvajačica brončane medalje i šteta što nije bilo publike da vidi jedan super-kvalitetan meč. Na kraju su odlučili naša širina i kvaliteta koju još uvijek imamo”, rekao je Saračević u svojoj izjavi medijima.


Kako prenosi Podravski list, Saračević je nakon utakmice vozio kući trenericu vratarki Barbaru Stančin. Na semaforu mu je pozlilo te je Barbara odmah pozvala Hitnu pomoć.


Nažalost, liječnici ga nisu uspjeli spasiti i Saračević je preminuo nakon što nije uspio pokušaj oživljavanja.


“Jako je teško kad odlaze veliki sportaši i ljudi, a naš Zlatko bio je upravo takav… Hvala Sarač, hvala na svemu,” objavio je Hrvatski rukometni savez.


“Teška smo srca primili vijest o smrti našeg bivšeg igrača. Izražavamo iskrenu sućut njegovoj obitelji i najmilijima! Počivaj u miru Zlatko,” poručili su iz njegovog bivšeg kluba Veszprema.


Vijest o Saraćevoj smrti objavio je i francuski L’Equipe.


“Bio je legendarni igrač prije nego što je postao priznati trener,” prenosi francuski list navodeći kako je Saračević u Francuskoj proveo sedam godina.


“Zbogom veliki prijatelju i gromado od čovjeka,” napisao je nekadašnji rukometni reprezentativac i trener vratara Mario Kelentrić.


Legendarni desni vanjski


Zlatko Saračević bio je vrhunski desni vanjski hrvatske rukometne reprezentacije. Nakon bogate igračke ostvario je podjednako zapaženu trenersku karijeru.


Rođen je 5. srpnja 1961. godine u Banja Luci. U banjalučkom borcu igrao je 10 godina,  a 1987. godine prešao je u Medveščak, gdje osvaja Kup Jugoslavije dvije godine zaredom, 1989. i 1990. godine.


Svjetski prvak u rukometu postao je s reprezentacijom bivše Jugoslavije 1986. godine, a dvije godine kasnije uslijedila je brončana olimpijska medalja u Seulu.


U inozemnoj klupskoj karijeri dvaput osvaja francusku ligu, gdje je tri puta bio i najbolji strijelac. Igrao je u Nimesu, Bordeauxu, Istresu i Creteilu.


Najbolji strijelac rukometne Lige prvaka bio je za vrijeme svojih igara u Zagrebu, gdje se vratio 1997. godine.


Zlato u Atlanti


Olimpijsko zlato osvojio je s reprezentacijom Hrvatske u Atlanti 1996. godine.


S hrvatskom rukometnom reprezentacijom osvajao je zlato na Mediteranskim igrama 1993. godine, broncu na Europskom prvenstvu 1994. godine te srebro na Svjetskom prvenstvu 1995. godine.


U klupskoj karijeri sa Zagrebom je bio europski prvak 1992. i 1993. godine, a s mađarskim Veszpremom bio je drugi u Europi 2002. godine.


Nakon Veszprema došao je u riječki Zamet, gdje je i završio igračku karijeru te 2003. godine preuzeo klupu rukometaša sa Zameta.


Kao trener uspješno je vodio Zamet, Nyíregyhazi, Čelik, Dubrovnik, PPD Zagreb, te Podravka Vegetu. Bio je i pomoćnik u hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji.


Podravku je vodio od 2018. godine.


Iz sportske obitelji


Zanimljivo, njegov otac Hamdija bio je nekadašnji rukometaš banjalučkog Borca i reprezentacije Jugoslavije Hamdija Saračević, dok mu je stric Zlatan Saračević bio bacač kugle koji je 1980. godine osvojio zlato na europskom dvoranskom prvenstvu, a nakon toga i brončanu medalju.


Zlatkov stric Zlatan sudjelovao je i na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine kao član reprezentacije nezavisnih olimpijskih natjecatelja u kojoj su sudjelovali sportaši iz Jugoslavije u pojedinačnim disciplinama.


Zlatko se 2014. godine oženio Kornelijom Hrgotom u crkvi Svetog Križa u Zagrebu, a kum na vjenčanju bio mu je Božidar Jović, suigrač iz reprezentacije s kojim je osvojio olimpijsko zlato.