Iva Lesjak

Predsjednica rukometašica Zameta ne miri se s ispadanjem iz elitnog društva, nada se da će netko odustati…

Igor Duvnjak

Iva Tabar/Foto M. GRACIN

Iva Tabar/Foto M. GRACIN

Prošle je sezone Trogir ostao u Prvoj ligi jer netko od drugoligaša, koji su izborili viši razred, nije ušao u Prvu ligu. Možda se i ove godine ponovi ista situacija - kaže Lesjak



RIJEKA Mlada ekipa rukometašica Zameta stigla je do kraja prvoligaške utrke na nepopularnoj trećoj poziciji s dna ljestvice, koja znači i napuštanje elitnog društva klubova hrvatskog rukometa. Ekipa je, kao što je to i karakteristično za mlade sastave, krenula u sezonu na krilima entuzijazma, ali su je rezultati iz kola u kolo prizemljivali, kao da su iz tjedna u tjedan htjeli poručiti da je na djelu raskorak između lijepih želja i mogućnosti, koje baš i nisu na razini onoga što su Zamećanke priželjkivale. I vodstvo kluba je itekako očekivalo nešto više od onoga što je ostvareno, tu se, naravno, misli na prvi dio sezone kada Riječanke nisu imale niti jedan jedini osvojeni bod.


Naravno da je došlo do promjene trenera, Dragu Žiljka, riječkog rukometnog iskusnika, na kormilu je naslijedio Josip Štokić. »Senjska ruka« je pokrenula ekipu koja je konačno počela davati znakove života te shodno tome i izlaziti s parketa s osvojenim bodovima. Na kraju ni to nije bilo dovoljno, sedam pobjeda i remi su na vagi ipak bili prelagan uteg u odnosu na porazni prvi dio prvenstva. Do cilja se stiglo s činjenicom da je Zamet u trokutu klubova koji ispadaju iz društva prvoligašica, ali iz vodstva se čuju optimistične poruke da nada umire posljednja. Predsjednica Zamećanki Iva Lesjak uzima u obzir i mogućnost da netko iz redova drugoligašica tko je izborio promociju zbog financijskih problema u kojima djeluju razni hrvatski sportski kolektivi, odustane od Prve lige, a onda Riječanke ostanu u razredu u kojem su igrale i ove sezone.


Nova energija


– Svakako da na početku sezone nismo očekivali da ćemo mi biti među tri ekipe koje ispadaju iz Prve lige – kaže Iva Lesjak, predsjednica Zameta. – Ali s obzirom na to kakav nam je bio prvi dio sezone, na kraju i ne mogu reći da sam razočarana jer je drugi dio prvenstva bio stvarno dobar. Zapravo i iznad očekivanja. Napravio se pritom jako dobar posao, tako da, sve u svemu, možemo biti zadovoljni drugim dijelom sezone. Mislim da je to pravi put.


Bez financijskih repova



 Igralo se u Prvoj ili u Drugoj ligi, živjeti se mora, a naravno da je za svaku ovakvu aktivnost potrebna adekvatna financijska potpora. Sredstava nikada dosta, a vodstvo kluba poručuje da se financijsko stanje Zameta popravlja.


– U loptačkim sportovima novca nikada dosta te konstantno tražimo sponzore. Moram reći da nam tu pomažu i Grad i Županija te se neću buniti. Istina je da novaca uvijek nedostaje, odradili smo sezonu. Naravno da nam nisu i ne mogu biti dosta sredstva koja dobivamo iz javnih potreba te tražimo pomoć i kod sponzora. Tako sad idemo u izradu igračkih dresova koji će iduće tri sezone biti sponzorski, zapravo radi se na svim frontovima. Recimo da se stanje popravlja, dugove više ne stvaramo, oni stari su riješeni, a troškove koje sad imamo pokušavamo riješiti redovito, bez da se stvaraju repovi i za sada u tome uspijevamo – poručila je Iva Lesjak.

O razlozima nezapamćenog rezultatskoga podbačaja Zamećanki u »prvom poluvremenu« te njihovom rezultatskom buđenju u nastavku prvenstva, debatirat će se u raznoraznim rukometnim ćakulama, svatko ima svoje viđenje situacije koja je vladala, kao i uzroka koji su značili odsukavanje riječkog rukometnog broda.


Iva Lesjak/Foto V. KARUZA


– Puno sam razmišljala o našem prvome dijelu prvenstva i, iskreno rečeno, nemam neki zaključak zašto je bio takav. U drugom dijelu sezone doveli smo novu energiju u kadru, riječ je tu i o upravi, i to je polučilo dobre rezultate. Kada pritom oko sebe imaš ljude koji daju »120 posto«, ni ti ne možeš drugačije nego davati »120 posto« sebe. Da su nas malo zaobiše ozljede, situacija na tablici bila bi puno bolja.


Zamet je, kao i ostatak njegove konkurencije, nastojao što bolje ekipirati sastav za hrvatske debate, a s obzirom na učestale ozljede, često je nastupao itekako oslabljen.


Intuicija


– U ekipi imamo nekoliko starijih cura koje su tu konsolidirane i vuku ekipu mladih i perspektivnih igračica. Kada je već riječ o igračkom kadru, mi ćemo se pokušati pojačati s još nekim mlađim igračicama, ali sasvim smo zadovoljni kako smo posložili ekipu za iduću sezonu. Možemo konkurirati i u Prvoj ligi, ako tu eventualno ostanemo.


Ovim posljednjim riječima čelnica Zamećanki je poručila da misli da izgledi za ostanak nisu sasvim nestali, podsjetivši pritom i na prošlo prvenstvo.


– Prošle je sezone Trogir ostao u Prvoj ligi jer netko od drugoligaša koji su izborili viši razred nije ušao u Prvu ligu. Možda se i ove godine ponovi ista situacija, tako da ništa još nije gotovo. Moja ženska intuicija mi govori da ćemo ostati u Prvoj ligi.


O potonjim se raspletima može raspravljati, ali je činjenica da su Riječanke trenutno drugoligašice, ostane li tako, čeka ih nadmetanje u nižem razredu.


– Plan je odmah se vratiti u Prvu ligu – zaključila je Iva Lesjak.


Daljnje ekipiranje Zameta

Predsjednica Lesjak najavila je i novi kadar u klubu.


– Došlo je do nekih promjena kada je riječ o kadrovima te u upravi Zameta. Pokušavamo konsolidirati rad u svim mlađim kategorijama te mislim da ćemo kroz neko vrijeme to vratiti na razinu kakva mora biti – rekla je Iva Lesjak.